Anchete

Control judiciar pentru evazioniștii de la Maxagro. DIICOT continuă audierile și îl cercetează pe Ianco Zifceak pentru fraudarea bugetului de stat

Scris de 2,718

Procurorii de la DIICOT Timiș au efectuat mai multe percheziții în județul Timiș, în cursul zilei de joi, 19 iulie. Principalii protagoniști din dosarul DIICOT sunt patronii de la Maxagro SRL și soțiile acestora. Cu toate acestea, după ce au dus nouă persoane la audieri, anchetatorii au decis să îi plaseze sub control judiciar.

 

În urma materialului apărut ieri, pe Ziar de Cluj, unul dintre suspecții principali din dosarul cu acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional structurat, este Ianco Zifceak, co-deținător al grupului de firme Maxagro.

[article:tags]

Acesta ne-a transmis un punct de vedere prin care se dezice de relațiile cu fostul parlamentar Ilie Sârbu și cu soția lui Victor Ponta, fata demnitarului, Daciana.

„Nu mă cunosc cu dl. Ponta și cu atât mai puțin cu familia acestuia. Nu am sprijinit financiar campania/campaniile electorale ale dumnealui și nu am avut parte de mandate de reținere, nici eu și nici alții, din cei chemați la audieri și mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta”, a explicat Ianco Zifceak.

Potrivit surselor apropiate anchetei, niciunul dintre cei aduși la audieri nu au fost reținuți, ci plasați sub control judiciar. Mai mult, în cursul zilei de azi, anchetatorii au continuat audierile.

Ianco Zifceak susține că pentru faptele cercetate în acest dosar, firma sa a fost percheziționată de mai multe ori:

„Totodată, vreau să precizez că dosarul este unul deschis din 2014 și privește fapte din anii 2007-2013, fiind analizat și dezbătut în repetate rânduri, documentele ridicate ieri fiind ridicate încă de două ori, de către reprezentații ANAF Antifraudă, deci neconstituind noutăți sau chestiuni neelucidate până în prezent, aceasta fiind rațiunea, probabil, pentru care nu s-au luat măsuri intempestive/gravisime la momentul de ieri”, a mai precizat Ianco Zifceak.

Schema publicată de Ziar de Cluj ieri a fost luată de pe listafirme.ro, portal unde se pot identifica implicațiile comerciale ale familiei Zifceag pe piața afacerilor din domeniul agro.

 

 

Totodată, procurorii au descoperit că :” Zifceak Ianco, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a pus în practică un sistem de fraudă a bugetului de stat, procedând la înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi de achiziții bunuri de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, achiziții care s-au dovedit a fi fictive, scopul fiind acela de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA.

   Prin înregistrarea în evidența contabilă a societăţilor comerciale a facturilor de achiziție de la societățile comerciale mai sus enumerate, prejudiciul total creat bugetului de stat este de 3 548 990 lei, din care TVA  – 1 977 655 lei și impozit pe profit 1 571 335 lei”, menționează oficial cei de la DIICOT Timiș.

Surse apropiate anchetatorilor susțin că operațiunile anchetate de procuroarea care construește rechizitoriul, fac obiectul unor tranzacții internaționale. Mai mult, după cum Ziar de Cluj menționa ieri, Ianco Zifceak are legături cu mai mulți afaceriști din dosare de evaziune fiscală instrumentate de procurorii Clujeni. Motiv pentru care, acesta a fost ”invitat” la audieri în mai multe rânduri. După perchezițiile de ieri-dimineață, printre persoanele duse la audieri se numără și un bărbat întors din Canada și restabilit în județul Cluj, Paul Jucan Moise, care este cercetat pentru spălare de bani și despre care, procurorii susțin că era omul de legătură al familiei Zifceak.

Dosarul este început în 2014, lucru confirmat și de Ianco, însă, în mod suspect, cei de la DIICOT Timiș nu s-au grăbit cu soluționarea acestuia. Mai mult, după patru ani au efectuat aceste percheziții care nu s-au concretizat în măsuri preventive asupra suspecților.

Grupul infracțional construit în jurul lui Ianco Zifceac ”a retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM-uri, sumele de bani virate de către societățile beneficiare, pe care apoi le-au predat direct sau prin interpuși, după reținerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau în circuitul financiar, prejudiciul total fiind în sumă de 15.140.394 lei”, mai menționează procuroarea de caz.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE