Sanatate

Consumul de sare, intre exces si deficit

In prezent, sarea reprezinta unul dintre cele mai blamate condimente si, cu toate acestea, se regaseste in aproape toate produsele alimentare. Potrivit medicilor, consumata cu moderatie, sarea aduce o serie de beneficii organismului, mai ales daca este vorba despre cea iodata (iodul ajuta la buna functionare a tiroidei).

Sodiul este un mineral esential organismului, cea mai cunoscuta sursa a lui fiind sarea de bucatarie. Medicii nutritionisti afirma ca organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona corect, mai ales ca acest mineral ajuta la mentinerea unui echilibru al lichidelor din corp. In plus, sarea este esentiala pentru transmiterea impulsurilor nervoase si influenteaza contractiile musculare.

Cantitatile de sodiu recomandate pe zi sunt de 1500 mg pentru persoanele care au intre 9 si 50 de ani, 1300 mg pentru cele care au intre 51 si 70 de ani si 1200 mg pentru persoanele trecute de 70 de ani.

Intre exces si deficit

Potrivit expertilor, sarea este un condiment indispensabil organismului, aceasta ajutand la mentinerea volumului lichidelor extracelulare. Persoanele sanatoase nu trebuie sa se teama de excesul de sare, deoarece organismul are mecanisme complexe de reglare, sustin oamenii de stiinta. Astfel, sarea, cresterea concentratiei de sodiu in sange, determina eliberarea hormonului numit aldosteron si senzatia de sete, ceea ce duce la eliminarea renala a excesului de sare si apa.

Persoanele fara probleme majore de sanatate ar trebui sa consume maximum sase grame de sare iodata pe zi. Aproximativ 75% din cantitatea de sare provine numai din alimentele procesate. Iar daca se mai pune la socoteala si sarea care se adauga in mancare, o persoana ajunge sa consume peste 15 grame de sare zilnic

Excesul de sodiu pune inima in pericol, afirma unii medici. Hipertensiunea arteriala este un factor de risc pentru bolile de inima si pentru accidentele vasculare cerebrale. Insa, in ceea ce priveste consumul de sare de catre hipertensivi, parerile medicilor sunt impartite. Unii medici interzic sarea cu desavarsire, altii, in schimb, considera ca sodiul in cantitati mici este acceptat, deoarece nu influenteaza tensiunea arteriala. In cazul persoanelor tinere cu o tensiune normala (maximum 12/8 mg/dl), consumul excesiv de sodiu pe termen lung este periculos. Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care condimenteaza cat mai putin mancarea prezinta un risc cu 56% mai mare de a suferi un infarct.

Printre altele, excesul de sodiu poate determina eliminarea calciului din oase, retentia apei in tesuturi si dureri frecvente de cap. Persoanele aflate in aceste situatii pot opta pentru sare fara sodiu, dar imbogatita cu potasiu. O alta solutie este sarea de mare, cu 70-80 de nutrienti.
Nutritionistii sustin ca un nivel scazut de sodiu in corp determina un exces de aldosteron in sange, un hormon care creste riscul de infarct si de accident vascular cerebral (AVC).

Aldosteronul este un hormon-cheie al sistemului cardiovascular. Iar un nivel mare al acestui hormon atrage dupa sine cresterea tensiunii arteriale. Explicatia este ca, prin consumul insuficient de sodiu, in corp se aduna o cantitate mare de aldosteron si, prin urmare, organismul este constrans sa actioneze astfel incat sa protejeze rezervele de sodiu pentru a mentine presiunea sangelui.

Unde se ascunde sarea in exces?

Expertii atrag atentia ca, in mod surprinzator, consumul excesiv poate fi ascuns in diverse produse alimentare din supermarket, despre care nu stim ca au un continut mare de sodiu. Potrivit statisticilor, doar 10% din sarea pe care o consumam zilnic vine din solnita si 77% provine de la alimentele procesate sau in mancarea de la restaurant. Specialistii au realizat o lista cu cele mai sarate alimente, dar si cu cateva ponturi pentru a evita consumul de sare in exces. Iat-o:

–    Alimente congelate. Sunt foarte practice, pentru ca nu necesita timp lung de prepare. Dar contin multa sare. De exemplu, un pui grill congelat are aproape 700 mg de sodiu. Cititi cu atentie etichetele de pe ambalaj.

–    Cereale pentru micul dejun. Unele marci de cereale au, in medie, peste 266 mg de sare per cana, iar unele marci de tarate contin peste 342 mg de sodiu la o cana.

–    Sucuri de legume si fructe. Bauturile pe baza de legume si fructe obtinute la storcator sunt foarte sanatoase si hranitoare datorita continutului natural de nutrienti, insa pot contine si un nivel mare de sare. De exemplu, o cana de suc natural de portocale contine 653 de mg de sare.

–    Legume conservate. Considerate un inlocuitor sanatos al legumelor proaspete de sezon, legumele conservate prezinta riscul de a avea un adaos de sodiu in sucul de conservare sau a diverselor sosuri care au rolul de a le aromatiza. De aceea, este bine sa alegeti conservele care au mentiunea „fara adaos de sare”.

–    Mezelurile. Carnea, inclusiv carnea de pui sau de peste, ofera 28% din cantitatea zilnica de sare, insa carnea procesata sub forma de mezeluri uneori dubleaza aceasta cantitate. De pilda, 100 de grame de salam contin 1,8 g sau sunca afumata -1,6 g.

–    Supe, sosuri, condimente. Pentru refacerea deficitului de saruri si minerale din organism, persoanelor aflate in convalescenta sau celor care au avut un episod diareic li se recomanda supe caldute (de exemplu o cana cu supa de pui poate contine in jur de 1,106 mg de sare). Si sosurile si condimentele au un continut ridicat de sodiu (100 de mg de ketchup inseamna un adaos de 178 mg de sare).

–    Medicamentele. In mod surprinzator, anumite medicamente – in special antialgicele – contin cantitati mari de compusi de sodiu. De aceea, este bine sa cititi cu atentie lista ingredientelor si avertismentele privind efectele adverse datorate continutului de sodiu (de exemplu: „provoaca” retentie de lichide, edeme etc.).

.ro
Foto: http://www.healthyvibes.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *