In vizor

Crește numărul de pensionari care primesc abonament gratuit la transportul în comun din Cluj-Napoca. Grijă față de vârstnici sau dorință de a câștiga electorat?

Numărul de pensionari care beneficiază de gratuitate la transportul în comun din Cluj-Napoca va crește, potrivit unei propuneri a conducerii Primăriei. Dacă acum sunt 60.000 de vârstnici care primesc abonament gratuit, din toamnă numărul acestora va fi de 65.000. De asemenea, vor primi gratuitate și cetățenii de onoare, indiferent de venituri și vârstă. Este doar o măsură populistă a primarului Emil Boc, care știe că are susținere mare în rândul pensionarilor și vrea să își mențină electoratul?

O propunere a Primăriei Cluj-Napoca referitoare la creșterea plafonului veniturilor pentru gratuitatea la transportul în comun acordată pensionarilor se află în dezbatere publică. Conducerea Primăriei motivează necesitatea creșterii baremului de la 1.500 lei la 1.900 lei pe baza majorării punctului de pensie și a prețului serviciilor, în ultimii 10 ani. Un alt argument este și numărul mare de solicitări trimise pe adresa Primăriei și Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.

“Din 2007 și până la data prezentului referat, conform datelor preluate de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, pensiile publice au fost majorate de 11 ori. Dacă în noiembrie 2007, punctul de pensie era stabilit la valoarea de 541, în luna iulie 2017 valoarea punctului de pensie a fost stabilită la 1.000. În perioada noiembrie 2007 – iulie 2017, punctul de pensie a crescut cu 84,8%.  Urmare a creșterii semnificative a valorii punctului de pensie în acest interval de aproape 10 ani, un număr însemnat de pensionari au pierdut dreptul la gratuitatea transportului urban în comun, întrucât aceștia nu se mai încadrează în plafoanele actuale de 1.300 lei, respectiv 1.500 lei. Pe acest fond au fost înregistrate, atât la Primăria municipiului Cluj-Napoca, cât și la Compania de Transport Public Cluj-Napoca, foarte multe solicitări de majorare a pragurilor până la care se acordă gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele vârstnice și pensionari”, se arată în referatul Hotărârii de Consiliu Local.

Potrivit actualului barem de pensie, se încadrează la gratuitate aproape 60.200 de persoane. Dacă plafonul va crește la valoarea de 1.900 lei, atunci numărul de pensionari care pot beneficia de abonamente gratuite la transportul în comun va ajunge la 65.719. Din numărul total al acestora, 36.313 au venituri până la 1.700 lei, 2.142 au venituri până la 1.900 lei și 27.264 au vârsta peste 70 de ani.
Inițiatorii proiectului spun că bugetul local nu va fi afectat de această măsură. Pe lângă pensionari, vor primi abonamente gratuite și cetățenii de onoare.

„Fără a fi afectat bugetul pe anul 2017, se pot majora nivelurile de venituri până la care să se acorde gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun, după cum urmează: gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice și pensionarii cu venituri de până la 1.700 lei; gratuitate pe o singură linie pentru persoanele vârstnice și pensionarii cu venituri cuprinse între 1.701 și 1.900 lei; gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor sau al pensiei; gratuitate pe toate liniile, pentru toți cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, indiferent de cuantumul veniturilor”, mai scrie în referat.

Dacă nu va suferi modificări în urma dezbaterii publice și dacă va fi aprobată de Consiliul Local, Hotărârea de Consiliu Local va intra în vigoare în 1 octombrie 2017.

Ne întrebăm dacă conducerea Primăriei Cluj-Napoca chiar este îngrijorată de bunăstarea pensionarilor sau este vorba doar de o măsură populistă a primarului Emil Boc ca să mai câștige electorat și să își mai asigure încă un mandat? În fond, încă 5.000 de abonamente gratuite îi asigură primarului tot atâtea voturi la următoarele alegeri locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *