Din oras

Controverse în Consiliu local în privința noului bloc de pe Moților-Mănăștur: USR a propus retragerea proiectului. Tarcea: „Atributul retragerii este al primarului”. Emil Boc a lipsit

Realizarea unui nou bloc pe strada Moldovei – zona Moților-Mănăștur – a stârnit controverse în ședința de Consiliu local. Consilierul USRPlus Sebesi Arpad a propus retragerea proiectului, dar viceprimarul Tarcea a refuzat, în condițiile în care doar primarul poate dispune renunțarea la un proiect aflat pe ordinea de zi. Emil Boc s-a retras la câteva minute de la debutul ședinței de Consiliu local. 

Sebesi Arpad (USR) –

„Vă propun să retragem proiectul 32 din motive de oportunitate. 

Într-adevăr, PUD-ul propus e corect din punct de vedere tehnic, respectă normele, are avizele, va trece prin comisia de estetică, dar în același timp în zonă urmează să implementăm pe termen mediu un proiect major de reconfigurare a traficului prin străpungerea Uzinii Mecanice-Fabrica de Bere, care va impacta inclusiv str Moldovei. 

Propunem să finalizăm cât mai repede acel proiect și apoi să realizăm un studiu de trafic pe toată zona, care să analizeze inclusiv ce trafic suportă str Moldovei.

În concluzie, propunem să retragem acest proiect de pe ordinea de zi și să realizăm prima dată străpungerea de la Fabrica de Bere și apoi să facem un studiu de trafic pentru a avea o perspectivă completă pentru dezvoltarea întregii zone”, a fost intervenția consilierului USRPlus Arpad Sebesi.

Dan Tarcea: Doar primarul poate retrage un proiect de pe ordinea de zi 

„Atributul retragerii a unui punct de pe ordinea de zi este a primarului.

Deci nu putem noi să retragem acest punct de pe ordinea de zi”, a explicat Tarcea. 

Emil Boc a lipsit de la acest punct.

Primarul a fost prezent doar în deschiderea ședinței de Consiliu local, pentru a anunța situația epidemiologică și de vaccinare la nivelul Clujului, precum și pentru a anunța realizarea unor noi proiecte: semnarea contractului pentru PUZ Borhanci ori realizarea la termen a străzilor din jurul Parcului Mare.

Ulterior, edilul Emil Boc s-a restras din ședință.

„Pe strada Moților avem mari probleme de trafic.

Prin realizarea acestui imobil mai adăugăm doar 10-12 mașini, dar la un imobil cu două numere mai încolo avem tot așa – 10-12 mașini și nu e singurul.

Zona e propusă spre restructurare urbană și se tot adună mașini în zonă și ne vom trezi cu traficul blocat la un moment dat, când va fi prea târziu să facem studiu de trafic”, a mai adăugat Sebesi. 

Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru”, 5 voturi împotrivă și o abținere.

După ce proiectul noului bloc de pe str Moldovei a trecut, Dan Tarcea a oferit explicații:

„Astăzi, așa cum arată zona respectivă, nu prezintă probleme de trafic.

Mai ales str Moldovei, are suficientă capacitate de trafic fiindcă discutăm aici de 10 apartamente cu 12 mașini. 

Prin implementarea proiectului de lărgire a străzii Mărginașă, capacitatea de trafic va crește în zonă, nicidecum să fie diminuată, de aceea din punctul meu de vedere – aș vrea să dau cuvântul și arhitectului șef – așa s-a concluzionat în comisia de Urbanism”, a fost explicația vicelui Dan Tarcea. 

Arhitect Șef Daniel Pop –

„Sigur, proiectul nu este afectat de extinderea și străpungerea str Mărginașe, din contra această intervenție în zonă, din punct de vedere al traficului, va ajuta și va diminua traficul și timpii de așteptare”, a explicat arhitectul șef Pop. 

Context

Solaris Real Estate urmează să realizeze un nou bloc pe strada Moldovei, aproape de zona centrală a orașului. 

Parcela pe care se solicită construirea în suprafață de 637 mp este situată pe frontul nordic al străzii Moldovei. Pe teren există o clădire ce urmează să fie demolată pentru a se construi un imobil mixt cu regim de înălțime S+P+2E+R.  

Locurile de parcare vor fi amenajate în spații specializate dispuse la subsol și locurile de parcare pentru biciclete amenajate la sol.  

Pe spațiul verde vor fi amenajați cel puțin 3 arbori cu circumferința de minim 35 m.  

Noul bloc se va numi Solaris Arena, fiind în apropiere de Cluj Arena și de BT Arena. 

CITEȘTE ȘI: Solaris Real Estate mai construiește un bloc aproape de centrul Clujului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *