In vizor

Cu ce realizari se lauda Ioan Aurel Pop in ultimul mandat de rector al UBB Cluj

Cresterea investitiilor in cladiri, cresterea programelor de masterat si doctorat, mentinerea numarului mediu de studenti, in ciuda scaderii numarului de absolventi de liceu, crearea primei platforme universitare de crowdfunding, mai multe burse private si cresterea salariala a profesorilor. Acestea sunt principalele realizari cu care rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, se lauda in raportul de activitate depus la dosarul de candidatura pentru un nou mandat de rector.

In raportul sau de activitate, academicianul Ioan Aurel Pop arata ca UBB este pe prima pozitie intre universitatile din Romania in cadrul programului Erasmus, iar pentru anul universitar 2015-2016 grantul total pentru aceste burse a fost de peste un million de euro.

In mandatul sau, aproape 2.000 de studenti au beneficiat de burse Erasmus, dintre care 624 de mobilitati de formare profesionala. 

Raportul rectorului UBB Cluj mai arata ca a crescut ponderea programelor de master si doctorat. Astfel, la studiile doctorale au fost admisi in ultimii patru ani peste 1.700 de studenti-doctoranzi, dintre care peste 100 sunt straini. De asemenea, peste o mie de doctoranzi sunt bugetati, restul platind taxe.

In cei patru ani de mandat ai rectorului Ioan Aurel Pop, numarul total al studentilor UBB a ramas relativ constant, aproximativ 42.000. Academicianul se lauda cu acest lucru, “in conditiile scaderii constante a absolventilor de liceu care promoveaza examenul de bacalaureat la nivel national”.

O alta performanta pe care o puncteaza rectorul in raportul sau de activitate pentru ultimul mandat este aceea ca Universitatea Babes-Bolyai se regaseste in mai multe topuri ale universitatilor din lume.

“In 2014, UBB Cluj a fost singura universitate din Romania prezenta, prin domeniul Matematica, in Topul 200 Shanghai”, arata raportul.

In ultimii ani, UBB a adoptat o politica de personal fondata pe promovarea angajarii tinerilor in cadrul personalului didactic, arata rectorul UBB Cluj

 “In 2015, cadrele didactice sub 40 de ani reprezinta 45% din totalul personalului didactic, cu 10% mai mult fata de ponderea aferenta lor in anul 2012.

Rectorul UBB Cluj se mai lauda ca universitatea este prima din tara care detine o platforma de crowdfunding dedicata in exclusivitate proiectelor care vizeaza comunitatea academica. 

“A fost negociat si obtinut un numar mai mare de burse private din partea Companiei Ursus. S-a negociat, de asemenea, cu Banca Comerciala Romana si s-a obtinut o donatie de 20.000 de euro pentru anii academici 2014-2015 si 2015-2016”, se arata in raportul lui Ioan Aurel Pop.

In ceea ce priveste rolul universitatii in viata culturala, rectorul arata ca UBB Cluj a fost partenera mai multor evenimente, intre care Cluj-Capitala Europeana a Tineretului, Noaptea Muzeelor, Gala 10 pentru Cluj, Zilele Culturale Maghiare, Shoebox sau Swimathon. 

Nu in ultimul rand, rectorul UBB Cluj se lauda cu un management “performant, eficace si eficient”. 

“A fost asigurata sustenabilitatea financiara a Universitatii. Diferenta dintre totalul veniturilor realizate si cheltuielile efectuate in perioada 2012-2015 este de 66.158.488 de lei, la finalul anului 2015 fiind inregistrate disponibilitati de 141.208.963 de lei, in crestere cu 21% fata de 2012”, se arata in raport.

Rectorul mai arata ca a fost sustinuta cresterea veniturilor cadrelor didactice si a personalului auxiliar, in mandatul sau. In ultimii patru ani, UBB a cheltuit peste 17 milioane de lei pentru tichete de masa acordate angajatilor si peste 3 milioane de lei pentru sustinerea cresterilor salariale.

Ioan Aurel Pop spune ca, in mandatul 2012-2016, s-au realizat investitii majore in activele Universitatii in valoare de peste 58 de milioane de lei. De peste 13 milioane de lei s-au achizitionat cladiri noi – exemplul cladirii de pe strada Minerilor 85 si cladirea de pe strada Motilor 11. 

Legat de cladirea de langa sediul Primariei, chiar daca UBB a cumparat-o din 2014, ea nu a fost inca folosita de universitate.Este vorba de vechiul sediu al bancii UniCredit Tiriac, a carei achizitie a fost votata de senatul UBB Cluj in 7 iulie 2004. 

Valoarea negocierilor s-a stabilit, in acea hotarare, la 1.680.000 de euro. Intrebat de viitoarea destinatie a cladirii, rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a declarat, atunci, ca aici va functiona sediul Facultatii de Chimie, care are nevoie urgenta de o cladire in care sa functioneze. Numai ca nici pana acum, cladirea nu a fost amenajata pentru activitati didactice. 

In acelasi raport, Ioan Aurel Pop arata ca reabilitarea de imobile a costat 44,7 milioane de lei, din care 22,6 milioane au constituit fonduri europene atrase prin Programul Operational Regional.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *