Din oras

Criza locuințelor sociale – ONG-urile cer Primăriei să aloce locuințe categoriilor defavorizate în 2 ani nu în 20, cum se obișnuiește acum

Criza locuințelor sociale din Cluj-Napoca, dar și din alte mari orașe precum Timișoara și București a generat o mișcare socială menită să pună presiune pe autoritățile locale astfel încât să se atribuie mult mai rapid acest tip de locuințe, mai ales că este vorba despre persoane cu o situație financiară și socială dficilă. Astfel, mai multe ONG-uri au inițiat grupul Blocul Pentru Locuire, care a demarat petiția “Locuințe Sociale în 2 ani nu în 20!”. Inițiativa vizează Cluj-Napoca, Timișoara și București.

În Cluj-Napoca, accesul la locuințele sociale este limitat, formalitățile sunt complicate, iar mulți dintre solicitanți trebuie să reia procedura complicată de întocmire anuală a dosarului, an după an, ajungând să aștepte și până la 20 de ani pentru o locuință. Ziar de Cluj a scris despre sutele de persoane care așteaptă ani la rând pentru o locuință socială. În general, este vorba despre persoane cu mulți copii, cu o situație financiară dificilă. Nu de puține ori, atât solicitanții cât și reprezentanții ONG-urilor au mers în Consiliul Local, dar problema locuințelor sociale a rămas în continuare o pată pe obrazul administrației publice locale.

Locuințele sociale sunt puține, criteriile de atribuire sunt complicate, iar numărul solicitanților este mare, motiv pentru care se prelungește la nesfârșit soluționarea dosarelor. Din acest motiv, reprezentanții Blocului Pentru Locuire au demarat petiția “Locuințe Sociale în 2 ani nu în 20!” .

Ei le cer aleșilor locali următoarele:

● Vrem ca noile persoane alese pe posturi de primar, viceprimar și consilier local să asigure servicii publice adecvate ce includ asigurarea unui stoc de locuințe sociale care răspunde nevoilor locale și se înscrie printre obligațiile municipalității
● Vrem o administrație publică locală interesată de problema locuirii, care găsește soluții inovatoare la una dintre cele mai mari probleme ale cetățenilor: costurile exorbitante și în continuă creștere ale locuințelor de pe piață.
● Vrem o administrație care, potrivit Legii locuinței și Codului Administrativ, ia decizii privind realizarea fondului de locuințe sociale, fie prin construcții noi, fie prin reabilitarea unor construcții existente, pentru a oferi cetățenilor îndreptățiți, în timpul cel mai scurt posibil, locuințe sociale.

De asemenea, Blocul Pentru Locuire creează presiune asupra autorităților locale să rezolve în 2 ani cererile complete pentru locuințe sociale și să distribuie locuințele către persoanele îndreptățite. Odată strânse suficiente semnături, petiția va fi depusă la Consiliile Locale din Cluj-Napoca, București, Timișoara. Împreună cu petiția vor depune și un proiect de hotărâre și referatul doveditor, astfel încât noile consilii locale să aibă ca singur lucru de făcut adoptarea proiectului și transformarea petiției în hotărâre de consiliu local.

“În Cluj, facem vizibilă criza locuirii prin a arăta că locuirea implică costuri prea mari în acest oraș, în timp ce dezvoltatorii imobiliari câștigă averi enorme. Oamenii sunt supraîncărcați cu costurile locuinței: chirie privată, rată și dobânzi bancare, utilități. Încercând să plătească prețurile exorbitante ale locuirii, multe persoane își iau mai multe locuri de muncă și se îndatorează la bănci. Chiar și cei care câștigă un salariu la nivelul venitului mediu, lunar cheltuie peste 60% pe locuință. Dar unii ajung să nu poată plăti, și sunt evacuați de primărie sau de proprietarii privați, fiind nevoiți să plece din oraș, chiar dacă au loc de muncă în oraș. De ce sunt locuințele sociale publice soluție la criza locuirii? Pentru că, în cazul lor, chiria se calculează în funcție de venituri, și pentru că, dacă ar exista un fond semnificativ de mare de locuințe sociale, asta ar contribui la reducerea prețului pe piața de locuințe”, au declarat activiștii de la Căși sociale ACUM!.

Petiția poate fi semnată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *