Sanatate

Cresterea nivelului de colesterol in sange

Hipercolesterolemia – cresterea nivelului de colesterol in sange – constituie in subiect medical major al zilelor noastre, colesterolul fiind unul dintre agentii responsabili de ateroscleroza, care conduce si la aparitia bolilor cardiovasculare.

 

 

Cresterea nivelului de colesterol sangvin este adesea rezultatul unei proaste igiene de viata, responsabili fiind alimentatia prea grasa si prea bogata, sedentarismul exagerat si tabagismul. Exista insa si hipercolesrolemii esentiale (hipercolesterolemia familiala, heterozigota si homozigota), care sunt ereditare.

 

 

De unde provine? Organismul uman sintetizeaza si stocheaza in jur de 100 g de colesterol, care se regasesc in cea mai mare parte la nivelul creierului, nervilor, celulelor nervoase. Bila evacueaza o parte din aceasta in intestine, in medie 100 mg pe zi, in functie de individ. Apoi, se regaseste in sange, intr-o forma combinata, intrand  in constitutia lipoproteinelor, unele cu densitate scazuta (LDL) si cu densitate inalta (HDL).

 

 

Aceste lipoproteine cu densitate scazuta (Low density lipoproteins – LDL, “colesterolul rau”) aduc colesterolul in celule, indepsebi in celulele peretilor arteriali care sunt alterati de aceste depozite lipidice, numite placa ateromatoasa (sau aterom) cand devin semnificative.

 

 

Lipoproteinele cu densitate inalta (High density lipopreteins – HDL) aduc colesterolul spre ficat, de unde este eliminate pe caile biliare, in a doua parte a duodenului, in intestinul subtire. Aceste lipoproteine au rolul de a curata arterele de toate depozitele lipidice de proasta calitate si de a reduce riscul aparitiei placii de aterom. Din aceste motive este denumit “colesterolul bun”

 

 

Valorile considerate normale pentru colesterol si fractiile sale:

 

 

–    Colesterolul total <200 mg%;
–    Colesterolul HDL >45 mg% la barbat si peste 55 mg % la femeie;
–    Colesterolul LDL >130 mg%, la diabetici <100mg%.

 

 

Cand trebuie sa ne ingrijoram? De fiecare data cand rezultatele analizelor noastre biologice se indeparteaza de cifrele mentionate mai sus, trebuie sa ne ridicam semne de intrebare. Un nivel de peste 260 mg%  al colesterolului multiplica riscul de infarct miocardic de 4 ori, dar s-a observat ca exista persoane care fac infarct miocardic la un nivel al colesterolului total de 200 mg%.

 

 

Din aceasta cauza, este foarte important de dozat si LDL si HDL colesterolul. Mai exista si raportul colesterol toatal/HDL <4,5 (indice de aterogenitate). Cu cat acest raport este mai mare, cu atat riscul unui accident cardiovascular este mai mare.

 

 

Supravegheati-va dieta! Orice crestere a valorilor amintite mai sus trebuie supravegheata, mai ales daca se asociaza si alti factori, precum diabetul, obezitatea sau tabagismul, sedentarismul si consumul de alcool. Regula este urmatoarea:

 

 

–    o persoana sanatoasa, fara supragreutate sau exces de colesterol nu trebuie sa consume mai mult de un produs gras la masa;
–    o persoana cu hipercolesterolemie, fara greutate in exces, trebuie sa scada ratia de acizi grasi saturati (grasimi animale) si sa o creasca pe cea de acizi grasi mononesaturati si polinesaturati;
–    o persoana cu hipercolesterolemie si supraponderala trebuie sa adopte un regim restrictiv.

 

 

Daca, dupa 4-6 luni, regimul si scaderea in greutate nu a reusit sa determine o aducere a colesterolului in limite normale, este cazul sa urmati o terapie hipolipemianta (medicamente care scad nivelul colesterolului sangvin).

 

 

Alimente premise:

 

 

–    Carnea slaba degresata: vita, vitel, carne de pasare, pui, fazan, curca (consumate insa fara piele). Mielul si porcul pot fi consumate o data pe saptamana sau chiar mai rar.;
–    Pestele;
–    Produse lactate, precum lapte degresat, iaurt slab, branza degresata;
–    Toate fructele si legumele. Se pot adauga aproximativ 10 g de margarina slaba sau 1-2 linguri de ulei de masline, floarea soarelui, soia, nuci la legumele gatite si la cruditati;
–    Fainoasele trebuie consumate in cantitati moderate: paine, orez, gris, paste – fara oua;
–    Consumul de oua trebuie redus la doua pe saptamana, pentru albus, insa nu exista nicio restrictie;
–    Bauturile alcoolice trebuie reduse, se consuma in schimb apa minerala sau plata, ceai, cafea slaba, sucuri de fructe fara zahar, sucuri de rosii sau de morcovi.

 

 

…si alimente nerecomandate:

–    Carne grasa: oaie, coasta de porc, rata, gasca;
–    Galbenus de ou;
–    Organe: ficat, rinichi, creier etc.;
–    Lactate: lapte nedregresat concentrat, iaurt nedegresat, branzeturi grase (cu mai mult de 50 % grasimi);
–    Fructe oleaginoase consumate frecvent si abuziv: alune, migdale, arahide, curmale;
–    Produse zaharoase, produse prajite, semipreparate din comert (congelate sau nu);
–    Bauturi de ciocolata sau cacao;
–    Supe de carne nedegresta;
–    Sosuri, maioneze;
–    Unt, smantana.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *