Din oras

Culoarul de Nord se va realiza etapizat, iar autoritățile speră «să fie gata cât mai repede», după exproprieri

Așa-numitul «culoar de nord» urmează să fie realizat, iar termenul final pentru proiect este «mijlocul anului 2023», apreciază reprezentanții Primăriei. Podul Oașului-Răsăritului este primul obiectiv din acest proiect aflat în șantier. Chiar dacă lucrările vor fi realizate pe etape, administrația locală «speră să fie gata cât mai repede».

„«Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira» – acesta e numele complet al proiectului.

Termenul de finalizare este mijlocul anului 2023. Sperăm să fie gata cât mai repede”, și-a exprimat nădejdea viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio telefonice locale.

„A început cu Podul Oașului, continuă pe ambele sensuri până la Ira.
Reprezintă o modalitate de conectare a cartierelor. Va fi făcut etapizat.
Este o investiție mare, ne propunem s-o facem pe fonduri europene. Vor fi și piste pentru biciclete, benzi pentru mijoacele de transport în comun, atunci când situația o va impune.
Vor fi străzi cu ampriza de 16-21 de m, vom face și câteva exproprieri pentru a face această ampriză”, a mai explicat viceprimarul Tarcea.

La podul Oașului – Răsăritului ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 6 septembrie 2021, termenul de finalizare fiind, potrivit panoului de șantier, 6 mai 2023. Din termenul de execuție de 20 de luni au trecut circa 8 luni, iar lucrările sunt în prezent, conform declarațiilor viceprimarului Dan Tarcea, la stadiul de 50%.

CITEȘTE ȘI: Premieră în Cluj-Napoca la podul Răsăritului. Viceprimarul Dan Tarcea: „Există chiar și șansa să fie terminată această investiție mai repede”

Transparența culoarului de nord

„Am luat din societatea civilă cele mai bune idei, să știți că suntem foarte deschiși la aceste idei care vin din societate, aceasta este și o dovadă de transparență, în care deciziile majore nu se iau în birouri de câțiva funcționari, ci toți participă la luarea deciziilor”, consideră reprezentanții administrației Boc.

Potrivit detaliilor tehnice înscrise în proiect, realizarea culoarului de nord a municipiului Cluj-Napoca presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; amenajări dedicate funcțiunilor urbane pe categorii de trafic (pietonal, velo+standuri, auto, parcare/garare, transport public cu toate facilitățile aferente, pasaje, poduri, traversări), spații verzi, terenuri de joacă, loisir, areal canin, soluționarea rețelelor edilitare integrate în subteran / peisaj urban (distribuții, utilaje de câmp, hub-uri, PT, stații de reglare), colectare ape meteorice, asigurarea condițiilor optime de exploatare și mentenanță.