Justitie

Cristi Danileț anunță că a câștigat definitiv al doilea proces cu CSM privind excluderea din magistratură.Cu toate acestea, judecătorul nu se poate întoarce în instanță pentru că mai are o decizie de excludere din magistratură

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat, luni, că a câștigat definitiv, la Curtea Supremă, al doilea proces cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind excluderea din magistratură.

Judecătorul este în continuare suspendat, pentru că a fost exclus de trei ori din magistratură, iar al treilea proces încă se judecă.

”Azi am câștigat definitiv, la curtea supremă, un al doilea proces cu CSM. Anul trecut, în mai 2022, mă sancționase pentru că aș face parte din două formațiuni politice – VeDem Just, cu care promovez educația juridică și ICDE-România Europeană, cu care militez pentru cultura democratică europeană – și că cele două asociații au semnat comunicate de presă împotriva Guvernului. Or, magistraților le este interzis să facă politică.

S-au oferit să mă apere două avocate: Luminița Tuleașcă și Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ că CSM s-a înșelat atunci când m-a sancționat cu excluderea din magistratură și au anulat în întregime soluția inițială. Le mulțumesc doamnelor avocat!

Din păcate, încă nu mă pot întoarce la Tribunal. În total am fost sancționat de trei ori, de fiecare dată cu excluderea din magistratură. Până acum am câștigat două procese. Mai am unul. Între timp, pe perioada recursului, încă sunt suspendat din funcție”, a scris judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

În mai 2022, Consiliul Superior al Magistraturii l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileț, pe motiv că a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte.

Danileţ a respins la acea vreme acuzaţiile CSM, susţinând că cele două ONG-uri care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului sunt asociaţii apolitice.

”M-am abţinut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat şi am arătat că nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar ‘partidele politice’, ‘alianţele electorale’, ‘alianţele politice’ şi ‘ONG-urile care reprezintă minorităţi şi candidează la alegeri’, ceea ce nu este cazul în speţă”, arăta Danileţ.

De asemenea, el susţinea că CSM i-a reproşat că a scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi că a participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri, declarat ‘formaţiune politică’ de către CSM.

”Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecător, ca asociaţii neguvernamentale, apolitice şi nonprofit. Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi încălcat statutul propriu”, mai spunea judecătorul.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză.

  • În iulie 2022, judecătorul Cristian Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.