Justitie

Crin Bologa, despre dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD, Marcel Ciolacu: „(…) nu pot să afirm că la DNA există un dosar Ciolacu, că nu există așa ceva”

Șeful DNA, Crin Bologa, a declarat, într-un interviu pentru Europa FM, că Marcel Ciolacu nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreo cauză, dar nu a clarificat în ce stadiu se află sesizarea referitoare la certificatul de revoluționar obținut de liderul PSD. ”S-au dat și clasări. Nu știu exact. Dacă o să faceți o cerere în scris, sau mâine, sau telefonic, pot să verific. Din câte știu, nu s-au închis toate dosarele, dar s-au dat soluții de toate categoriile, dar nu pot să afirm că la DNA există un dosar Ciolacu, că nu există așa ceva”, a precizat Bologa.

Redăm mai jos fragmentul relevant din interviu, postat pe site-ul DNA:

Realizator: Există un dosar despre care se vorbește puțin, vizează fapte destul de vechi, acel dosar in rem privind certificatele de revoluționar, inclusiv certificatul de revoluționar obținut de domnul Marcel Ciolacu. În ce stadiu este dosarul acela?

Crin Bologa: Deci, încercați să vorbim de un dosar, apoi de celălalt cu toate că v-am zis că nu pot să mă refer, dar, sigur, datoria dumneavoastră să întrebați și să văd eu cum…

Realizator: Se lucrează? E clasat, este…

Crin Bologa: Este interesant să fii de partea asta, să fii întrebat și interogat. Din câte știu, acolo avem mai multe sesizări și de la persoane fizice, în dosarul mare, cred că avem și o declinare de la Parchetul General. Pot să vă spun că nu există la nivelul Direcției Naționale Anticorupție o începere de urmărire penală in personam față de persoana domnului Ciolacu. Deci nu are calitatea de suspect sau inculpat într-o cauză. Deci nu ne putem referi cu numele domnului Ciolacu, la un anumit dosar.

Realizator: Nu, nu. Spuneam că există o sesizare.

Crin Bologa: Știu că s-au dat soluții atât de clasare în acest dosar, dar și de trimitere în judecată, de exemplu, a domnului deputat Rădulescu. A fost trimis în judecată. Alte, din câte știu, în unele cazuri, faptele au rămas la stadiul de tentativă, de tentativă la un abuz în serviciu a Secretariatului General care se ocupă de aceste probleme, de revoluționari.

Realizator: Dar în privința domnului Ciolacu nu este, să înțeleg, nici vreo clasare. Adică…

Crin Bologa: Din câte știu, nu vorbim de domnul Ciolacu. Sunt mulți acolo, s-au făcut sesizări de către persoane fizice.

Realizator: Ați spus că s-au făcut și unele clasări. De aia v-am întrebat.

Crin Bologa: S-au dat și clasări. Nu știu exact. Dacă o să faceți o cerere în scris, sau mâine, sau telefonic, pot să verific. Din câte știu, nu s-au închis toate dosarele, dar s-au dat soluții de toate categoriile, dar nu pot să afirm că la DNA există un dosar Ciolacu, că nu există așa ceva.

În octombrie 2020 revoluționarului Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, a reclamat faptul că revoluționarii ar fi dobândit ilegal calitatea de ”luptător cu rol determinant” în Revoluție și ar fi obținut anumite privilegii financiare care decurg din aceasă calitate. Faţă de multe cauze s-a dat hotărâre de clasare. Însă, procurorul Mihai Prună, adjunctul șefului Secției a II-a din DNA, nu a clasat cazul și cu privire la Marcel Ciolacu și alte 11 persoane, ci îl are încă în lucru, in rem, adică doar cu privire la faptă, nu și la persoană.