Din oras

Consultanță de 240.000 lei pentru revitalizarea malurilor Someșului, contract obținut de o firmă cu trecut „penal”

Scris de 92

Pe ultima sută de metri de campanie electorală, contractul pentru serviciile de consultanţă şi management pentru revitalizarea malurilor Someşului – zona Parcul Armătura şi Sala Sporturilor – în valoare de 240.000 de lei, a fost atribuit unei firme din Iași – AXXA Regional Management (ARM), adică aceeaşi firmă care a obținut şi proiectele de consultanţă pentru extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga, precum și a străzilor Republicii (primul tronson), Napoca, Petru Maior și Emil Isac, unde cel puțin teoretic lucrările ar urma să fie încheiate la final de toamnă, dar şi amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri, spațiu inaugurat electoral de Emil Boc după încheierea stării de urgență. 

Acum, Consiliul local este convocat la o „ședință de îndată”, cu ultimele hotărâri ce vor fi adoptate la propunerea primarului în funcție, Emil Boc.

Printre aceste proiecte de hotărâre cu caracter electoral figurează și propunerea privind trecerea din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în domeniul privat și demolarea imobilului situat pe str Oașului nr 51, în vederea eliberării amplasamentului pentru realizarea de amenajări pietonale și spații verzi în cadrul proiectului „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului Mic, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile Someșului, zona 2 – Parcul Armătura”. 

În acest fel, proiectul amenajării malurilor Someșului prinde contur exact pe finalul campaniei electorale.  

Amenajarea malurilor Someșului, un proiect despre care se discută de câțiva ani buni, a ajuns la faza serviciilor de consultanță în management de proiect, lansată în august 2020, fiind vorba de o investiție cu fonduri europene. 

Contractul are valoarea de 240.000 lei, bani care provin de la UE și vizează zonele 2 și 3. Întregul proiect de modernizarea a malurilor Someșului și a zonelor adiacente are valoarea de peste 168 milioane lei.

Aria studiată are o suprafață totală de aproximativ 47.250 mp și este divizată în două zone: Parcul Armătura care cuprinde malul stâng al Someșului în zona Traian, Oașului, în zona Parcului Armătura și malurile pârâului Nadăș, în zona de confluență cu Someșul și Platoul Sălii Sporturilor.

CITEȘTE ȘI: 240.000 lei pentru servicii de consultanță pentru amenajarea malurilor Someșului în zona Parcului Armătura și Platoul Sălii Sporturilor

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), câştigătorul licitaţiei este firma

AXXA Regional Management, din Iași, înființată în 2010, al cărei administrator este Cadar Lucian Giurgi. 

Obiectul de activitate al firmei vizează activitatile de consultanta pentru afaceri si management: acordarea de consultatii, indrumare si asistenta operationala pentru firme si alte organizatii pe probleme de management.

Aceste servicii pentru afaceri pot include consultanta, indrumare sau asistenta operationala pentru firme si servicii publice cu privire la:

-proiectarea metodelor sau procedurilor contabile, programe de contabilizare a costurilor, proceduri de control bugetar.

-consultanta si asistenta acordata firmelor si serviciilor publice pentru planificare, organizare eficienta si control, managementul informatiei etc.

În 2019, firma ieșeană obținea un profit de 453 570 lei, cu o cifră de afaceri de 797.716 lei.

În urmă cu doi ani, în 2018, profitul firmei era de 366 676 lei, la o cifră de afaceri de 885 722.

Primăria Cluj-Napoca nu este la prima colaborare cu firma ieșeană de consultanță AXXA Regional Management, iar în februarie 2018 atribuia acestei firme un contract de peste jumătate de milion de lei pentru asigurarea serviciilor de consultanţă privind fondurile europene.

Firma Axxa Regional Management este fondată de o fostă directoare din administraţia ieşeană care a fost trimisă în judecată pentru corupţie împreună cu Cristian Adomniţei, fostul preşedinte al PNL Iaşi. (Mai multe detalii aici). 

În aprilie anul trecut, Ministrul Apelor și Pădurilor, aflat în vizită la Cluj, a criticat dur lipsa de implicare a Consiliului județean Cluj în privința amenajării malurilor Someșului pentru un alt proiect care viza prelungirea pistei de la Aeroportul din Cluj. Conform poziției exprimate atunci de ministerul de profil, administrația județeană din Cluj nu a constituit nici măcar o comisie pentru exproprieri.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean Cluj incasează o scatoalcă ministerială pentru că a tergiversat amenajarea malurilor Someșului

Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului a fost obținut de spaniolii de la Practica, câştigătorii concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART).

În scopul demarării obiectivului de reamenajare a malurilor Someșului mic – zona Parc Armătura, a fost necesară adoptarea unei hotărâri de desființare/demolare a construcției din parc. Obiectivul are la bază proiectul câștigător al concursului de soluții „Rethinking Someș”, care a avut ca scop valorificarea prezenței râului Someșul Mic în oraș. 

În ceea ce privește zona Parcului Armătura se dorește realizarea unui traseu pietonal și ciclist nou în lungul malului; modernizarea și reorganizarea aleilor pietonale existente; realizarea unui podeț pietonal și velo peste pârâul Nadăș; amplasarea de rasteluri pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice; plantarea de arbori și arbuști; introducerea de sistem de iluminat modern; amplasarea de camere de supraveghere video; reabilitarea bazei sportive.

CITEȘTE ȘIParcul Armătura, cuib de boschetari sportivi. Baza sportivă din vecinătate, roasă de rugină și năpădită de buruieni

Pentru zona Platoului Sălii Sporturilor se are în vedere realizarea unei piste pentru biciclete, pista existentă urmând să fie transformată în alee pietonală; zona carosabilă de la Sala Sporturilor și Bazinul UTCN va fi eliminată și transformată în zonă pietonală; accesul la malurile Someșului se va îmbunătăți prin introducerea de rampe verticale de acces; amplasarea de rasteluri pentru biciclete; plantarea de aliniamente de arbori; plantarea de vegetație joasă în lungul traseului ciclistic (peluză, specii sezoniere și perene de flori); introducerea unui sistem de irigare a vegetației; amplasarea de bănci pentru repaos; introducerea de sistem de iluminat modern; amplasarea de camere de supraveghere video.

Contractul de finanțare pentru proiectul „Revitalizare aculoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructuriipietonale şi ciclistice pe malurile râului: zona 2 – Parcul Armătura şi zona 3 – Platoul Sălii Sporturilor” a fost semnat în data de 11.06.2020.

Implementarea proiectului are termen de finalizare 30.04.2022.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 7 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 8 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 11 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE