Cooltura

Cu cartea-n jurul lumii. Poetul clujean Gabriel Bota dorește să promoveze lectura la un alt nivel

Gabriel Bota dorește să parcurgă 5.000 de kilometri în 60 de zile, să traverseze 10 țări și să citească 10 cărți. Scriitorul dorește să tragă un semnal de alarmă pentru cei care nu citesc, dar și pentru cei care scriu. Dorește ca cei care aud de proiectul său, să își dea seama cât de importantă este lectura în viața fiecăruia. Însă scopul este și unul personal. Poetul dorește o lume mai bună pentru fetița lui, o lume în care poveștile nu sunt doar scrise, ci și citite. 

„E greu de spus de unde mi-a venit această idee. Sunt tot mai dezamăgit de drumul pe care merge tineretul în ziua de azi. Dacă aruncăm o privire pe datele statistice sau ne uităm la interesele tinerilor… De acolo a pornit ideea. Eu iubesc mult cititul, cărțile și sportul. M-am gândit cum ar fi să le unesc și să fac asta încercând să inspir măcar o persoană. Dar sincer? O fac pentru fetița mea. Văd atât de multe în jurul meu încât vreau să îi ofer niște povești. E singurul lucru pe care pot să i-l ofer cu adevărat ei. Dincolo de casă, masă și alinare. Va fi foarte greu să stau atâta timp departe de ea. E normal, dar pentru ea o fac”, a povestit autorul. 

Proiectul lui Gabriel Bota se numește „READ & RIDE”, despre care spune că este „o nebunie bună pentru minte și corp”. Nebunie care s-a născut dintr-o simplă idee și care, fără susținerea soției sale nu ar fi fost posibilă. Iar această nebunie a început deja să inspire oamenii. 

„Habar nu am dacă inițiativa mea va inspira pe cineva să facă la fel, dar măcar să le dea o temă de gândire. Faptul că un scriitor s-a gândit să facă asta, ar trebui să spună ceva și în rândul nostru, al scriitorilor. Multă lume crede că sunt nebun. Da, sunt. Multă lume crede că soția mea e nebună. Da, și ea e nebună. Dar e fain. Că dacă nu m-ar fi susținut, n-aș fi putut. Dar de câteva zile de când am anunțat proiectul, oamenii din jurul meu au început să facă sport. Deci nu e degeaba. Deja se întâmplă lucruri frumoase”, a mai spus Gabriel Bota.

Duminică dimineața, tânărul poet s-a urcat pe bicicletă cu cărțile în rucsac și a pornit la drum. Încă din prima zi a parcurs 124 de kilometri și acum se află pe plaiurile Ungariei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *