In vizor

Cristian Pomohaci, un Produs de Cluj

Consiliul Judeţean Cluj a finanţat activitatea artistică a  preotului Cristian Pomohaci pentru spectacolele susţinute în cadrul evenimentelor promovate de Asociaţia Produs de Cluj. Ziar de Cluj a solicitat în această dimineaţă  reprezentanţilor  Consiliului Judeţean Cluj să răspundă în baza Legii 544 ce sumă i-a oferit preotului Pomohaci pentru prestaţia acestuia  pe scena Produs de Cluj. 

Asociația “Produs de Cluj” a luat ființă la sfârșitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Județean Cluj sub conducerea lui Alin Tişe, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Agro Transilvania. Scopul înfiinţării asociaţiei fiind acela de promovare a excelenței în domeniul agriculturii, a meșteșugurilor tradiționale, în vederea creșterii competitivității. Primul eveniment organizat de Asociaţia „Produs de Cluj” s-a desfășurat în iunie 2011, reunind 60 de producători şi meşteşugari. De la o ediţie la alta  numărul de standuri și de expozanți au crescut, fapt ce i-a determinat pe organizatori să apeleze la nume sonore în domeniul muzicii populare, fapt ce a determinat o creştere a numărului de vizitatori.  O parte dintre artiştii populari care au urcat pe scena Produs de Cluj au avut reprezentaţii gratuite, însă capetele de afiş au fost remunerate consistent. 

“Pe durata târgurilor, vizitatorii au posibilitatea nu doar să cumpere produse de calitate, ci și să urmărească spectacole de folclor de pe valea Someșului, susținute de interpreți și ansambluri folclorice clujene. Cel mai mare sprijin îl primim din partea Consiliului Județean Cluj, care finanțează și susține activitatea organizației noastre. Dacă primele târguri au fost organizate în orașele din județul Cluj, pe considerentul că era firesc ca primii beneficiari ai producătorilor locali să fie clujenii, începând cu anul 2012 „Produs de Cluj” a trecut granițele județului și ale țării. Au fost organizate târguri la Bistrița, Zalău, Baia Mare, Iași, Ploiești, București, Satu Mare, Oradea, Arad, orașe în care prezența caravenei a devenit tradiție”, se regăseşte pe pagina oficailă a Asociaţiei Produs de Cluj. 

Unul dintre capetele de afiş ale spectacolelor de muzică populară desfăşurate pe scena Produs de Cluj în cadrul evenimentelor organizate în judeţ a fost ani la rândul preotul Cristian Pomohaci. Acesta a cântat pe scenă în faţa a mii de spectatori la Dej, Deva şi Floreşti. Cum cel mai mare sprijin financiar pentru Asociaţia Produs de Cluj îl reprezintă cel venit de la Consiliul Judeţean Cluj, este de la sine înţeles că activitatea artisitică a preotului Cristian Pomohaci a fost finanţată din acești bani publici. Cu ce sumă, rămâne de văzut în momentul în care reprezentanţii CJ Cluj vor răspunde solicitării Ziar de Cluj. 

Iată ce afirma Cristian Pomohaci pe scena Produs de Cluj de la Deva în 2016: 

“Doamna directoare a riscat mult că l-a invitat pe Cristian Pomohaci“.

În urmă cu trei ani, CJ Cluj oferea Asociaţiei Produs de Cluj nu mai puţin de 1.080.000 lei. Potrivit proiectului de buget Produs de Cluj urma să aloce cea mai mare parte a banilor pe salariile angajatilor – 264.000 de lei si pe cheltuielile ocazionate cu drepturile de autor – 250.000 de lei (artiştii care au urcat pe scenă)  – totalizând jumatate din bugetul primit.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *