General

Cristi Matei, traseistul primar al Turzii, amendat de Curtea de Apel Cluj pentru că i-a refuzat unui jurnalist dreptul să participe la ședințele CL

Scris de 472

Curtea de Apel Cluj a dispus în 10 noiembrie în Dosarul 844/117/2022, sancționarea primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei cu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere iar municipiului Turda i-a impus plata unei penalități de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere, pentru ne-executarea unei sentințe definitive a Tribunalului Cluj, ce prevedea accesul nemijlocit al unui jurnalist local la ședințele Consiliului Local Turda, conform Cluj24.ro.

Seria de două procese distincte a fost inițiată de către jurnalistul turdean Horea Hudrea, după ce municipalitatea a început organizarea, în pandemie, a unor ședințe online, în sistem de videoconferință.

Ca urmare a faptului că în transmisiile prin videoconferință, ședințele Consiliului Local erau întrerupte neașteptat în momente cheie (spre exemplu când consilierii locali din opoziției aveau intervenții) și pentru că au existat cazuri în care ședințele Consiliului Local nu erau înregistrate complet, jurnalistul a solicitat în anul 2021 accesul direct în sala videoconferință a ședinței pentru realizarea de înregistrări audio-video și accesul pe platforma de video-conferință pentru a înregistra video ședințele Consiliului Local.

Administrația locală a refuzat accesul și i-a indicat jurnalistului să urmărească ședințele publice ale Consiliului Local pe Facebook. În iunie 2021, Tribunalul Cluj a pronunțat Hotarârea 1774/2021 prin care obliga autoritățile să îi permită jurnalistului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilr Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Turda.

Invocarea dreptului de acces nemijlocit al juralistului a fost făcut în baza HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001. Deși exista o sentință definitivă, Municipiul Turda, prin primar, a refuzat în două rânduri executarea voluntară a sentinței și a continuat să mențină indicația ca jurnalistul să urmărească ședințele Consiliului Local pe platformele sociale.

Jurnalistul a solicitat întărirea titlului executoriu cu aplicarea sancțiunilor legale prevăzute de Legea contenciosului administrativ, respectiv amendarea cu 20% a primarului și stabilirea unor penalități pe zi de întârziere, aplicabile Municipiului Turda, dar cererea a fost respinsă în primă instanță de Tribunalul Cluj.

În final, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat la data de 10 noiembrie 2022 și a aplicat primarului municipiului Turda o amendă ce se face venit la bugetul de stat, în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere şi penalităţi de întârziere de 100 lei/fiecare zi de întârziere.

”A fost o dispută juridică dificilă ce a durat aproape trei ani, cu presiuni și șicanări din partea autorităților locale, unele dintre ele prostești altele de-a dreptul frustante. Spre exemplu imi dădeau interdicție pe pagina de Facebook a Primăriei Turda, ca să nu pot urmări de pe contul propriu ședințele Consiliului Local.

Ca să nu permită accesul au ajuns până acolo încât au depus dovezi că șefii de servicii stau la coadă la ușa sălii de ședințe iar aceștia intră pe rând în ședință pe măsură ce se discută ordinea de zi.

Cred că vă imaginți ridicolul cu funcționarii publici ce stau la coadă la ședința Consiliului Local. Decizia Curții de Apel Cluj, la fel ca și decizia Tribunalului Cluj din primul proces sunt extrem de importate, deoarece respectă și apără jurisprudența CEDO privitoare la dreptul presei de a primi și a transmite informații într-un mod nemijlocit.

În această dispută am fost ajutat de o poziției exprimată de lector.dr Viorel Nistor de la Departamentul de Jurnalism și Media Digitală a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, care a semnat o scrisoare de susținere profesională și a pledat pentru necesitatea apărării dreptului jurnaliștilor de a asista nemijlocit la evenimentele publice”, a precizat Horea Hudrea.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 11 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 15 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 16 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 17 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 18 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 19 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
General

Cod galben de ceaţă şi gheţuş

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de […]

Recomandările redacției