In vizor

Copacii de pe Universității rămân. Emil Boc, la presiunea opiniei publice, s-a spălat din nou pe mâini de arhitect și s-a dat om de largă deschidere la dialog și degrabă plecătoriu de ureche la vocea cetățenilor urbei

Ce-am mai râs! DrujBOC le-a zis arhitecților la dezbaterea pentru copacii de pe Universității: ”Acum punem temelia Clujului de peste 50 de ani. În proiecte să aveți în vedere dimensiunea urbanismului verde”…

  • Emil Boc a participat luni la o dezbatere privind copacii din zona străzii Universității. Edilul a amintit că numeroase zone din oraș sunt în faze de amenajare, iar altele urmează să intre în lucru, astfel că „practic niciun colț al Clujului nu rămâne nemodernizat” și că toate acestea vizează și creșterea calității spațiilor verzi ale municipiului.

Ipocrit, Însuși El, Maestrul și Excelența Sa, primarul a enunțat niște ”principii” pe care non-administrația sa le-a stabilit chipurile acum 10 ani:

„1 – orașul să fie proiectat pentru oameni, nu pentru mașini – sunt necesare, dar prioritate au pietonii, 2 – spațiile publice să fie sigure și prietenoase cu pietonii, 3 – traficul să fie diminuat și găsite soluții alternative (…) și orașul să fie accesibil tuturor – aici vedem cât de importantă este dimensiunea verde a urbanismului”.

Extrem de penibil! Orașul n-o fi fiind pentru mașini, dar numai pentru oameni nu e cu tot Urbanismul de Cumetrie practicat în ”bocărie”. Spațiile publice sunt niște deșerturi din dale, beton și asfalt, majoritatea fiind de-o penibilitate strigătoare la cer, executate ca niște parcări de cartier, cât despre accesibilitatea orașului tuturor, cum ar fi să ne răspunzi cum spumele mării este acesta accesibil când la fiecare UNTOLD-ul lui pește închizi accesul clujenilor în propriile spații publice? Cu este prietenos orașul când de fiecare UNTOLD-ul plodului de sereist, urlă muzica și bubuie artificiile în noapte nelîzând zeci de mii de clujeni să-și găsească odihna?

Iar faza cu terasele transcede orice urmă de lipsă de bun simț și de realitate, de evidență. Zice Boc, fără să-i crape obrazul de jenă (deja minte mai cu nerușinare ca Ponta): că, daca trebuie să aleagă între un copac și o terasă, Primăria va alege „clar și fără echivoc” copacul.

„Referitor la terase – niciodată Primăria nu a pus semnul egalității între urbanism verde și terase. Terasele nu constituie o prioritate pentru urbanismul verde. Ori de câte ori aleg între un copac și o terasă aleg copacul, să fie foarte clar! Nu punem semnul egalității între o un copac și o terasă. (…) Dimensiunea economică nu are prioritate în fața celei verzi. Prefer să reduc dimensiunea unei terase decât să tai un copac”,

Asta-i ca aia cu ”Clujul pentru oameni, nu pentru profit” pe care și-o râde Boc în barbă de câte ori mai semnează câte o autorizație de bloc peste case pentru amicii lui imobiliarii de cumetrie!

Las-o jos că măcăne! Ai inventat o nouă meserie la Cluj: DALAGIUL.

Da, copacii de pe Universității rămân. Veste mare. După ședința de CTATU de azi, e imposibil ca proiectul să mai continue pe bază de drujbă și excavator. Putem pune gâtul jos pe asta. OSĂ urmeze săptămâna asta și “decizia” primăriei – dar care, cam evident, deja e luată. Pe scurt, victorie copaci.

Dar și mai important, victorie ideea că cetățenii trebuie implicați în proiectele orașului. Iar pe asta, treaba abia cum începe. Vom reuși să depășim cacealmalele numite consultări publice, baterile de burtă în cerc restrâns de tip CIIC? Suntem în stare să creăm un set de instrumente reale pentru co-crearea orașului?

Astea-s întrebările mari. Iar cele două major win-uri, (ne)Betonarea Someșului și păstrarea copacilor de pe Universității – dar și multe altele – ne vor putea servi ca prilej de analiză și planificare de noi acțiuni.

Respect miilor de cetățeni clujeni care au semnat petițiile pe caz, și zecilor care s-au implicat în dezbaterile publice.

Dar de fapt respect clujenilor care încep să se sature de gargară și PR și vor revenirea la cinstit, real, și rezonabil.

Totul s-a desfășurat conform previziunii activistului clujean Szakats Istvan, care zicea pe la amiază:

”Chiar acum începe The Boc Show la CTATU pe tema copacilor de pe Universității, unde, ca să camufleze băgatul cozii între picioare pe tema copacilor, primarul va deschide cu un monolog de mare compoziție. Din program vom afla

– că la Cluj-Napoca se investesc anual vreo 5000 miliarde de euro în verde și rezilient

– că arhitectul Moțolic o fo’ prost

– dar că ca noroc, el, primarul, este, în schimb, iată, Cel mai Democrat

– că oricum iubește verdele

– că Clujul e de cinci stele.

Perdea de fum, damage control politic și niște preemptive strikes. E deja patologic.

Dar cum ar și putea fi altfel când chiar pe siteul primăriei, edilul este caracterizat astfel: „Primarul Emil Boc este cunoscut ca fiind un vizionar si o persoana deschisa care colaboreaza in mod direct cu cetatenii. Este carismatic si actioneaza cu entuziasm si pasiune. Rolul sau a fost esential in deschiderea proceselor municipalitatii catre cetateni.”

Să fie primit!

În tot puhoiul de bullshit, copacii o să rămână pe loc.

Maestre, ai legătura.”