Editorial

Couti, Ciceo, Costin si Ciataras

Evidenta m-a lovit in momentul in care ma certam cu un prieten, care imi spunea ca Emil Boc e terminat, sustinand ca s-a ars prea repede si ca nu mai are viitor politic. Lucru cu care nu am fost de acord.

Poate ca Emil Boc trece printr-o faza mai proasta, poate ca Primaria este o povara, dar eu il vad cel putin un candidat la europarlamentare sau si mai serioasa mi se pare ipoteza de a fi candidatul dreptei la prezidentiale.

Emil Boc este prezidentiabil si are sanse, dupa plecarea lui Basescu, sa castige Cotroceniul. Oricat l-as critica eu pentru mandatul de acum, nu pot sa nu ii recunosc o calitate extrem de rara printre politicieni: onestitatea.

Si, revenind la disputa mea amicala, faceam o constatare: ca in Cluj exista cel putin patru oameni care conduc entitati ce influenteaza puternic orasul, care sunt discrete si pe aceleasi pozitii de foarte multi ani.

Ca numele lor incepe cu litera „C” e doar carligul cu care va atrag atentia. Despre ei se spune ca sunt masoni, sustinuti de politicieni, sustinuti de securisti si cate si mai cate. Nu le atribui in totalitate substantivul „Competenta” (ma lovesc din nou de litera „C”), dar cu siguranta nu de prosti sunt pastrati acolo.

Romeo Couti este de ani de zile director al statiei TVR Cluj. O pozitie ce vi s-ar parea neimportanta, daca n-ati sti cata audienta are aceasta statie si cum poate influenta opinia publica.

Inca de la inceputul mandatului, barfologii i-au asimilat o tabara politica. Sapte ani dupa, ma distrez mereu cand imi aduc aminte cate tabere politice o fi schimbat bietul Couti ca sa ramana acolo. Cati securisti, asa cum am auzit in cafenele, or fi intervenit de la Basescu in jos ca sa ii ia postul?

Asa e in Romania, daca nu au ce sa iti spuna, iti asuma.

Romeo Couti are multe pacate profesionale, dar are o calitate importanta: nu se teme de puterea aflata la putere. Ani de zile, c-or fi fost pesedisti, liberali, pedelisti sau udemeristi, toti au incercat sa il dea jos, pentru ca era „nesimtit”. Promova opozitia de la acel moment. Si niciodata, cel putin pana acum, vreo putere nu a reusit sa il dea jos.

Romeo s-a batut mereu pentru TVR Cluj si asta a contat si pentru oamenii sai. Spre deosebire de un Alin Gelmarean, care chiar recent a tras niste sfori udemeriste pentru a parveni, Couti se foloseste de sinceritatea sa pentru a explica oricarui Presedinte Director General de TVR de ce o pila politica ar dauna libertatii presei in TVR, atata cata mai e.

David Ciceo este de ani buni seful Aeroportului International Cluj. Sub el, aeroportul a devenit international, sub el s-au facut investitii enorme si, probabil, sub el vom avea si primele avioane cargo la Cluj.

Am auzit despre el de toate: ca e securist, ca e mason, ca e sustinut de nustiucine, ca nu poate fi dat jos, ca are pile in America… Si l-am vazut de-a lungul anilor chiar eu baleind cu precautie printre orgoliile si isteriile fiecarui sef de Consiliu Judetean cu care a avut de lucrat.

Ciceo a inteles de multa vreme puterea pe care o are. Caci, la Aeroportul Cluj, sefii de CJ vin si pleaca, insa el va fi mereu cel care ii va primi pe cei mai importanti oameni ai Clujului, ai Romaniei sau ai Lumii.

Extrem de respectat in industrie, David Ciceo ar fi putut fi oricand un bun director de aeroport la Munchen sau un extrem de bine platit consultant. A ales sa ramana la Cluj.

Mihai Costin, seful finantelor publice, este un om caruia Clujul ii datoreaza multe. Doar ca Clujul nu stie asta.

Este omul care a stavilit discret orice ascensiune a mafiotilor de terenuri arabi si italieni, care au distrus Timisoara si Aradul. Este omul care a avut o solutie pentru fiecare, indiferent ca erau stalpi aflati la putere sau stalpi ai orasului.

Calmul sau imperturbabil a facut sa treaca peste generatii intregi de ministri de Finante, fara sa poata fi clintit.

Sa remarcam si in cazul acestui om discretia cu care a ales sa isi acopere realizarile.

Dorin Ciataras, seful Companiei de Apa Somes, este de asemenea un longeviv al administratiei locale, un personaj viu, fara fasoane, care asculta simfonii complexe in birou, dar nu se da inapoi la o seara de biliard cu prietenii vechi.

A dezvoltat programe importante de reabilitare a retelelor de apa, dar nimeni nu i-a multumit vreodata pentru ce a facut pentru orasul asta. I s-au pus in carca afaceri, dar nimeni nu a demonstrat vreodata asta.

A rezistat chiar si cand cei aflati la putere au vrut sa il inlocuiasca cu o pila care sa fie mai „intelegatoare” in privinta licitatiilor.

Munca lui este una ascunsa, care se desfasoara in conducte. Dar este cel putin la fel de importanta ca orice alt serviciu de utilitate publica din oras.

Toti acesti patru oameni, si or mai fi si altii, au dovedit de-a lungul oamenilor mai multa competenta decat 90% dintre politicienii Clujului.

Cu toate acestea, ei au ales sa ramana in spate, sa isi faca treaba, lasandu-i pe altii sa se laude cu realizarile lor.

Nu vreau sa fie un articol elogios, e doar o constatare. Atata tot.

FOTO: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *