In vizor

Cum a ajuns finul Tișe să aloce 5 MILIOANE EURO din banii județului ca să oprească dezastrul de la rampa de gunoi a nașului Boc. Depozitul neconform ar urma să fie închis la anu’ (și la mulți ani)

Scris de 343

Consiliul Județean Cluj plătește pentru alunecările de la rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât, a Primăriei Cluj-Napoca. Este vorba de aproximativ 4 milioane euro, fără TVA. Cu tot cu TVA sumă se ridică la 5 milioane euro. Conducerea CJ Cluj estimează că la jumătatea anului viitor vor fi rezolvate toate problemele: levigatul, alunecările de teren și închiderea rampei neconforme. Menționăm ca depozitul de la Pata Rât trebuia închis încă de acum 7 ani.

În ședința de Consiliu Județean de luni a fost aprobată alocarea a aproape 4 milioane euro pentru rezolvarea dezastrului de la rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât, cauzată de alunecările de teren din ultima perioadă. Potrivit proiectului de hotărâre, banii reprezintă o cheltuială suplimentară necesară pentru închiderea rampei. Deși depozitul se află în proprietatea Primăriei, toate lucrările necesare sunt plătite din fondurile județului.

“Noi am preluat ca și Consiliu Județean, rampa de la Primăria Cluj-Napoca. S-au făcut studii și trebuia să ne încadrăm în niște sume, dar au fost depășite. Dacă atâția ani Primăria a folosit această rampă nu trebuia să contribuie și dânșii? Pentru că plătește Consiliul, deși nu este beneficiar. Noi alocăm aici niște bani pentru niște lucruri pentru care nu suntem vinovați. Pentru fiecare proiect noi pornim de la 1 leu și ajungem la 1,3 – 1,4 lei”, a spus Remus Lăpușan, consilier județean PSD.

Potrivit conducerii CJ Cluj, Primăria Cluj-Napoca ar urma să contribuie cu 50% din valoarea sumei necesare. Nu se știe însă când va plăti acești bani. Acum cele două entități sunt la nivel de discuții.

“Având în vedere că rampa are gunoaie din tot județul, nu putem opri închiderea. Există o discuție și Primăria este de acord să vină să contribuie și ea prin ADI sau alte formule. Nu putem închide parțial rampa acum, trebuie închisă toată rampa, pe toate cele 21 hectare, nu doar cele 18 hectare care sunt în amplasament”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Reprezentanții forului județean sunt optimiști și consideră că anul viitor tot ceea ce înseamnă probleme legate de rampa de la Pata Rât vor fi istorie. Interesant este faptul că Mariana Rațiu, managerul de proiect al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (depozitul ecologic de deșeuri, aflat în construcție de aproximativ 7 ani) consideră ca și rezolvată poluarea cu levigat.

“Vor lucra în paralel și pe stabilizare și pe închidere. Eu estimez că undeva la jumătatea anului viitor vor fi încheiate lucrările. Plătim pe lună 500.000 lei pentru depoluare. Dacă se va constata culpa cuiva, nu înseamnă că nu va plăti cel vinovat”, a afirmat Mariana Rațiu.

Suplimentarea cu 4 milioane euro a cheltuielilor legate de închiderea rampei neconforme vine după ce în dimineața zilei de 22.07.2017, pe amplasamentul depozitului de deșeuri Pata Rât, s-au produs fenomene ample de alunecare a deșeurilor în partea sud-estică a acestuia, afectând lucrările de sistematizare deja executate pe amplasament. SC Nordconforest, firma care se ocupă de administrarea rampei, a izolat zona alunecată și a mobilizat experți pentru determinarea cauzelor și luarea de măsuri pentru stoparea fenomenului. Măsurile au fost aplicate începând cu 24 iulie. Conform experților antreprenorului, cauzele probabile care au determinat producerea alunecării din 22.07.2017 la Depozitul de deșeuri Pata Rât sunt: terenul natural de la baza depozitului este în pantă cu risc de alunecare; este o argilă prăfoasă; existența la baza depozitului a unui strat foarte slab (noroi mâlos-argilos), rezultat mai ales din nămolul adus de la stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca (87.730 tone), nămol care prin saturare a opus o rezistență mică la alunecare și prin care se presupune că s-a produs alunecarea; prezența unor izvoare subterane sub masa depozitului, lucru care a facilitate menținerea umidității ridicate în masa depozitului.

“Izvoarele subterane provin din descărcarea freaticului sub presiune care a fost identificat la partea superioară a depozitului, în special spre depozitul nou (RADP); infiltrarea în depozitul Pata Rât, în lucru, neprotejat încă, a apelor pluviale scurse de pe versantul dintre cele două depozite, în perioada aprilie – mai 2017, când s-a restrâns suprafața depozitului și din depozitul amonte, a format acumulări lichide la marginea depozitului în lucru, care prin drenare s-a infiltrat sub acesta”, se arată în proiectul de hotărâre.

Alte cauze care au dus la alunecări sunt infiltrarea în depozitul vechi a apei și levigatului provenite de la depozitul nou deschis la partea superioară. Infiltrațiile de apă au fost abundente în perioada de stingere a incendiilor produse la depozitul nou, superior.

Conform unei adrese a Nordconforest, ”s-a constatat existența unei rețele îngropate din cauzele determinante ale alunecării, au fost accentuate de evenimentul produs la Depozitul Pata Rât, de drenuri/conducte subterane care par să capteze apa subterană din amonte și levigatul provenit de la depozitul temporar, și par a duce (subteran) în corpul depozitului neconform”.

Proiectul a fost votat cu 21 voturi pentru, 7 abțineri și 6 consilieri nu au votat.ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 21 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 21 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 22 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE