Analiza

Aproape 23.000 de clujeni au boli psihice și tulburări de comportament. Sunt mulți, sunt puțini? Ce spun medicii

În statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, apar, la sfârșitul trimestrului I al acestui an, 14.475 de persoane cu tulburări mentale și de comportament și 8.296 de persoane cu boli psihice. Aceasta înseamnă aproximativ 2% din totalul populației județului, respectiv 1,1%. În ceea ce privește numărul pacienților cu tulburări mentale și de comportament, statisticile arată o ușoară scădere față de anul precedent, când au fost înregistrați 14.441 de pacienți. La fel este și în cazul bolilor psihice, în 2016 fiind contabilizați 8.311 pacienți.

Psihiatrii clujeni spun că bolile psihice grave sunt destul de rar întâlnite în rândul populației.

“Schizofrenia este considerată ca fiind cea mai gravă boală psihică și apare la 1% din populație, apoi tulburarea bipolară, care are cele două episoade cu depresie și euforia nejustificată apare tot la 1% din populație”, declară psihiatrul Cristian Erdei.

Adolescenții și tulburările de comportament

În ceea ce privește tulburările de comportament, specialiștii consideră că acestea trebuie raportate în primul rând la populația adolescentină.

„În literatura de specialitate, rata afecțiunilor psihiatrice este undeva în jur de 1-2%. Tulburările de conduită reprezintă un procent mult mai mare deoarece afecțiunile trebuie raportate la populația adolescentină și este important să știm cum s-a făcut diagnosticul. În adolescență, tulburările de comportament apar strict pe motive reactive, în sensul în care adolescentul trăiește într-o familie disfuncțională, într-un mediu neadecvat în care să se dezvolte tânărul după adolescență. Putem face referire nu doar la familiile în care apare delincvența și familii problematice, ci și la probleme mai puțin nuanțate, cum ar fi o familie cu situație financiară bună, organizată, însă cu anumite conflicte mai puțin vizibile, pe față, dar care persistă. Dacă nu sunt certuri în mod regulat, dar există o atmosferă mai tensionată între părinți sau dacă prezența părinților este mai redusă”, spune psihiatrul clujean Cristian Pușcaș.

10% din populație are atac de panică o dată în viață

Dacă schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli psihice grave, cronice, anxietatea este o afecțiune care se poate trata și este foarte des întâlnită în societatea actuală.

“Boli psihice cronice, într-o accepțiune generală fac referire la schizofrenie sau depresie cronică, dar probleme de anxietate, de exemplu, are foarte multă lume, iar atacuri de panică apar undeva la peste 10% din populație, pe parcursul vieții. Depresiile de cauză emoțională sunt, de asemenea, foarte frecvente și problemele de cupu. Aceasta nu înseamnă că acești oameni au probleme psihice cronice, dar aceasta nu înseamnă că vor urma tratament toată viața, ci doar câteva luni până când vor depăși episodul respectiv. Marea majoritate au probleme legate de stres, nu neapărat pe bază clinică”, declară Cristian Erdei.

Populația este reticentă la tratament

Potrivit specialiștilor, este posibil ca numărul de clujeni cu afecțiuni psihice să fie mai mare decât arată statisticile deoarece oamenii încă sunt reticenți la consultații psihologice și psihiatrice.

“Acum lucrurile s-au mai schimbat, eu văd la cabinetul meu că lumea este mai deschisă, dar oricum sunt inhibiții. Mulți oameni se tem că dacă vin la cabinet și se află vor avea probleme la serviciu sau vor fi dați afară ori vor fi bârfiți de colegi. Oamenii încă se gândesc atunci când aud de psihiatru că tratează probleme grave, dar psihiatrii se ocupă și de afecțiuni mai ușoare, gen anxietate. Femeile accesează serviciile mai ușor decât bărbații, sunt mai deschise, își exprimă mai ușor emoțiile, bărbații se lasă mai greu convinși”, este de părere psihiatrul Cristian Erdei. 

sursa foto AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *