De cartier

Cu un buget de 3,7 milioane de lei, o stradă din cartierul Dâmbul Rotund a fost asfaltată doar pe jumătate: „A trebuit să realizăm un compromis acolo, să facem doar o parte. Și strada se termină într-un gard, care este pe mijlocul drumului…”

Scris de 667

Lucrările de modernizare, în unele cartiere ale orașului, au fost realizate doar parțial. Deși anul 2021 a fost declarat de către autorități drept «anul cartierelor», tema calității vieții din cartierele Clujului este în continuare de actualitate.

„Anul cartierelor este de actualitate, este un an permanent, să spunem așa”, susțin reprezentanții administrației locale. 

Strada Gheorghe Sion din cartierul Dâmbul Rotund a fost asfaltată doar parțial. 

„Din păcate, avem și situații mai puțin plăcute, cum a fost pe strada Gheorghe Sion, și a trebuit să facem un compromis acolo: să facem doar o parte din strada Gh. Sion, și strada se termină într-un gard, care este pe mijlocul drumului. 

În mijlocul drumului se termină. Noi am făcut porțiunea de stradă… Așa am și pornit, cu porțiunea de stradă care are peste 650 m, porțiune de stradă în care am avut proprietatea, în care am putut să facem ampriza. 

Pentru că nu putem intra pe terenul omului. Am avut situații în care, pentru un interes comun, am intrat jumătate de metru pe un teren care era în afara gardului și am fost somați să ne luăm asfaltul de acolo. 

Deci, sunt și situații de genul acesta: asfaltul să știți că nu-l punem pentru cei care locuiesc în zona centrală”, a recunoscut viceprimarul Dan Tarcea într-o intervenție online. 

Potrivit reprezentanților Primăriei, la nivelul municipiului figurează un număr de 80 de străzi din domeniul public neasfaltate, întrucât acestea se regăsesc doar parțial în domeniul public. 

În aceste condiții, localnicii pot ceda câtre autorități o parte din teren pentru derularea lucrărilor de modernizare, precum a fost cazul străzii Mozart. 

„Cum s-a întâmplat pe str Mozart, o stradă pe care ne-am chinuit să o putem cadastra de foarte multă vreme, iar după ce am avut-o cadastrată și o parte din autorizația de construire, a trebuit să reluăm autorizația de construire, pentru că au fost șase proprietari care au deținut parte din stradă.

Ne-am întâlnit cu proprietarii, mulți dintrei ei au fost plecați în străinătate, și până nu s-a trecut toată această procedură în care strada să fie cedată către Primărie, au trecut aproape 8 luni în care am stat și ne-am uitat la stradă cu banii în cont.

Dar am reușit”, a exemplificat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 

În iunie 2020, consilierii locali au aprobat Hotărârea de Consiliu Local pentru modernizarea acestei străzi.

Au fost alocați 3.704.608,48 lei cu TVA pentru această investiție.

Lucrările au început abia în luna aprilie 2021, la aproape un an distanță de la aprobarea modernizării.

Cazul străzii Gheorghe Sion – cu străzile adiacente str Sitarilor – str Busuiocului – str Sovata – str Spicului – din zona Dâmbul Rotund, aflată la doar câțiva kilometri de sediul Primăriei Cluj-Napoca, ilustrează perfect modul în care, adeseori, simpla alocare de fonduri nu rezolvă problemele semnalate de cetățeni.

Fondurile se alocă, dar în teren situația se schimbă cu dificultate. 

Și cazul străzii Hameiului din cartierul Mănăștur, care nu a văzut asfaltul până în 2021, rămâne relevant. 

CITEȘTE ȘI: Stradă din cartierul Mănăștur, uitată de administrația smart. Fără trotuar și iluminat public, rămasă neasfaltată: „Noaptea, lumea circulă cu lanternele de la telefon”ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE