In vizor

Cum a ajuns Dejul un focar de COVID-19. Și cum sunt transportați suspecții de coronavirus, la grămadă, cu „izoleta” VIDEO

Totul ar fi plecat de la o întâlnire religioasă de cca 18 persoane, adică doar cu 15 persoane mai mult decât „adunările” admise prin ordonanțele Guvernului liberal-militar, de numai 3 persoane. La Judecătoria Dej a fost deschis rapid un dosar penal pentru zădărnicirea eforturilor autorităților liberal-militare, iar la scurt timp unul dintre participanți a fost diagnosticat cu coronavirus. Ținând cont de numărul nepermis de mic al persoanelor testate, cu mult sub numărul amenzilor aplicate de organele polițienești, de la o simplă adunare de 3+15 persoane din Dej, s-a ajuns în prezent la un număr de cca 50 de persoane infectate cu Covid-19, astfel încât Dejul a devenit un potențial focar al infecției cu noul tip de coronavirus, iar spitalele clujene își fac loc cum pot pentru a trata noul val de pacienți. 

CITEȘTE ȘIAdunare religioasă cu 18 persoane, organizată ilegal la Dej. Unul dintre participanți a fost confirmat pozitiv cu COVID-19

De bună seamă, responsabilitatea în privința răspândirii infecției cu noul coronavirus este împărțită atât de cetățeni, cât și de autoritățile liberal-militare, care după sărbătorile pascale reușiseră să efectueze mai puțin de 100.000 de teste.

Atenție!

Numărul persoanelor testate este cu mult mai mic, întrucât testele efectuate sunt repetate în cazul acelorași persoane. În condițiile unei testări reduse, ori realizate preferențial, ori cu posbilitatea de a fi realizată doar contra cost, numărul infecțiilor este greu de stabilit, după cum și numărul persoanelor asimptomatice rămâne o necunoscută. 

Până în prezent, numărul de teste efectuate și raportate de la tribuna Grupului de Comunicare Strategică este mai mic de 200.000. 

De altfel, Ministerul de Interne nu a răspuns solicitării oficiale a Parlamentului României, privind numărul de persoane testate de la declanșarea stării de urgență. 

În cazul concret al Dejului, atât adunarea celor 15 participanți în plus, cât și derularea intervenției ulterioare a autorităților competente pare să fi dus la ivirea unui nou focar de infecții chiar în interiorul Clujului. 

Astfel, un număr de 24 de persoane, de etinie romă și diagnosticate cu COVID-19, au ajuns în cursul serii de vineri spre sâmbătă la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, după o amplă acțiune a poliției la Dej, la care au participat reprezentanții autorităților locale și județene. Dintre cei internați și confirmați ca fiind pozitivi cu noul Coronavirus, în urma acțiunii de la Dej, cel mai tânăr este un copil în vârstă de doar un an, iar cel mai în vârstă are 68 de ani. Acestia au fost duși cu forța în cursul serii de 1 mai către centrele medicale din Cluj-Napoca, mai precis la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, însă numărul exact al bolnavilor ar putea fi mult mai mare.

În vreme ce sâmbătă, Prefectura Cluj raporta 119 cazuri vindecate, alte 26 de persoane erau internate cu Covid-19, iar numărul deceselor înregistra 9 persoane. 

CITEȘTE ȘI: Ultima Oră: 9 decese cauzate de COVID-19 în județul Cluj și 24 de noi internați/ Numărul infectărilor la nivel național a ajuns la 12.732 

De trei zile ambulanțele clujene nu mai fac față pentru a transporta la spitalele din Cluj-Napoca persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19, bilanțul în comunitățile de romi din Dej depășind astfel 50 de persoane, relata someseanul ro, care oferea și o secvență video a intervenției organelor polițienești în Dej.

După cum puteți urmări în imaginile video alăturate, ridicarea și transportul persoanelor cu „izoleta” s-a făcut la grămadă.

Deci, nici izoleta nu mai e ce-a fost. Sau ce trebuia să fie…

Îi băgați pe toți, acolo…? întreabă reprezentantul organului de control 
Să iei copilu-n brațe și așezați-vă acolo…
Mai intră unu acolo? 

Deci, izolarea și transportul persoanelor suspecte de infecție cu Covid 19 se face la grămadă:

credeți că ajunși în Cluj, sănătatea acestora va putea fi recuperată? 

Transport la grămadă. Și gata.

Dacă e suspect de Covid, atunci n-are decât să stea împreună cu ceilalți, cât mai mulți, cu mult peste numărul de 3 persoane, admis a se aduna in spațiile publice. 

Prin urmare, trebuie să fim conștienți că nu doar cetățenii se fac responsabili de răspândirea pandemiei, ci și autoritățile (in)competente, de la organul polițienesc la medici și manageri de spitale, la prefectură și prefect. 

După ce vineri seară 26 de persoane au fost ridicate de la o adresă de pe strada Mihai Viteazu și de pe strada Brândușei, sâmbătă după-amiază a venit rândul altui lot de confirmați să fie ridicați de la domiciliu și transportați la Cluj-Napoca. 

Revenind, dincolo de aceste imagini, reprezentanții autorităților locale ori centrale n au decât să iasă cu comunicate de presă, pentru a susține că numărul infecțiilor este în creștere din cauza nerespectării măsurilor impuse de Cabinetul liberal-militar Orban, după ce suspecții de Covid 19 au fost transportați la gramadă, cu „izoleta”.

Acum, Dejul este un potențial focar de infecție cu coronavirus. 

În dimineața zilei de sâmbătă, după cum relatează someseanul ro, la Dej au fost și prefectul Mircea Abrudean, însoțit de șeful IPJ Cluj, Mircea Rus, primarul Costan Morar și șeful Poliției Municipiului Dej, Alin Câmpean. Aceștia s-au deplasat în teritoriu, într-o vizită în teren în comunitățile de romi cu cazuri confirmate, pentru a verifica măsurile de izolare luate în privința acestor familii.

Au rămas neverificate, din păcate, conform imaginilor video atașate, „izoletele” în care sunt buluciți pacienții suspecți/confirmați de Covid, câte 10 într-o „izoletă”. 

Autoritățile au impus un regim de carantinare totală a comunității locale de romi, numărul infectaților ar putea ajunge la ordinul sutelor de persoane, considerând că în zonele respective locuiesc un număr de peste 3000 de rromi.

”Vorbim despre izolarea completă a celor 4 comunități, vorbim de un regim de carantinare totală pentru a împiedeca răspândirea virusului. Oamenilor li se asigură toate cele necesare prin grija domnului primar. Toți cei care sunt depistați pozitiv sunt extrași și duși la spitale dedicate în Cluj-Napoca”, a declarat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, în urma acțiunii de ieri.

Despre cum sunt „extrași” cei pozitivi ori suspecți de Covid-19, ați putut urmări și dumneavoastră. 

Desigur, în acest context, urmează date oficiale cu persoane sancționate pentru nerespectarea măsurilor impuse de Guvernul liberal militar, valoarea amenzilor, numărul persoanelor vindecate și numarul tot mai mare al infectărilor. 

Întrebarea este cine îi sancționează pe cei care sancționează, iar asta întrucât responsabilitatea pentru propagarea infecției cu Covid 19 revine în bună parte și modulul în care autoritățile și-au manifestat competența, sau incompetența, în combaterea pandemiei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *