Politica

CULISELE UNOR NEGOCIERI EȘUATE: Grindeanu și Simonis l-au infiltrat pe Vasile Dîncu la masa negocierilor dintre Ciolacu și Ciucă, pentru că ”are expertiză sociologică”

Cei de la PSD a venit la întâlnirea de la guvern cu 7 reprezentanți: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Alfred Simonis și Vasile Dîncu. Participantul surpriză a fost Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării intrat în dizgrația lui Ciolacu, dar care a fost recuperat politic de PSD Timiș (adică de Grindeanu, obișnuit cu trădările și Simonis). El a participat la ședință pentru că are expertiză sociologică, relevantă într-o discuție despre alegeri, procente, candidați

CITEȘTE ȘI:

Clujul, cuiul lui Pepelea Ciolacu

PNL a fost reprezentat de cei cinci lideri formali: președintele Nicolae Ciucă, secretarul general Lucian Bode și prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur. A lipsit în premieră Iulian Dumitrescu, suspendat din funcția de prim-vicepreședinte după declanșarea anchetei DNA de corupție

Singura concluzie a întâlnirii de aproape două ore a fost că negocierea se va relua luni, 12 februarie, când va trebui stabilit clar dacă alegerile locale se comasează cu europarlamentarele pe 9 iunie.

Cică: ”Nu mai e timp de pierdut. Zecile de mii de potențiali candidați la primării, consilii locale și județene ne presează să știe când încep pregătirile de campanie”. (sursa:g4media.ro)

Unul dintre motivele eșecului în negocierea de joi e diferența de abordare între cele două partide. În timp ce PSD ar vrea o decizie clară pe toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, PNL ar prefera să stabilească doar comasarea localelor cu europarlamentarele, urmând ca strategia pentru parlamentare și prezidențiale să fie luată după 9 iunie. Adică s-ar vrea cu sacii încăruță, să aibă mai multe pârghii de negociere, că, deocamdată, negociază din poziția în genunchi.

Candidatura la alegerile prezidențiale, adică subiectul-cheie al alegerilor de care depinde toată strategia celor partide, nu a fost ridicat de nici unul dintre participanți. Atât Ciolacu, cât și Ciucă vor să candideze cu susținerea celuilalt partid, dar nici unul dintre ei nu vrea să cedeze candidatura. De ce nu a fost deschis subiectul fierbinte?

”Senzația noastră e că PNL nu a luat o decizie finală împreună cu președintele Iohannis, cel care conduce de facto partidul, așa că liberalii nu au avut ce să pună pe masă”. (sursa: g4.edia.ro)

Discuția a însemnat o trecere în revistă a posibilelor scenarii de lucru, fără a fi luată însă nici o decizie. Liderii PSD și PNL au enunțat, printre altele, și potențiale liste comune la europarlamentare – o ipoteză de lucru mai veche, dar ea nu a avut tracțiune.

Alt subiect discutat: candidaturile la București. Participanții au enunțat o eventuală soluție, fără a o bate în cuie: un partid să aibă candidatul la Primăria Generală a Capitalei, celălalt să primească în compensație candidaturile la Sectoarele 1 și 2, controlate acum de USR. Soluția nu a fost agreată însă. A fost enunțat și numele lui Sebastian Burduja (PNL) ca potențial candidat, dar ipoteza a stârnit mai degrabă amuzament, cu liderii din ambele partide discutând dacă acesta are 6% sau 7% în sondaje, potrivit g4media.ro.

Chestiunea Roșia Montană și despăgubirile din procesul intentat de Gabriel Resources au fost o altă temă de discuție. Coaliția e îngrijorată că un eventual verdict ce prevede despăgubiri de 2 miliarde de dolari ar avea un impact pe deficitul bugetar.

Raportarea celor două partide la AUR a fost un alt subiect pe agendă. Liderii PSD și PNL au convenit o atitudine agresivă față de partidul extremist condus de George Simion.

Întâlnirea a fost punctată de câteva replici mai contondente ale lui Mihai Tudose, șeful de campanie al PSD. Unii liberali cred că e vorba despre tensiuni interne în PSD, dar social-democrații resping interpretarea și spun că e vorba despre stilul obișnuit al fostului premier.

Prin urmare, luni urmează o nouă rundă de ”negocieri”. Nu știm cine se joacă cu mâncarea: Grindeanu, Simonis și Dîncu cu Ciolacu, sau PSD cu PNL?