Editorial

Cu partidele în sesiune!

Mă întreb cum va funcționa în următorii patru ani coaliția aflată la guvernare? Dar și cum vor înțelege PSD și AUR să facă opoziție. Curiozitatea mea, oarecum optimistă, ca să spun așa, vine din faptul că, pentru prima oară din 1990 încoace am impresia că partidele înțeleg că nu mai merge cum mergea. Că nu mai merge să guverneze numai și numai în folos propriu, că trebuie să lucreze în folosul oamenilor.

Semnalul dat de electorat că s-a săturat de hoții și sfidarea arogantă cu care a fost tratat a fost dat la alegeri. Absenteism mare și dispariția unor politicieni de care nu credeam că vom mai scăpa vreodată, cum ar fi Tăriceanu, Ponta, Șerban Nicolae, Iordache, Nicolicea și alții. Unii dintre aceștia nu au trecut examenul votului, iar de alții a scăpat PSD, care, sper, vreau să cred că a cam înțeles dincotro bate vântul. Poate este, și aceasta, o explicație pentru scorul neașteptat de mare obținut de PSD la alegeri.

Dar cel mai bine s-a văzut că oamenii nu mai sunt dispuși să le tolereze proastele năravuri din faptul că PNL a ajuns de la 30% la 20%. Electoratul a sancționat PNL pentru că sub guvernarea lui Ludovic Orban, tot un politician din vechea gardă, îmbătrânit în rele, una a fost discursul și altceva realitatea.

Pe de-o parte Orban și alți lideri declarau că vor depesediza aparatul administrativ, urmând să pună în loc profesioniști. Pe de alta însă, au continuat cu aceleași practici, depesedizând prin penelizare, cum bine spunea cineva. Apoi, strigau sus și tare că vor pune capăt traseismului politic. Ce să zic… s-a umplut PNL-ul de oportuniști de la PSD și ALDE.

A fost un semnal pe care Rareș Bogdan și alți lideri PNL l-au înțeles. Și au mai înțeles și că pe Orban nu-l doare de altceva decât să-și conserve puterea, să fie în fruntea bucatelor cu orice preț. Iar prețul a fost plătit de partid. S-a văzut asta și la negocierile pentru ministere. Orban s-a ales cu șefia deputaților dând la schimb câteva ministere cheie. De aceea zic, înlăturarea lui Orban de la conducerea PNL ar fi un bun și promițător început de asanare a partidului. Început, pentru că mai sunt pe-acolo și alții mânați în luptă de sfântul ideal al binelui propriu.

Da, cred că oameni s-au săturat de ticăloșiile politicienilor și, cred, au învățat cum să-i pună la punct. De aceea zic, următorii patru ani vor fi un test serios pentru partide. Atât pentru cele aflate la putere, cât și pentru cele aflate în opoziție. Vor avea de dat examene serioase și multe.

Câteva, cred, vor conta foarte mult în ochii electoratului. Unul dintre acestea, care va fi un semnal clar și va arăta direcția înspre care se îndreaptă fiecare partid este sistemul de pensii. Nu mă interesează atât care partid va veni cu un proiect de lege care să elimine pensiile speciale, pentru că la nivel declarativ toate vor, cât cum vor înțelege să acționeze în această direcție. În acest caz toți sunt în aceeași oală. Până acum, s-a văzut, USR-PLUS a fost singura formațiune care a încercat cu adevărat să elimine pensiile speciale. Nu s-a putut pentru că s-au izbit de tertipurile legislative puse la cale de PSD și PNL, dar și de trasul pe cur al UDMR. Au respins proiectul USR-PLUS și au promovat, în două rânduri, proiecte de lege care era limpede că vor cădea la Curtea Constituțională. AUR s-a poziționat clar împotriva acestora. Ce va fi vom vedea și vom vota în consecință.

În rest, fiecare partid cu felia lui, cu ministerele lui. Vom vedea cum va performa fiecare partid la ministerele lui. Dacă vor fi numiri pe bază de carnet de partid sau pe bază de competență. Vom vedea, de exemplu ce va face USR-PLUS cu autostrăzile, cu spitalele și cu banii de la Bruxelles. Vom vedea ce va face PNL cu învățământul, cu evaziunea fiscală și cu sistemul de pensii. Vom vedea cum va înțelege UDMR să pună capăt jafului din pădurile țării.

Și vom vedea și cum PSD și AUR vor înțelege să facă opoziție. Una constructivă, desigur. Că țipetele, miștocărelile, datul la gioale și să plece ei ca să venim noi este orice numai opoziție nu.

Nu am fost și nu sunt de acord cu președintele Iohannis că PSD trebuie să dispară. Căci, dacă este să mă iau după argumentele domniei sale, din, în mare, aceleași motive ar trebui să dispară și PNL. Nu! Atât PSD, cât și PNL trebuie să se reformeze, să înceteze cu jaful și clientelismul deșănțat practicate până acum. Dacă nu vor înțelege asta vor dispărea nu pentru că vrea Iohannis, ci pentru că vrea electoratul. Dacă PSD, PNL și UDMR au ajuns în toamnă, USR-PLUS și AUR, două partide în care mulți și-au pus speranța de mai bine, sunt la prima sesiune. Vom vedea cine va trece și cine nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *