Diete

Consumul de oua de gaina

Oul este o celula sau un gamet feminin produs de femelele a numeroase specii animale (pasari, reptile, pesti) si este format dintr-un invelis (coaja) care contine un embrion si elemente nutritive care-i sunt indispensabile acestuia (albus si galbenus). In domeniul alimentar, termenul de “ou” fara alte specificatii, se refera la oul de gaina.


Categorii de oua

Din punct de vedere merceologic, ouale de gaina sunt diferentiate pe categorii:

A (“proaspete”), destinate numai consumului direct;
B (“calitatea a doua sau conservate”);
C (“declasate, destinate fermelor de pasari producatoare de oua”).

In functie de greutate (intre 45-70 g), exista si o clasificare oficiala pentru ouale de categoria A. Ouale altor pasari (curcan, gasca, rata, potarniche, porumbel, bibilica etc.) sunt comestibile si, daca sunt puse in vanzare, trebuie specificat numele pasarii de la care provin. Ele au aceeasi valoare nutritiva ca si ouale de gaina si se utilizeaza in acelasi mod; unele sunt sensibil mai mari decat altele, ca de exemplu ouale de curcan, de gasca si de rata.


Ce contine?

Oul este o foarte bogata sursa de nutrienti. Ca si laptele, ar putea fi considerat un aliment aproape complet, daca n-ar lipsi si zaharurile si vitamina C. Prin continutul sau ridicat de vitamina B12, care lipseste din vegetale, oul este un aliment de baza pentru persoanele cu alimentatie vegetariana.

Galbenusul de ou mai ales, consumat crud si foarte proaspat, actioneaza ca un activator al functiilor ficatului si ale bilei. Albusul de ou, constituit in mod esential din albumina, ridica nivelul albuminei din sange, proteina care transporta numeroase substante si, prin urmare, este utila anemicilor, care au un nivel de albumina scazut.

Oul contine:

-proteine calitativ superioare proteinelor din carne deoarece contin o cantitate mai mare de metionina si de lisina, doi dintre aminoacizii esentiali necesari organismului uman;
lipide in  in cantitate mare, constituite in esenta din trigliceride si din colesterol;
-vitamine, printre care vitamina A, vitamina E, vitamina D, vitaminele B1, B2 si B12, deosebit de importante pentru sistemul nervos;
-minerale, ca de pilda fier, calciu, fosfor, sulf si potasiu.
Are o energie calorica de 156 kcal la 100 g.


Digerabilitatea

Cel mai bun mod de a utilize toate proprietatile oului, fara a ingreuna organismul, este consumarea lui fiert moale, cu galbenusul semilichid. Astfel, oul ramane moale, iar timpul necesar pentru digerarea lui este numai de 105 minute. Daca exista siguranta ca oul este de numai o zi, se poate consuma galbenusul crud; in asemenea caz, are digerabilitatea oului fiert moale.

In schimb, albusul se fierbe intotdeauna, dat fiind ca atunci cand este crud contine avidina, substanta care impiedica organismul sa-l utilizeze complet. O buna digerabilitatea au si ouale jumari, deoarece raman pe foc numai atat cat sa se coaguleze albusul. In schimb, ouale tari, adica fierte in apa timp de peste 5 minute, ouale-ochiuri in tigaie si omletele cer un timp de digerare mult mai mare: intre doua ore si jumatate si trei ore.

Consumul direct

Oul este ingredient in foarte multe preparate, de la paste si pana la inghetate. Cat priveste consumul direct, se pot dosebi urmatoarele modalitati de preparare:

-ou semimoale (cleios): se prepara intreg, cu coaja, lasandu-l sa fiarba timp de 5 minute dupa ce apa a dat in clocot;
-ou fiert moale si decojit: pus in apa, adaugand sare , in momentul in care apa incepe sa fiarba; este scos dupa 3 minute;
-ou fiert si decojit: pus in pahare individuale de oua, uns cu unt si pus sa fiarba in baia Maria;
-ou fiert moale: se fierbe in apa 3-4 minute, dar fara ca galbenusul sa se intareasca;
-ou tare (preparat si consumat mai ales de Pasti, vopsit), dupa diverse metode de fierbere; cea mai practica consta in punerea oului la fiert in apa rece, cu coaja cu tot, pentru a-l scoate dupa 7-8 minute calculate din momentul in care apa incepe sa fiarba
-ou prajit: este decojit, turnat in recipientul in care se prepara in ulei sau unt incalzit in prealabil, si preparat in asa fel incat albusul sa se intareasca, iar galbenusul sa raman fluid (ochiuri moi);
-ou zdrente: este fiert in supa, dupa de in prealabil a fost batut.

 

Consumat cu moderatie (3-4 oua pe saptamana), oul este recomandat in prevenirea osteoporozei, ca antioxidant eficeint in combaterea stresului oxidativ, a bolilor cornice si a imbatranirii precoce. Oul trebuie exclus din alimentatia celor care sufera de hipercolesterolemie (vor putea consuma numai albusul), a persoanelor alergice sau cu intoleranta, ori a celor care sufera de calculi biliari sau de inflamatie a bilei.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *