Din oras

Copiii nu pot invata cu stomacul gol. Clujenii cu suflet mare sunt asteptati sa contribuie cu 5 lei la viitorul elevilor nevoiasi

Copiii de la centrul de zi EveryChild pornesc in fiecare dimineata spre scoala, cu stomacul mai mult sau mai putin gol. Dupa orele de curs, cei mici merg la centrul de zi unde isi fac temele si participa la activitati didactice sub supravegherea profesorilor si a consilierilor educationali. Pana seara, cand ajung in familiile lor cu venituri aproape inexistente, primesc din partea statului “cornul si laptele”. Tocmai din aceasta cauza, reprezentantii centrului duc o lupta continua pentru a le asigura hrana minim necesara.

In 2014 intalnim la fiecare pas copii care negociaza cu parintii lor fiecare nota – un 10 e recompensat cu bani, o teza perfecta cu un iPhone sau un semestru cu rezultate bune cu o tableta de ultima generatie. Sunt practici frecvente, intalnite la tot pasul, iar imaginea unui copil care nu are ce manca pare mai degraba desprinsa din filme decat din realitate. Din pacate, aceasta imagine este cat se poate de reala pentru voluntarii centrului Comunitar „EveryChild” –  centrul de zi unde se acorda servicii de asistenta sociala, consiliere medicala, psihologica si juridica, sprijin la teme, meditatii si coordonarea activitatilor de timp liber ale copiilor. Centrul functioneaza in cadrul Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF).

Daca e vineri, e pizza

La centrul din Cluj-Napoca sunt 45 de copii, elevi in clasele I-VIII. Acestia provin din familii cu venituri reduse si au fost selectati in urma unor anchete sociale riguroase. Pentru ca sa ii poata tine pe copii la centrul de zi si sa le ceara acestora atentie la teme, reprezentantii centrului trebuie sa le oferie celor mici o masa calda. Elevii isi doreau de mult o pizza, iar acum visul lor a devenit realitate.

“Copiii de la FRCCF isi doreau foarte mult pizza. Impreuna cu coordonatoarea am decis sa facem ceva sa le indeplinim aceasta dorinta. Pentru ca bugetul nostru este foarte mic, am cautat o varianta de colaborare. Am mers la Pizza More, iar Sorin Morariu, patronul pizzeriei, a fost foarte deschis. Ne-a spus ca data fiind situatia actuala, nu ne poate sponsoriza in fiecare vineri cu pizza, dar ne-a facut un pret special, de 5 lei. Si in pizzerie e lansata campania “Pizza Junior”, prin care oricine poate dona 5 lei pentru a asigura masa unui copil”, explica Raimonda Boian, reprezentanta FRCCF.

“Noua ne pasa”

Vinerea trecuta, copiii s-au bucurat pentru prima data de pizza. Potrivit protocolului, banii necesari preparatelor trebuie achitati la sfarsitul fiecarei luni, astfel ca daca intr-o saptamana doneaza prea putini clujeni, cei mici vor primi oricum pizza.

“Noua ne pasa! In fiecare vineri, copiii de la Centrul Every Child se vor bucura de mancare gatita cu suflet la Bistro More Cluj . Daca vrei sa ajuti si tu, cumpara o pizza cu 5 lei si livrare vineri la centrul Every Child. Suna la 0745-983.100 si comanda acum. Un copil in nevoie iti va multumi”, scriu cei de la Pizza More pe pagina lor de Facebook.

Chiar si in conditiile in care nu se vor gasi clujeni binevoitori, FRCCF si-a asumat ca va suporta plata facturii pentru a-i recompensa pe elevi dupa o saptamana in care se ocupa temeinic de educatia lor.

“Nu putem sa tinem copiii la centru sa isi faca temele cu stomacul gol. Ei merg dimineata la scoala, la pranz vin la noi, isi fac temele, participa la activitati, iar toate astea nu se pot intampla daca ei mananca doar cornul si laptele de la scoala. Joia primesc pranzul de la O masa calda, iar vineri pizza. Pentru celelalte trei zile inca negociem cu firmele locale pentru ca sa le putem asigura zilnic o masa din donatiile pe care le primim”, adauga Raimonda Boian.

Sursa foto: Facebook FRCCF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *