Din oras

Continuă dezbaterea pe prețul gigacaloriei și subvenționare în prag de iarnă, dar se anunță o nouă strategie pentru sistemul de termoficare din Cluj. Boc: Tendința este de a elimina centralele pentru viitor și de conectare la sistemul de termoficare

Reprezentanții autorităților locale susțin că guvernul a reușit să aprobe măsuri prin care să fie plafonat prețul gazelor și a energiei electrice, prețuri ce au atins deja un maxim, iar „impactul asupra populației va fi cât mai mic cu putință”, susține Emil Boc. Edilul Clujului a anunțat măsuri noi și în privința problemelor de termoficare a municipiului Cluj-Napoca.

„Sunt peste 21 de mii de familii conectate la sistemul de termoficare din Cluj și facem toate eforturile ca și pentru ei factura la încălzire să fie suportabilă.

Cei cu veniturile cele mai mici vor putea beneficia de compensații de la 100% până la 10% în funcție de venituri.

Pentru ceilalți – acum se află în analiză, pe de o parte la ANRE prețul de producție al gigacaloriei, pe de altă parte avem o discuție consistentă cu guvernul în ultimele două săptămâni”, a declarat primarul Emil Boc.

Iarna bate la ușă, primarii fac analize

Emil Boc a susținut că în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR) va avea o ședință cu reprezentanții guvernului PNL-ist pentru a mai discuta despre tema plafonării gazelor și a energiei.

„O să am o întâlnire în calitate de președinte AMR, împreună cu mai mulți primari de municipii, împreună cu primul ministru în exercițiu pentru a discuta situația de termoficare la nivel național”, a declarat Emil Boc în deschiderea ședinței de Consiliu local de luni.

CITEȘTE ȘI: Cât vor plăti clujenii în această iarnă pentru apă caldă și căldură: La Cluj-Napoca, gigacaloria nu a crescut din 2018. „Vom lua decizia dacă creștem subvenția sau nu…”

După analizele și dezbaterile programate, edilul Clujului susține că va reveni în Consiliu local, în cadrul unei ședințe de îndată, pentru a aplica noile tarife.

„Vom intra în consiliu local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare”, a concluzionat Boc.

Noi reguli pentru sistemul de termoficare clujean

Susținerea prin subvenție a sistemului de termoficare în 2020 pentru Cluj-Napoca a fost de 28 milioane de lei.

Reprezentanții autorităților au anunțat aplicarea unor noi reguli pentru sistemul de termoficare clujean.

„Ca viziune, în urma discuțiilor politice cu grupurile PNL și UDMR de la nivel local, pot să vă spun că propunem ca viziune pentru ceea ce înseamnă sistemul de termoficare în Cluj-Napoca, pentru anii care urmează, următoarele idei:

O prioritizare a sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ.

Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori.

Vrem, însă, prin stimulente alternative să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun, pe care să-l ofere sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul de termoficare.

Asta este soluția europeană pe care o promovează și viziunea pactului verde ecologic.

Sistemele de termoficare presupun mai puțină poluare. Sistemele de termoficare vor presupune facturi mai mici la încălzire ale populației având în vedere creșterea exponențială a prețului la gaze.

Vom promova o strategie care să prioritizeze sistemul de termoficare”, a dat asigurări Emil Boc.

Astfel, potrivit primarului de Cluj, în viitor, toate blocurile noi vor dispune de două alternative:

Fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își construiesc centrale proprii.

Spre exemplu, un bloc cu 6 apartamente va dispune de o singură centrală, pe bloc, iar nu de centrale individuale, pe apartament.

„Cu tendința de eliminare a centralelor pentru viitor și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acel domeniu”, a anunțat Emil Boc.

Obiectivul regiei de termoficare Cluj-Napoca este de a-i readuce în sistem pe cei care s-au debranșat/renunțat la serviciile sistemului centralizat. Și să-și extindă serviciile pentru zonele de dezvoltare ale Clujului.

Emil Boc a susținut că cererile pentru compensații se pot depune până în data de 20 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *