De cartier

Cu un buget de 3,7 milioane de lei, o stradă din cartierul Dâmbul Rotund a fost asfaltată doar pe jumătate: „A trebuit să realizăm un compromis acolo, să facem doar o parte. Și strada se termină într-un gard, care este pe mijlocul drumului…”

Lucrările de modernizare, în unele cartiere ale orașului, au fost realizate doar parțial. Deși anul 2021 a fost declarat de către autorități drept «anul cartierelor», tema calității vieții din cartierele Clujului este în continuare de actualitate.

„Anul cartierelor este de actualitate, este un an permanent, să spunem așa”, susțin reprezentanții administrației locale. 

Strada Gheorghe Sion din cartierul Dâmbul Rotund a fost asfaltată doar parțial. 

„Din păcate, avem și situații mai puțin plăcute, cum a fost pe strada Gheorghe Sion, și a trebuit să facem un compromis acolo: să facem doar o parte din strada Gh. Sion, și strada se termină într-un gard, care este pe mijlocul drumului. 

În mijlocul drumului se termină. Noi am făcut porțiunea de stradă… Așa am și pornit, cu porțiunea de stradă care are peste 650 m, porțiune de stradă în care am avut proprietatea, în care am putut să facem ampriza. 

Pentru că nu putem intra pe terenul omului. Am avut situații în care, pentru un interes comun, am intrat jumătate de metru pe un teren care era în afara gardului și am fost somați să ne luăm asfaltul de acolo. 

Deci, sunt și situații de genul acesta: asfaltul să știți că nu-l punem pentru cei care locuiesc în zona centrală”, a recunoscut viceprimarul Dan Tarcea într-o intervenție online. 

Potrivit reprezentanților Primăriei, la nivelul municipiului figurează un număr de 80 de străzi din domeniul public neasfaltate, întrucât acestea se regăsesc doar parțial în domeniul public. 

În aceste condiții, localnicii pot ceda câtre autorități o parte din teren pentru derularea lucrărilor de modernizare, precum a fost cazul străzii Mozart. 

„Cum s-a întâmplat pe str Mozart, o stradă pe care ne-am chinuit să o putem cadastra de foarte multă vreme, iar după ce am avut-o cadastrată și o parte din autorizația de construire, a trebuit să reluăm autorizația de construire, pentru că au fost șase proprietari care au deținut parte din stradă.

Ne-am întâlnit cu proprietarii, mulți dintrei ei au fost plecați în străinătate, și până nu s-a trecut toată această procedură în care strada să fie cedată către Primărie, au trecut aproape 8 luni în care am stat și ne-am uitat la stradă cu banii în cont.

Dar am reușit”, a exemplificat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 

În iunie 2020, consilierii locali au aprobat Hotărârea de Consiliu Local pentru modernizarea acestei străzi.

Au fost alocați 3.704.608,48 lei cu TVA pentru această investiție.

Lucrările au început abia în luna aprilie 2021, la aproape un an distanță de la aprobarea modernizării.

Cazul străzii Gheorghe Sion – cu străzile adiacente str Sitarilor – str Busuiocului – str Sovata – str Spicului – din zona Dâmbul Rotund, aflată la doar câțiva kilometri de sediul Primăriei Cluj-Napoca, ilustrează perfect modul în care, adeseori, simpla alocare de fonduri nu rezolvă problemele semnalate de cetățeni.

Fondurile se alocă, dar în teren situația se schimbă cu dificultate. 

Și cazul străzii Hameiului din cartierul Mănăștur, care nu a văzut asfaltul până în 2021, rămâne relevant. 

CITEȘTE ȘI: Stradă din cartierul Mănăștur, uitată de administrația smart. Fără trotuar și iluminat public, rămasă neasfaltată: „Noaptea, lumea circulă cu lanternele de la telefon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *