La nici o lună de la semnarea contractului de închiriere a Spitalului Polaris din Suceagu de către Consiliul Județean, actul a fost reziliat. În contract era precizat că forul județean va plăti către unitatea sanitară privată o chirie lunară de 80.000 lei, dacă vor fi tratați pacienți infectați cu COVID-19. Nu a fost nevoie însă de folosirea acestui spital, așa că în urmă cu cinci zile a fost reziliat contractul.
Potrivit conducerii Consiliului Județean Cluj, nu s-a făcut nicio plată către Polaris pentru că în contract era preczat faptul că se va plăti chirie doar dacă vor fi tratați pacienți.
„Comitetul pentru Situații de Urgență ne-a comunicat că nu se mai impune să închiriem Spitalul Polaris, motiv pentru care noi ne-am conformat și nu am mai mers mai departe cu încheierea. Nu am plătit nici un ban Spitalului Polaris pentru că în contract se prevedea că abia în momentul în care ajung bolnavi în Polaris se plătește chirie. Astăzi vă pot spune că noi nu am plătit nicio sumă de bani Spitalului Polaris pentru că nu am mai fost nevoiți să ducem bolnavi acolo întrucât cele trei spitale ale Consiliului Județean au făcut față numărului de pacienți”, a declarat, astăzi, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean.
Preluarea unității sanitare private s-a realizat ca urmare a recomandării Comitetului pentru Situații de Urgență.
„Spitalul Polaris a fost în discuția Comitetului pentru Situații de Urgență într-o perioadă în care creștea numărul de îmbolnăviri în județ. Atunci, noi în mod preventiv am spus în felul următor: dacă cumva numărul de bolnavi va depăși capacitatea spitalelor noastre care sunt în luptă cu COVID, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Recuperare, Spitalul Leon Daniello, Spitalul Municipal, Spitalul Județean, în mod preventiv încheiem și contractăm un spital privat, care va deveni secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase. Doar că Dumnezeu ne-a ajutat și noi deși am încheiat un contract preventiv cu Spitalul Polaris, ca urmare a faptului că numărul de îmbolnăviri a scăzut, noi nu am mai fost nevoiți să mergem mai departe și să avansăm închirierea Spitalului Polaris, lucru care s-a și întâmplat prin rezilierea contractului cu Polaris”, a explicat Tișe.
Inițial s-a dorit preluarea în regim gratuit a spitalului privat Polaris din Suceagu, dar în cele din urmă s-a aprobat închirierea unității sanitare de către Consiliul Județean Cluj. Proprietarul Polaris nu a fost de acord cu preluarea în regim gratuit, așa că forul județean a aprobat închirierea clădirii cu toate dotările.
Înainte de semnarea contractului a fost nevoie de o evaluare a bunurilor spitalului pentru a stabili valoarea chiriei lunare. Serviciile de evaluare au costat 10.000 lei, bani plătiți din bugetul județului.
Spitalul Polaris a fost deschis în 2015 și la acea dată era una dintre cele mai moderne unități sanitare din zonă. Polaris Hospitality SRL, firma care deține spitalul, a fost înființată în 2013 și îi are ca asociați pe Sinergy Capital SA și Tudor Alexandru Socea.
Sinergy Capital SA este o firmă înfiinţată în 2017, cu obiect de activitate activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate. Cifra de afaceri a fost zero în ultimii doi ani, pierderile au fost de 523 lei în 2017, respectiv 130 lei în 2018. Firma nu a declarat niciun angajat de la înfiinţare.
Cifra de afaceri în intervalul 2016 – 2018 a fost de aproximativ 1 milion lei în fiecare an, iar profitul a fost de aproximativ 24.000 lei atât în 2017 cât și în 2018. În anul 2016, societatea a declarat pierderi de 53.000 lei.
Numărul mediu de angajați este de 12.
Tudor Alexandru Socea este implicat în mai multe afaceri din diverse domenii. Alături de tatăl său, Ioan Socea, este unul din acționarii Energobit, care îi mai are asociați pe Peter Pal și Ștefan Gadola, cunoscut om de afaceri din Cluj.
Socea junior deține și Polaris Medical Clinica de Tratament și Recuperare SA tot din Suceagu, firmă aflată, de asemenea pe pierdere. În 2018 a declarat o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei, pierderi de 1,2 milioane lei și un număr mediu de 249 de angajați. Încă din 2014 de la înfiinţare, firma a mers pe pierdere.