Rautacisme

CTP Cluj-Napoca, desemnată cea mai performantă companie de transport în comun?! E clar, în restul orașelor din România, oamenii circulă călare pe cai

Doamnelor și domnilor, știrea dimineții vine dinspre CTP Cluj-Napoca. Inițial am crezut că e o glumă, însă e doar realitatea crudă care ne dă o palmă peste cap. Carevasăzică, Compania de Transport Public Cluj-Napoca a fost desemnată cea mai performantă companie de transport în comun. 

Distincția e una onorifică, nicidecum oficială, însă rămâne la fel de amuzantă (sau șocantă, depinde cum privim lucrurile). Cu mențiunea că Bucureștiul nu a fost luat în calcul, probabil pentru că cei de la București nu sunt curioși de astfel de titluri onorifice de tip arici pogonici. Cică, „acordarea acestei onorante distincții pentru CTP, aflată în patriomoniul Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca, s-a făcut în baza unei riguroase analize profesionale, care i-a cuprins pe toți operatorii publici și privați din acest domeniu vital al vieții publice românești – mobilitatea”. 

Criteriile au fost următoarele: 

1. Rezultatele financiare la finalul anului 2018;
2. Portofoliul și capacitatea materială, logistică și tehnică de a presta serviciul public/privat de transport de persoane;
3. Nivelul modernizării flotei de transport și a serviciilor oferite călătorilor;
4. Orientarea ecologică a companiilor și procentul mijloacelor de transport ecologice (autobuze electrice, troleibuze, tramvaie și autobuze cu motoare Euro 6) din dotarea flotelor de deținute de operatorii de transport de persoane.

Criteriile de care s-a făcut abstracție totală au fost următoarele, credem noi:

1. În restul orașelor din România se circulă călare pe cal sau cu diligența. Altă explicație nu avem.
2. La oră de vârf, în Cluj-Napoca ajungi la lucru mai repede rostogolindu-te până la lucru, decât în autobuzele CTP.
3. Bună parte din flota CTP e compusă din autobuze vechi, poluante. Autobuzele electrice sunt ținute pentru „centru”, ca să dea bine la poze. Zona metropolitană a fost binecuvântată cu hârburi. 
4. Nervii provocați de către CTP călătorilor prin rateurile dese ale sistemelor de ticketing. 

Așadar, când mai aveți ceva de comentat referitor la CTP, ciocul mic. La bulivar, birjar! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *