In vizor

Cu toate că Primăria Cluj-Napoca a alocat suma de 150 000 de lei de la bugetul local pentru realizarea proiectului „Mașinile lui Leonardo Da Vinci”, accesul publicului e pe bani

Scris de 533

Expoziția Internațională „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”, deschisă vineri, 7 ianuarie 2022, la Cluj-Napoca, este pentru a doua oară în România, prima dată mașinăriile fiind expuse la noi în țară în 2008, la București. Expoziția continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia.

Biletele, care pot fi achiziționate la intrare sau de pe site-ul entertix.ro și myticket.ro., costă 40 de lei pentru adulți și 30 de lei pentru copii. Doar copiii mai mici de 4 ani beneficiază de gratuitate.

Evenimentul este organizat de Consorțiul Studenților din România, co-organizator Original Media, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, al Inspectoratului Școlar Județean Cluj și al Casei de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

În ce constă sprijinul Primăriei Cluj-Napoca? În generoasa sumă de 150 000 de lei (cca. 30 000 de euro), alocați prin hotărâre de Consiliu Local.

În HCL 483/2021 (din 14 iulie 2021) „privind alocarea sumei de 150.000 de Iei de Ia bugetul local pe anul 2021, pentru Asociația Consorțiul Studenților din România, în vederea realizării proiectului Mașinile Iui Leonardo Da Vinci” se stipulează:

„Art. 1. Se aprobă alocarea sumei de 150.000 de Iei de la bugetul local pe anul 2021, pentru Asociația Consorțiul Studenților din România, în vederea realizării proiectului „Mașinile lui Leonardo Da Vinci”, cu respectarea măsurilor stabilite pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, în vigoare la momentul organizării/desfășurării acestuia.

Art. 2. Cu îndeplinirea prevederilor hotărârii se încredințează Direcția Generală Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte și Direcția Economică.”

În 30 decembrie 2021, Primăria Cluj-Napoca a achitat către Asociația Consorțiul Studenților din România „Fact nr 2009420 PR Masinile lui Leonardo HCL 483 ctr 434730”, în valoare de 150 000 de lei.

Se ridică întrebarea: dacă Primăria le-a dat organizatorilor o căruță de bani pentru realizarea acestui proiect, de ce accesul publicului e pe bani și, mai ales, de ce sunt biletele de intrare atât de scumpe?

Potrivit paginii de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/4649654651770389/), acesta „este organizat de Spotlights, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, al Inspectoratului Școlar Județean Cluj și al Casei de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.” Numărul de contact de pe pagina http://spotlights.ro/, 0700123456, este indisponibil. Am adresat întrebarea de mai sus pe adresa de mail a firmei care, din 2002, „revoluționează scena evenimentelor din Cluj-Napoca prin spectacole și concerte destinate publicului de toate vârstele”.

Am primit înapoi mesajul:

”This message was created automatically by mail delivery software.

A message that you sent could not be delivered to one or more of its
recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:

  office@spotlights.ro
    host spotlights.ro [188.213.20.236]
    SMTP error from remote mail server after RCPT TO::
    550”

Cine sunt organizatorii?

Co-organizatorul, Original Media SRL, este o firmă înființată în 2003, cu sediul în București. Cazacu Nicolae Cristian Eugen este unic asociat și administrator al societății.

Original Media are trecut, pe site-ul listafirme.ro, domeniul http://leonardodavinci.ro/. Acesta este site-ul care a promovat expoziția din 2008, de la București.

Obiectul de activitate al Original Media este: „Activități ale agențiilor de publicitate”. Această clasă include: „organizarea de conferințe și expoziții comerciale”. Cifra de afaceri a firmei în 2020: 26 766 euro, profit net: 21 443 euro, datorii 639 euro, un angajat.

Consorțiul Studenților din România este condus de Iancu Şerbănescu, fondatorul StudCard. SPOTLIGHTS EVENTS CREATOR SRL este administrată tot de Iancu Șerbănescu.

În data de 30 decembrie 2021, în ajun de Anul Nou, Consorțiul Studenților din România a mai primit, de la Primăria Cluj-Napoca, încă 100 000 de lei („Fact nr 2009419 pr TME cf HCL 482 ctr 434730”). Hotărârea 482/2021 prevede „alocarea sumei de 100.000 de lei de la bugetul local pe anul 2021, pentru Asociația Consorțiul Studenților din România, în vederea realizării proiectului TME – Transylvania Music Event ediția a 13-a.” Nu este prima ediție susținută financiar de Primăria Cluj-Napoca.

Iancu Șerbănescu, cel care a înființat în 2006 StudCard, este un tânăr care a reușit să deruleze afaceri în organizarea de evenimente, cu finanțare publică.

Iancu Șerbănescu a organizat Festivalul Internațional de Stand-Up Comedy (FISC), finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, dar și de Consiliul Judetean Cluj. Tot el gestionează și Transilvania Music Event, un festival care a primit anual finanțare publică, prin Consorțiul Studenților din Romania.

Activitățile întreprinse de Șerbănescu nu se rezumă doar la organizarea de evenimente. Printre altele, Iancu Șerbănescu este administratorul Pârtiei Buscat Resort din Băișoara și a avut Terasa La Palat din curtea Muzeului de Artă (Palatul Banffy).ULTIMA ORĂ

 • Acum 39 mins In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 49 mins In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 1 hour Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 1 hour Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 2 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 2 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 3 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 4 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 4 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 4 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 7 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE