Din oras

Cu sute de case ridicate fără autorizație, autoritățile vor să pună picioru-n prag: „Sălbăticia asta din urbanism nu mai e acceptată…”

În zonele periferice ale orașului digital-smart-cu-cea-mai-înaltă-calitate-a-vieții, acolo unde procesul de modernizare se desfășoară mai anevoie, sute de case au fost realizate fără autorizație. Administrația locală intenționează să reglementeze situația pe calea instanței, pentru restabilirea legalității. 

Un număr de peste 200 de case au fost realizate în acest fel pe Valea Fânațelor. 

Viceprimarul Dan Tarcea apreciază că, totuși, comparativ cu numărul clujenilor care respectă legea și au fost de bună credință, ponderea celor care și-au realizat locuințe fără autorizații este redusă:

„În Cluj-Napoca numărul este extrem de mic”, a apreciat viceprimarul situația imobilelor ridicate ilegal.  

DAR. Cum au reușit să construiască fără ca autoritățile să intervină prompt?

„Întrebați-i pe ei, sălbăticia asta din urbanism nu mai e acceptată! Sunt foarte mulți clujeni care respectă legea și au construit legal chiar și pe Valea Fânațelor.

CITEȘTE ȘI: Ce șanse au clujenii care și-au construit ilegal case pe Valea Fânațelor să intre în legalitate

Până la urmă, dacă vom intra în legalitate, cei care au construit haotic vor veni cu pretenții că nu sunt creșe, grădinițe. 

În Valea Fânațelor sunt foarte multe case cu autorizație de construire – vom intra și acolo cu modernizările. 

Însă lucrările trebuie sincronizate cu rețeliștii, cu compania de apă, să putem face modernizare parțială pe Valea Fânațelor și de pe Giuseppe Verdi. 

Vom face o ampriză de 6 m, carosabil. Ordinul de incepere – octombrie 2022.

Avem și alte străzi care vor fi modernizate, precum Valea Chintăului sau Valea Seacă”, a mai adăugat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio. 

Planul Primăriei pentru infrastructura urbană este orientat până în aprilie 2024 

Valea Chintăului – pentru această zonă, obținerea autorizației de construire în vederea desfășurării lucrărilor de modernizare este prevăzută pentru luna august, urmând ca din septembrie 2022 să fie dat ordinul de începere al lucrărilor de execuție. Termenul final estimat de realizare a investiției este noiembrie 2023

Valea Fânațelor și Giuseppe Verdi – ordinul de începere prevăzut este octombrie 2022, iar termenul final de modernizare – decembrie 2023

Valea Seacă – ordinul de începere este prevăzut pentru agust 2022, iar termenul final – aprilie 2024. 

Recent, edilul Emil Boc a declarat că  imobilele realizate fără autorizație de pe Valea Chintăului și Valea Fânațelor vor fi demolate.

„Pentru noi legea este sfântă. Oricine construiește fără autorizație, se desființează. Sunt foarte multe procese pe rol pentru demolarea caselor construite fără autorizație, pe Fânanțelor și Chintăului. Ce va decide judecătorul, nu pot garanta.

În acest oraș nu avem toleranță pentru construcțiile ilegale.

Amenzile pe care le aplicăm sunt spre maxim – 100.000 de lei. Înțelegem situația, că au un teren, că e în extravilan, dar nu poate construi oricine și oricum.

Și-au asumat. Și nu le putem desființa fără sentință.

Mesajul știu că e nepopular și nu le place multora, dar din respect pentru viitorul orașului, pentru că nu mai putem structura și amenaja cum trebuie…”, a declarat recent edilul Emil Boc în cadrul unei conferințe. 

CITEȘTE ȘI: Unde este asfaltul promis de Primărie pentru Valea Fanatelor? In 2021 strada este o mocirla cu gropi

În noiembrie anul trecut, strada Valea Fânațelor arăta ca după război. Deși primele promisiuni de modernizare datează din 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *