In vizor

Cu sau fără voia Primăriei, membrii comunității LGBT sunt deciși să participe la marșul Cluj Pride

În data de 8 iunie 2017, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) a depus o înștiințare către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care informa municipalitatea că în ziua de 1 iulie 2017, între orele 16.00 și 19.00, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, ACTEDO, în parteneriat cu grupul de activiști LGBT  PRISMA din Cluj-Napoca și cu asociația Go Free urmează să desfășoare o adunare publică – Marșul Cluj Pride – având ca mesaj promovarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea manifestărilor motivate de ura și intoleranța față de comunitatea LGBT, marș la care se estima la acea vreme ca vor participa 100 de persoane. Reprezentanții Primăriei au fost informați totodată că adunarea se va desfășura în mod pașnic și civilizat și se indica și traseul de desfășurare, tot marșul urmând a avea loc, pentru a nu se încurca circulația, pe trotuar.

Înștiințarea a fost înregistrată la Registratura Primăriei în data de 8 iunie 2017, cu nr. de înregistrare 268070/42, iar documentul a ajuns de la Registratură pe masa inspectorului superior Ioan Țene. Acest angajat al Primăriei este nimeni altul decât fondatorul publicației napocanews.ro, pe care o conduce editorial din 2008 până în prezent.

Lucian Dunăreanu, organizatorul marșului Cluj Pride și activist PRISMA Cluj, a explicat pentru Ziar de Cluj modul în care au decurs „ostilitățile” în acest caz în care un grup de cetățeni pașnici au fost flancați și contracarați de către angajații Primăriei Cluj-Napoca pentru a nu putea mărșălui prin centrul unui oraș care devine astfel unul profund intolerant, nu doar față de comunitatea LGBT, ci față de orice comunitate, care, la un moment dat, poate nu le va mai conveni aleșilor și funcționărașilor de duzină:

„Ioan Țene este cunoscut drept ultraortodox și naționalist, iar toate acțiunile și articolele lui demonstrează convingerile personale ce contravin flagrant drepturilor omului si principiului egalității și nediscriminării.

Imediat după noi, după ce au aflat că am depus o astfel de cerere, reprezentanții Noua Dreaptă anunță că vor depune și ei o cerere către Primărie și că vor organiza și ei o acțiune de protest împotriva homosexualilor din Cluj, un marș al normalității, cu începere de la ora 13.00, tot în Piața Avram Iancu. Cum au aflat ei toate detaliile (locul de întâlnire și de plecare al marșului) și s-au mișcat atât de repede, în condițiile în care noi am anunțat public, ulterior depunerii cererii, aceste informații, iar unele detalii din cerere nu le-am făcut publice tocmai pentru protecția participanților?

În data de 14 iunie, cererea noastră primește un răspuns negativ, în timp ce cererea Noii Drepte, unul favorabil.

Tot în data de 14 iunie, Asociația Go Free depune alte 3 cereri cu trasee și ore diferite la care, în data de 16 iunie, primim tot răspunsuri negative. În data de 14 iunie, odată cu cele 3 cereri, depunem și o cerere prin care, potrivit Legii 60/1991, articolul 8, informam Primăria că suntem dispuși și că îi rugăm ca, prin prezenta cerere, să găsim de comun acord un traseu și o oră pentru marșul ce urmează a avea loc, cerere la care nu am primit răspuns până acum.

În data de 16 iunie, am mai depus alte 10 cereri cu trasee, ore și zile diferite, trasee care să evite Bulevardul Eroilor și Piața Matei Corvin (unde, reprezentanții Primăriei au anunțat în presa locală că sunt programate alte evenimente culturale). La aceste 10 cereri nu am primit încă un răspuns.

Ne-am dorit constant să avem un dialog deschis cu autoritățile locale și să găsim împreună o soluție de comun acord, inclusiv pentru traseu – astfel încât să nu blocăm bunul mers al orașului, iar, în același timp, participanții care și-au anunțat deja prezența în număr semnificativ să fie protejați și în siguranță.

Nu înțelegem cum Noua Dreaptă a primit autorizație pentru desfășurarea marșului pe 1 iulie, dar în același timp nouă ni s-a dat de înțeles faptul că sunt prea multe activități în perimetrul central și nu se găsește încă nicio soluție pentru noi.

Avem în vedere și depunerea unei contestații în contencios-administrativ pentru anularea actelor administrative emise, cât și depunerea unui dosar penal pentru abuz în serviciu, însă prioritară pentru noi este găsirea unei soluții legale și corecte pentru ca și noi, ca cetățeni ai acestui oraș, ca plătitori de impozite la administrația locală, să beneficiem de aceleași drepturi, ca toți cetățenii Clujului”, a declarat Lucia Dunăreanu.

Lucian Dunăreanu a mai explicat pentru Ziar de Cluj și faptul că membrii comunității LGBT nu își vor negocia drepturile cetățenești și prezența în spațiul public clujean:

„Așa cum știți deja, solicitările noastre de a găsi împreună cu reprezentanții autorităților locale din Cluj-Napoca o soluție pentru aprobarea marșului pașnic anunțat pe data de 1 iulie, planificat pentru a închide Festivalul Cluj Pride, întârzie să apară. Rămânem deschiși la dialog, dar consecvenți în solicitările noastre. Mulțumim societății civile din România pentru sprijinul și solidaritatea pe care ni le arătați și voluntarilor #clujpride și #spunedrept pentru implicarea și susținerea acestei inițiative și a valorilor pe care le promovăm. Continuăm împreună, solidari!

Ca organizatori ai festivalului, am dorit să urmăm toți pașii administrativi necesari, convinși fiind de faptul că drepturile noastre cetățenești au prioritate în fața preferințelor individuale religioase ale membrilor din cadrul aparatului Primăriei. Comunitatea LBGT este nemulțumită de aceste amânări, iar în acest moment este evident faptul că nici eu, nici colegii mei care am depus cererile pentru marș, nu mai deținem controlul asupra unei mulțimi care deja și-a anunțat prezența la Cluj. Vom rămâne solidari cu membrii și susținătorii comunității LGBT.

Există chiar în acest moment inițiative individuale în cadrul comunității, grupuri si persoane revoltate, care-și propun să picheteze Primăria și chiar să meargă să protesteze pe 1 iulie într-un marș neautorizat. Considerăm că dacă vor exista și cele mai mici acte de violență în spațiul public, singurii răspunzători morali vor fi reprezentanții Primăriei, inclusiv domnul primar Emil Boc, iar acest refuz va fi o pată rușinoasa pe obrazul «tolerantului» Cluj. Nu poți, prin tot felul de tertipuri, să încalci dreptul unui cetățean de a protesta pașnic”, a conchis Lucian Dunăreanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *