Din oras

Copiii saraci de la tara, ajutati sa mearga la liceu

De cateva saptamani clientii de la KFC si Pizza Hut sunt intrebati politicos daca nu vor sa doneze un leu pentru copiii care vor sa mearga la scoala. Sunt persoane care dau banii fara intrebari, altii, mai curiosi, primesc un fluturas, din care afla ca este vorba de un proiect al organizatiei World Vision Romania, prin care copiii din mediul rural cu rezultate bune la invatatura sunt sprijiniti sa isi continue studiile.

Este al saselea an consecutiv de cand se strang fonduri prin KFC si Pizza Hut pentru programul “Vreau in clasa a noua”. Din 2008 pana acum s-au strans 172.000 de euro, din care au fost sprijiniti sa mearga la liceu 542 de copii.

Anul acesta, din banii adunati vor fi ajutati 57 de copii din judetul Dolj. Cei 45 de “candidati” din Cluj din acest an sunt mai norocosi si au fiecare un sponsor individual, care le doneaza lunar cei 250 de lei necesari. Majoritatea donatorilor provin din Statele Unite, doar cinci dintre cei 45 sunt sponsori romani.

“Elevii provin din comunitatile rurale din judetul Cluj, de exemplu: Baciu, Camarasu, Mociu, Baisoara, Panticeu, Apahida. In alegerea elevilor tinem cont sa fie elevi de clasa a VIII-a sau de clasa a IX-a cu rezultate scolare bune, sa fie elevi din familii sarace, hotarati sa isi continue studiile, iar venitul net pe membru de familie sa nu depaseasca 300 de lei”, a explicat Adrian Popa, specialist PR al filialei clujene a organizatiei World Vision.

Copiii sunt sprijiniti luna de luna pana la finalizarea studiilor. Din cei 250 de lei pe luna 73% ajung in mod direct la beneficiari, restul fiind cheltuiti pe promovarea si pe administrarea proiectului.

“ 100 lei ( 40% din total) acopera (total sau partial) costurile de cazare, transport, imbracaminte, incaltaminte, rechizite. 80 lei (33% din total) se aloca pentru costuri de intalniri de grup sau individuale in care tinerii sunt invatati/indrumati cum sa isi administreze bursa, se abordeaza teme de dezvoltare personala (pe plan relational, social, scolar etc.), activitati extrascolare (vizite la muzee sau participarea la spectacole de teatru, mers la cinema, etc.), consiliere psiho-sociala bazata pe nevoile individuale ale bursierilor si excursia anuala (care este in intregime gratuita pentru elevii bursieri). De asemenea 38 de lei (15%) se cheltuie pe  promovarea proiectului si intretinerea relatiei cu donatorii, iar 32 de lei (12%) reprezinta costuri administrative (legate de proiect)”, a explicat Popa.

Anul trecut 42 de copii din judetul Cluj au intrat in program si sunt elevi ai mai multor licee si colegii din Cluj-Napoca, Turda sau Apahida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *