In vizor

Criminalitatea crește la Cluj, iar „calitatea vieții” scade. Peste jumătate dintre infracțiunile sesizate au avut autori necunoscuți

În ședința Consiliului Local Cluj-Napoca programată pentru data de 7 iunie, aleșii clujenilor vor vota o hotărâre „privind aprobarea Planului de ordine și siguranță publică al Direcției Generale Poliția locală a municipiului Cluj-Napoca, pentru anul 2022”, un proiect din inițiativa primarului Emil Boc.

Din anexa acestui plan, pe lângă flora și fauna din Cluj, aflăm și fauna infracțională, în creștere în orașul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” doar declarativ.

În topul Numbeo, platforma care adună date statistice privind diversele aspecte ale calității vieții din cele mai mari orașe ale lumii, „crime” reprezintă o statistică subsumată „calității vieții”. Numbeo arată, pentru Cluj-Napoca, un index scăzut al criminalității în principalele sale aspecte, doar problemele cu corupția și darea de mită fiind încadrate ca moderate. Datele se bazează pe percepțiile vizitatorilor acestei platforme, din ultimii 3 ani, deci nu reprezintă statistici oficiale.

Statisticile oficiale din planul Poliției Locale arată o altă realitate, una a unei infracționalități în creștere, deci a unei calități a vieții în scădere la Cluj-Napoca.

Pe parcursul anului 2021, polițiștii au fost sesizați despre comiterea unui număr de 8 100 de infracțiuni, ceea ce înseamnă o creștere procentuală de +18,4% (+1491) a criminalității sesizate, comparativ cu anul 2020. Cel mai îngrijorător este faptul că 55,44% dintre infracțiunile sesizate sunt fapte comise de autori necunoscuți (4491).

Față de anul 2020, în anul 2021 au crescut infracțiunile sesizate contra persoanei (+17,64%), infracțiunile contra libertății persoanei (+26,3%), infracțiunile de amenințare și lipsire de libertate în mod ilegal. În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, creșterea înregistrată a fost de +59,02%.

Și criminalitatea contra patrimoniului a crescut alarmant, Clujul nefiind lipsit de infracțiuni de furt și de tâlhărie.