De cartier

Cu creta pe asfalt. Clujenii desființează locurile de parcare anunțate de Boc: „Puteți spune că parcările există atunci când sunt și folosite, reducând din aglomerația existentă… Restul sunt povești electorale”

Demolarea garajelor a fost unul dintre proiectele de suflet ale primarului Emil Boc: realizarea noilor parkinguri e prea complicată, motiv pentru care în cartierul Gheorgheni, localnicii care aveau garaje ascunse după blocuri de-a lungul Bdului Titulescu au fost obligați de municipalitatea clujeană să le demoleze. Marea demolare începea în luna septembrie, pentru ca la mai bine de o lună distanță administrația locală să traseze niște locuri de parcare cu creta pe asfalt în locul fostelor garaje. Evident, este mai ușor să demolezi decât să construiești. E mai ușor să îi ameninți cu sancțiuni pe cetățenii nesupuși, decât să realizezi un parking etajat ori subteran. 

CITEȘTE ȘI: Cei care nu și-au demolat garajele în Cluj-Napoca riscă să rămână fără loc de parcare! Începe demolarea în forță pe Titulescu

Edilul clujean Emil Boc a lansat un clip video prin care anunță că în locul celor 504 de garaje demolate în Gheorgheni au fost desenate cu creta 607 locuri noi de parcare. 

De această dată, pe lângă „felicitările” obișnuite înșirate de postacii de serviciu, clujenii din zonă, afectați direct de deciziile electorale luate de Boc, au reacționat.

Concluzia e simplă: e mai ușor să dărâmi, decât să construiești.

E mai simplu să desenezi cu creta pe asfalt noi locuri de parcare decât să realizezi un parking modern. Graba cu care municipalitatea a desenat cu creta locuri de parcare nu poate fi explicată decât prin rațiuni electorale.

CITEȘTE ȘI: #smartboc Cum a fluidizat Emil Boc traficul de pe Titulescu: a lăsat pietonii fără trotuare FOTO
 
Din păcate, până și garajele au fost demolate preferențial, semnalează cetățenii. 

Încă o realizare încropită pe genunche de către administrația Boc, ce s-a transformat doar într-un spot publicitar, numai bun pentru campanie.  

Oricum, remarca viceprimarului Dan Tarcea făcută în urmă cu câteva luni, la un post de radio de serviciu, rămâne memorabilă: 

„Avem zone în care nu se construiesc parkinguri, dar am reușit să demolăm garajele…”

 

CITEȘTE ȘI: Crucificarea garajelor. Tarcea taie-n tablă vie și se laudă cu demolarea a peste 500 de garaje: „Avem zone în care nu se construiesc parkinguri, dar am reușit să demolăm garajele…”

Iată ce au notat clujenii pe pagina primarului fanfaron: 

„Parcările, garajele și aglomerația ne omoară. Linia portocalie e coloana de mașini pe direcția Calea Turzii > Piața Cipariu. Stau de 50min în trafic, fiindcă se „lucrează”, cică în Cipariu. Aglomerația când se rezolvă? Garajele când se rezolvă? Parcarea pe trotuar când se rezolvă?”.

 

„De ce nu le faceti treptat si planificat? Ah, scuze, vin alegerile locale in iunie. Da’, asa, intr-o doara … nu s-a gandit nimeni macar la o structura metalica peste parcarile pe carosabil, incat sa mai castigati 25-50% spor de locuri? Nu cere nimeni minuni, ci o constructie rudimentara, cat sa fie si o platforma cu inca niste locuri, unde sunt zone care permit acest lucru. Un dreptunghi cu un rand de parcari si doua rampe stanga-dreapta, sustinut pe piloni incat sa se poata parca si dedesubt. Nu am vazut vreo analiza clara din care sa reiasa ce se poate si ce nu, ci doar o actiune heirupista (jos pleul, picon, asfalt, vopsea, uraaa bravo Boc).

Aveti castig de 20% (100 locuri la 500 demolate), dar va laudati ca faceti un loc in plus la 2-3 parcari (adica dublu fata de realizari). Asta se intampla de obicei cand faci la disperare, ca bat alegerile dupa ce ai dormit ani de zile.”

„Boc are 14 ani la primărie. Din 2004 până-n 2009 (6ani) si acum încă 8. Plus cei 4 cu mafiotul pușcăriaș Apostu. 20 de ani cu Boc și ai lui și acuma începem sa curatam mizeriile de garaje!!!”

„Deocamdata cele 607 locuri de parcare sunt doar teoretic pe plansele dvs. In realitate au disparut doar garajele, ceea ce e bine. Puteti spune ca parcarile exista atunci cand sunt si folosite, reducand din aglomeratia existenta cu masinile parcate pe trotuarele din zona. Restul…sunt povesti electorale”.

„Interesant… 607 parcari, dar nici un copac plantat”.

„Cel mai bine faceati parking-uri acolo unde terenul eliberat era suficient, in loc sa trasati niste dungi pe asfalt. Asa ati fi generat mult mai multe locuri de parcare. Iar teoria dvs, anterioara demolarilor, cum ca la doua garaje se genereaza 3 locuri de parcare se pare ca nu s-a adeverit in practica. Nici macar suplimentul de 100 locuri de parcare nu rezolva problema parcarilor din zona Titulescu-Gheorgheni, pe care ati agravat-o prin deciziile luate pt fluidificarea traficului, care tot blocat e la orele de varf. Per total, singura multumire deplina e ca s-au demolat garajele”.

„În cele mai multe cazuri la 4 garaje s-a generat inca un loc de parcare. La asta se mai adauga locurile pierdute prin reconfigurarea zonei”.

„Garaje sunt si la Oslo. Dar sunt vopsite si ingrijite toate sunt la fel. Dar la noi ce e?? O tiganie”.

„Ce bune erau garaje subterane si spatiul ar fi fost cu adevarat liber. dar no…e mai usor sa dãrâmi decat sa construiesti!”

„Am avut garaj pe Titulescu, l-am dărâmat, SUNT de acord cu dărâmarea lor.

Dar în momentul în care văd că alte garaje din zona nu au primit nici o hârtie și stau cu panzele de păianjen pe lacat încep să-mi pun semne de întrebare legate de onestitatea celor din primărie”.

„Pe bune? Cred că vă lăudați și cine nu cunoaște situația chiar va crede.

Votul meu l-ați pierdut, pe Titulescu se circula mai rău ca înainte, banda de autobuze e goală după masa în schimb ne înghesuim ca prostii toți pe 2. Oare de ce dinspre Cipariu spre Iulius se circula fara probleme? Puteți dimineața să mențineti banda de autobus iar după masă sa se poată circula pe ea.

Am înțeles, astia cu mașini nu mai avem ce căuta în Cluj, o sa ne amintim la vot anul viitor!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *