Din oras

Coplata, o gluma de 1 aprilie in spitalele din Cluj

Din 1 aprilie, bolnavii internati in spitalele de stat ar trebui sa achite taxa de coplata, intre 5 si 10 lei. Pacientii sunt, insa, derutati, nu stiu unde si cat trebuie sa plateasca, in timp ce Ministerul Sanatatii nu a publicat inca normele metodologice pentru aplicarea noii taxe.

Aurel Baciu e internat de 10 zile la Spitalul de Recuperare din Cluj. Mai are de stat inca patru si isi face griji in privinta chitantei pe care o va achita la externare.

“Ma tot gandesc ca nu stiu nici eu cum e cu banii astia, pe zi sau pe toata perioada de internare. Ca asa, ar trebui sa platesc vreun milion si ceva”, spune omul. Medicii nu l-au anuntat pana acum unde trebuie sa ajunga pentru a achita coplata. “Am vazut mai dimineata o femeie cu chitanta in mana, mergea la Casierie, cred ca acolo se plateste”, mai spune Aurel Baciu.

La parterul spitalului, usa casieriei este inchisa. La cateva holuri distanta, o femeie de 80 de ani invarte un rozar in mana si se roaga. In urma cu sase saptamani a trecut printr-o operatie de inima, iar acum a venit la control. Abia aude, dar e sprintena la varsta ei. “M-am suparat, ca am incercat sa matur si n-am putut. Fiica-mea m-a adus la spital, si nu stiu cat stau”, spune tanti Victoria.

Din putina pensie pe care o are, nu si-ar permite sa plateasca nici 10 lei la externare. A venit la Cluj adusa de un vecin si mai are de asteptat cateva ore rezultatul controlului.

Cateva asistente fug de colo-colo pe holul spitalului. “Unde se plateste coplata?” e intrebata o infirmiera. Angajata se opreste putin, se gandeste si presupune: “la casierie?”. Ridica din umeri si merge mai departe.

La Spitalul Clinic Judetean, coplata e introdusa de azi

Chiar daca Ministerul Sanatatii nu a publicat, inca, normele metodologice pentru aplicarea noii taxe, majoritatea spitalelor din Cluj au introdus coplata inca de astazi.

“Ne-am organizat sa aplicam coplata incepand cu 1 aprilie pentru pacientii care se interneaza incepand cu aceasta data. Am primit de la Ministerul Sanatatii in 29 martie o adresa in care ni se comunica ca s-a adoptat Contractul-cadru in sedinta publica. Am comunicat valoarea coplatii sectiilor spitalului, de 10 lei. Plata se face pe parcursul internarii, a registratorul medical”, arata Monica Costin, director de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Sunt si cateva siuatii sau categorii de persoane care fac exceptie de la achitarea coplatii.

“Este vorba de spitalizarea de zi, spitalizarea de lunga durata in regim de urgenta. De asemenea. Nu platesc categoriile de persoane incluse in Programul national de sanatate, femeile gravid, copiii si tinerii de pana la 18 ani si pensionarii care au o pensie mai mica de 740 de lei”, completeaza medicul Monica Costin.

Banii incasati vor trebui depusi, saptamanal, in conturile spitalului, iar la externare pacientii trebuie sa aiba chitanta care dovedeste plata facuta.

Coplata la externare este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de 10.

Adina Fartusnic, Ioana Oros

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *