Din oras

Alex Dima, studentul care imortalizeaza Transilvania ascunsa

Splendidele fotografii prezentate in proiectul PrinTransilvania.ro, pasiunea pentru drept si dorinta de a se implica in viata comunitatii din care face parte sunt doar cateva din realizarile lui Alex Dima, studentul pe care Clujul l-a modelat atat ca fotograf profesionist, cat si ca viitor avocat.

Alex are 21 de an, a venit din Odorheiu Secuiesc si este student in anul III in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii “Babes-Bolyai”.

“Am ales aceasta facultate pentru ca am simtit ca ma identific in acest domeniu. Este vorba despre un domeniu care te construieste ca om, care iti permite sa intelegi mult mai bine tot ce se intampla in jurul tau si, cel mai important, sa iti cunosti si sa iti aperi drepturile. Mi-as dori sa urmez o cariera in avocatura, specializandu-ma pe drept penal si procesual penal”, marturiseste el.

Fotografia este o pasiune despre care spune ca  a inceput inca din clasa a IX.

“Am inceput prin a fotografia peisaje si orice mi se parea ca merita surprins, iar cu timpul am muncit pentru a evolua si am investit foarte mult timp si pasiune in ceea ce fac. Fotografia este o pasiune la care nu voi putea renunta vreodata. Am inceput sa fotografiez locurile in care mergeam si m-am plimbat in tot oraselul din care provin pentru a cauta mereu ceva nou si participam la toate evenimentele din zona (sportive, culturale, incendii etc )”, detaliaza studentul.

Cu timpul, am ajuns sa lucreze, apoi s-a mutat in Cluj-Napoca unde este convins ca a facut urmatorul pas in cariera fotografica. A lucrat ca fotograf la evenimente, o perioada a lucrat si in diverse cluburi, sedinte foto si, proiectul  sau de suflet, Prin Transilvania.

“Cel mai greu mi-a fost la inceput sa lucrez cu clientii si sa ma adaptez perfect cerintelor lor, dar ulterior mi-am dat seama ca e nevoie doar sa fii atent si sa ajungi un pic sa cunosti omul, daca vrei ca fotografiile tale sa reflecte imaginea pe care el doreste sa o transmita. O provocare in privinta fotografiei este, in ultimii doi ani, timpul. Sunt o persoana care se implica pana la capat in ceea ce isi propune, iar facultatea este, intr-adevar, una care necesita foarte mult timp si devotement”, a mai spus el.

Proiectul Prin Transilvania il are ca protagonist si pe bloggerul Andrei Crivat si are ca scop promovarea magiei Transilvaniei, implicand calatorii prin locuri mai putin cunoscute din aceasta zona a tarii si promovarea lor prin articole si fotografii.

“Este un proiect in care m-am implicat inca de la inceput, alaturi de Andrei Crivat. In acest proiect nu este vorba doar despre a face fotografii, ci despre a spune o poveste, povesti ale locurilor care, din pacate, sunt uitate. Prin ceea ce facem vrem sa aratam oamenilor cat de vasta este Transilvania si, totodata, cat de frumoasa. Sunt un mare fan al tarii noastre si iubesc zona Transilvaniei, tocmai de aceea incerc sa o promovez si sa o surprind prin fotografii cum stiu eu mai bine. Este un sentiment foarte frumos sa mergi in locuri despre care lumea nu prea stie, sa vorbesti cu oamenii de acolo, sa le afli povestea, sa intelegi de ce s-a ajuns intr-un anumit stadiu cu obiectivul turistic. Noi tocmai asta incercam sa facem, sa redam cat mai veridic cu putinta ceea ce oamenii de acolo simt, ceea ce noi simtim. Pe scurt, spunem o poveste despre oameni, locuri si legende”, descrie tanarul.

Cateva locuri strabatute in acest fel au un parfum aparte.

“De exemplu, lumea stie ca este frumoasa gradina botanica din Jibou. Ceea ce foarte multi nu stiu este ca, in mijlocul acesteia se afla castelul Wesselenyi, unde a trait baronul cu acelasi nume, supranumit si Bourul din Jibou, care intr-o zi s-a enervat, a strans o mica armata de 500 de oameni si s-a dus sa isi atace vecinul. Nu stiu cata lume stie despre Furnalul de la Govasdie si cum acesta acum este in paragina, din pacate. La fel este foarte interesanta povestea Conacului Zsombory si faptul ca acesta a fost pierdut la carti. Asta este ceea ce ma impresioneaza, faptul ca gasim locuri care spun o poveste si apoi o transmitem mai departe”, explica Alex.

Aproape peste tot unde am fost pana acum au gasit “oameni foarte faini si deschisi, saritori sa ne ajute cu informatii si sa ne povesteasca despre locurile specifice zonei”.

“Mugur Pop, Gerula de la Cluj si povestea sa de viata sau un preot de la Abatia Cisterciana de la Carta care ne-a impresionat cu deschiderea sa fata de noi sunt doar cateva exemple”, a mai spus el.

Intre altele, Alex Dima a luat locul II la etapa nationala a unui concurs de fotografie organizat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu fotoreportaje realizate la incendii. Anul trecut a avut o expozitie in cadrul Photo Romania Festival.

Tanarul participa in aceste zile la alegerile pentru functia de Senator in cadrul UBB.

“Acest organism are nevoie de oameni activi, implicati, de oameni care sa aiba curaj sa sustina parerile studentilor si de persoane care sa discute cu acestia. Principalul meu scop este sa dezvolt o comunicare cat mai buna cu mediul studentesc si sa sustin activ ideile care ar putea duce la rezolvarea acestora”, arata el in proiectul managerial depus in acest sens.

Alex crede in comunicare, ca singura metoda de a fi un adevarat reprezentant al vocii studentesti.

“Noi, studentii, avem probleme cotidiene si ne dorim ca cineva sa ne asculte, sa ne ajute, sa caute o rezolvare si, cel mai important, sa aiba curaj sa ne sustina. Avem nevoie sa fim uniti si sa avem o voce”, a mai spus el. 

Alegerile pentru ocuparea celor 9 posturi vacante de Student Senator al UBB sunt organizate de Consiliul Studentilor din Universitatea Babes-Bolyai, iar procesul de votare este anuntat pentru data de 20 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *