Politica

Cu încrederea în partide la pământ, românii cotează PSD favorit la intenție de vot. PNL, grație ”politicilor” lui Klaus Ihannis, gâfâie, umăr la umăr cu AUR

PSD rămâne favorit în intențiile de vot, fiind urmat la mai bine de zece procente de PNL, secondat la mică distanță de AUR, relevă datele barometrului civic Geeks for Democracy, dezvoltat cu Cult Research, în perioada mai-iunie.

PSD ar fi votat de 31% dintre cei care au declarat că ar merge la urne dacă mâine ar avea loc alegeri. PNL este ales de 19% dintre respondenți. Liberalii sunt urmați la mică distanță de AUR, creditat cu 18%, în vreme ce USR și UDMR au 11%, respectiv 5%.

Ca de obicei, Biserica și Armata, în topul încrederii

Parlamentul și partidele s-au prăbușit în încrederea românilor, având o medie de 3 din 10. Românii au cea mai mare încredere în instituția Bisericii (media 6 din 10), Armată (media 5.9 din 10), NATO (media 5.5 din 10) și UE (media 5.2 din 10.

Întrebați care este ONG-ul în care au cea mai mare încredere, mai mult de 4 din 10 români au afirmat că nu consideră nici un ONG de încredere. Dintre cei care au menționat ONG-uri, Salvați Copiii și Crucea Roșie Română reprezintă organizațiile cele mai de încredere.

De și nu vrea (chipurile) să candideze, Kovesi este în topul încrederii, alături de Geoană (care vrea foarte mult)

La capitolul încredere în personalități, pe primul loc este Laura Codruța Kovesi, cu o medie de 4,5 din 10, urmată de Mircea Geoană, cu o medie de 4,1.

Urmează Victor Ponta (medie 3,9 din 10), George Simion (medie 3,69 din 10) și Cătălin Drulă (medie 3,58 din 10).

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au o medie de încredere de 3,5 din 10.

40% dintre respondențicred că extrema dreaptă e benefică pentru România

În privința guvernării, 60% dintre respondenți cred că extrema dreaptă este un pericol pentru România, în vreme ce 40% spun că aceasta este benefică.

73% dintre respondenți spun că Guvernul, în general, este ineficient și inutil.
74% dintre cei intervievați cred că oamenii săraci au o viață mai grea pentru că măsurile guvernamentale nu îi ajută să aibă o viață decentă.

Totodată, 68% susțin că statul ar trebui să mărească mai mult impozitul pe proprietate decât pe muncă.

Țara care ar trebui să fie model pentru România

Cea mai mare parte a românilor sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită în România. Întrebați cât de satisfăcuți se simt cu viața lor, românii sunt mulțumiți, în medie, cu aspectele vieții lor (media 7 din 10).

Germania (17%), Elveția (10%) și Statele Unite ale Americii (9%) sunt statele care pot fi modele pentru România din punct de vedere al organizării instituțiilor statului. Pe de altă parte, aproape 2 din 10 români sunt de părere că ar trebui să ne creăm propriul model.
În vederea menținerii democrației, cei mai importanți actori sociali și politici sunt NATO, presa și justiția.
Pentru ce ar ieși românii în stradă

Persoanele care au participat la mișcări sociale reprezintă 26%, dintre care 22% au luat parte la mișcări sociale generale, iar 4% dintre români au participat la mișcări sociale specifice (ex. Ordonanța 13).

Motivele principale pentru care românii s-ar implica în mișcări sociale sunt obținerea unor salarii decente (50%), promovarea unei cauze în care cred (42%) și eliminarea pensiilor speciale (42%). Pe de altă parte, principalul obstacol în a participa la aceste acțiuni este indiferența față de problemele sociale.

În ultimul deceniu, aproape 4 din 10 români sunt de părere că mișcările sociale au avut un impact pozitiv minor sau major. Dintre mișcările sociale propuse în chestionar, mișcarea ,,Colectiv” este evaluată ca având cel mai puternic impact în societate.

Acțiunile sociale care au cel mai puternic impact în societate sunt grevele (media 3.2 din 5). Aproape un sfert dintre români sunt dispuși să participe la proteste sau demonstrații publice.

Generația cea mai implicată civic este generația Y (27 de ani – 43 de ani).

Sondajul Geeks for Democracy dezvoltat cu Cult Research s-a derulat în perioada mai – iunie 2023, prin metoda CATI, pe un eșantion de 806 respondenți și are o marja de eroare: ± 3.45.