In vizor

COPAC lupta pentru a opri disparitia medicamentelor din Romania. Ei spun ca la Cluj e blocat tratamentul celor diagnosticati cu scleroza multipla

La inceputul lunii martie, COPAC, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, a lansat campania “Stop disparitiei medicamentelor din Romania!”. Prin aceasta ei doresc sa aduca in atentia autoritatilor si a publicului cazurile pacientilor care nu mai beneficiaza de tratament din cauza ca exista un blocaj al respectivelor medicamente pe piata. La nivel de Cluj, ei sustin ca bolnavii de scleroza multipla intampina aceasta problema. In schimb, conducerea Spitalului Judetean Cluj asigura ca bolnavii de SM nu raman fara tratament. La fel, reprezentantii centrului SMile din Cluj spun ca problema nu a ajuns inca in municipiu. De cealalta parte, pacienti din judetul Alba afirma ca nu si-au primit inca tratamentul sau ca au fost reprogramati pentru a-l lua.

In campania lor, cei de la COPAC aduc in discutie mai multe cazuri de pacienti in cazul carora tratamentul medicamentos ar fi fost oprit pe piata romaneasca. Ei enumera printre acestea si situatia celor bolnavi de parkinson, in cazul carora medicamentul Madopar a fost retras de pe piata si inlocuit cu un altul, care nu e la fel de bine suportat de pacienti. De asemenea, acestia spun, intr-un comunicat de presa, ca inclusiv in cazul pacientilor cu HIV doua medicamente au fost retrase de pe piata, din cauza obligatiei de scadere a preturilor din 1 iulie 2015. 

Concret, in ceea ce priveste Clujul ei sustin ca exista o problema in cazul pacientilor bolnavi de scleroza multipla (SM).

,,In cazul pacientilor cu scleroza multipla, a existat o întrerupere de 3 luni pentru pacientii care sunt tratati la Spitalul Militar Central, care a afectat aproximativ 300 de pacienti. In prezent, situatia s-a rezolvat la Bucuresti, insa a reaparut la Cluj”, au informat acestia.

Mai multe detalii despre aceasta situatie, le da Dragos Zaharia, care de zece ani de zile se confrunta cu aceasta boala. Dupa ce a fost diagnosticat cu scleroza multipla, Dragos Zaharia a infiintat o asociatie, convingand mai multi psihologi kinetoterapeuti si asistenti sociali sa i se alature pentru a-i sustine pe cei care se confrunta cu aceeasi problema. In prezent, el este presedinte al Asociatiei M Speromax Alba unde lucreaza zilnic cu bolnavi diagnosticati cu aceasta maladie.

Domnul Zaharia informeaza ca Targu-Mures si Cluj reprezinta singurele centre din Ardeal de unde bolnavii de SM isi iau tratamentul. Cei din judetul Alba isi iau tratamentul de la Cluj. Dragos Zaharia considera ca rezerva de tratament a spitalului din Cluj incepe sa scada, deoarce pacientii sunt reprogramati sau primesc medicamente doar pe o luna. De obicei acesti bolnavi primesc tratamentul pentru 2-3 luni, spune el.

,,O pacienta de a mea de la Alba a fost joi dupa tratament si i-a dat pe o singura luna. Aia inseamna ca spitalul inca n-a semnat contractul si se termina avariile, dau tratamentul pe o luna de zile. Daca da pe o luna de zile, inseamna ca e ceva pentru ca de obicei dau pe doua, trei luni de zile la pacienti, pentru ca sunt pacienti alungati din toata zona Ardealului si de la Bihor si de la Satu Mare si de la Alba si de la Sibiu vin aici pentru ca e Centru Universitar, Clujul. Atunci, toata zona Ardealului are doua centre: Targul Mures si Cluj Napoca si atunci foarte multi. Cred ca suntem in jur de 300 de pacienti in programul national, acum, care primim medicamentatie. Sunt pacient de 10 ani de zile, stiu ce inseamna sa dai pe o luna de zile, inseamna ca se termina avariile”, explica acesta.

Mai mult, el este de parere ca problema medicamentelor reduse se instaleaza in perioada de pana la semnarea contractului dintre Spitalul Judetean si furnizorul de medicamente.

„Spitalul e in procesul de semnare a noului contract pentru ca, la noi, fiind tratamentele extrem de scumpe, in Romania exista 11 spitale universitare in programul national de SM, scleroza multipla, care e si Cluj. Si se orgranizeaza o licitatie conform ordonantei 34 privind achizitiile publice. Atunci, spitalul trebuie sa organizeze licitatia publica si acum in perioada aceasta, trebuie sa se resemneze noul contract cu furnizorul. Aceasta perioada, cand nu se semneaza noul contract, este perioada in care pacientii SM nu primesc medicamente”, explica acesta.

In ceea ce priveste procurarea tratamentului pentru bolnavii de scleroza multipla, conducerea Spitalului Judetean Cluj asigura ca acesti pacienti nu sunt lipsiti de tratament si ca problema amintita nu exista. Suma alocata de la minister, informeaza ei, este de 7,6 milioane din care, deocamdata, au primit 2,5 milioane de lei si au cumparat medicamente de 1 milion de lei.

,,Deci, in primul rand ca scleroza multipla este program national. Avem alocare de la minister, pe anul 2016, o suma de 7.616.310 de lei. Din aceasta suma, noi am primit banii pe trimestrul intai de 2.500.000 de lei. Din aceasta suma, s-au cumparat medicamente de un milion de lei, iar referatul, pe 1,5 milioane este acum pe procedura de rezolvare. Cum pacientii sunt cu scleroza multipla, nu se poate pune problema, nu-i putem amana si nici nu am auzit ca sa fie vreo problema cu vreun pacient de genul acesta. Nici nu se poate, pacientul nu e incadrat ca sa poata fi amanat sub nicio forma. La momentul acesta, eu nu am nico sesizare, nici n-a spus nimeni ca e o problema sau ca ceva se intampla cu pacientul de scleroza multipla”, asigura Monica Costin, directorul adjunct al Spitalului Judetean Cluj.

Ziar de Cluj a contactat in acest sens si reprezentantii Centrului SMile din Cluj, un loc unde cei diagnosticati cu scleroza multipla merg pentru a primi sprijin, intelegere si informatii in legatura cu boala lor. Potra Stanca, unul dintre reprezentantii asociatiei spune ca a auzit de problema, dar ca nu exista plangeri din partea pacientilor, chiar ea fiind programata saptamana viitoare pentru tratament.

„Pe mine m-au programat saptamana viitoare sa-mi dea reteta, nu cred ca este niciun fel de problema, nu mi-au zis ca ar fi vreo problema. Eu nu stiu de asa ceva. Am mai auzit de la cineva. Si eu imi iau reteta lunar si n-am avut probleme. Deci, nu stiu, nu cred ca e adevarat. Nu stiu, poate ca inca nu a ajuns pana aici problema, poate saptamana viitoare. Momentan nu, din ce stiu eu”, incheie aceasta.

Sursa Foto: facebook, centrulsmile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *