Din oras

Constructorii de la Eminescu si Agarbiceanu isi bat joc in continuare de lucrari. Intarzierile sunt de peste o luna

Au trecut doua saptamani de cand constructorii care reabiliteaza doua scoli din Cluj-Napoca – Liceul Eminescu si Soala Ion Agarbiceanu – au fost somati sa recupereze intarzierile si sa aduca mai multi muncitori pe santier. Sub “atenta” supraveghere a primariei clujene, beneficiarul proiectului, astazi, pe santierul de la Eminescu erau patru muncitori. Si aceia, in pauza de masa.

“Sunt muncitori pe santier?”, intrebam portarul de la Liceul Eminescu, un barbat mustacios care se ascunde de ploaie. “Sunt, vreo patru. Dar acum sunt plecati, in pauza de masa”, vine raspunsul lui. Au mai decopertat o cladire si au lasat-o asa, sub ploaia marunta care se infiltreaza pana la camerele din subsol. Pe santierul liceului, ar trebui sa vuiasca de activitatea muncitorilor. Elevii au fost mutati, cu totii, in cladirea de la Anghel Saligny, deoarece cele 20 de sali de clasa, cate ar fi trebuit sa fie gata pana in septembrie, sunt inca nezugravite.

Nici urma de muncitori. La etaj, trei coordonatori isi dau cu parerea despre cum ar trebui sa continue lucrarile. In rest, liniste si pace. La aceasta scoala, ca si la Ion Agarbiceanu, asocierea SC Coldea Constructii SRL – SC Grup Energoinstal SA – SC Dava Invest SRL s-a angajat, prin contract, sa lucreze zilnic cu cel putin o suta de muncitori pe zi. Astazi, ca si zilele trecute, au fost cate patru.

La Agarbiceanu, lucrurile stau cam la fel. “Sunt vreo 10-11 muncitori, nu mai multi, asta in timp ce in contract, constructorii s-au angajat sa aduca pana la 190 de muncitori pe zi”, spune directoarea scolii, Flavia Iacovita.

Si aici, aceiasi constructori, care se pare ca ignora cu desavarsire avertizarile venite din partea primariei clujene.

“S-a lucrat haotic din punct de vedere al organizarii. Ei ar fi trebuit sa ne puna la dispozitie intre 25 si 30 de sali de clasa la inceut de an scolar, si ne-au dat 20. Am fost nevoiti sa comasam clasele, asa ca avem 28-30 de elevi intr-o clasa”, spune directoarea Scolii Gimnaziale “Ion Agarbiceanu”.

In tot acest timp, Primaria trimite somatii catre constructor, insa intarzierile sunt de peste o luna.

“Stiu ca au fost patru muncitori pe santier si saptamana trecuta la Liceul Eminescu. Ei au spus ca o sa aduca mai multi in aceste zile. I-am somat de doua ori pana acum si daca nu respecta graficul vom lua si alte masuri”, este explicatia managerului de proiect, Ovidiu Campean, director in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

La ambele scoli, lucrarile sunt coordonate de SC Coldea Constructii SRL, liderul asocierii din care mai fac parte SC Grup Energoinstal SA si SC Dava Invest SRL. Investitia este una din fonduri europene si vizeaza reabilitarea a trei scoli din localitate Liceul Eminescu, alaturi de Scoala Gimnaziala “Ion Agarbiceanu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu”. Valoarea totala a proiectului este de peste 62 de milioane de lei, iar contributia municipiului este de 2 milioane de lei.

Coldea Constructii SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de peste 13 milioane de lei. Firma este controlata de Vasile Pop si Gabriel Mihai Coldea. Anul trecut, societatea a mai castigat un contract din bani publici, si anume construirea unei scoli in Cetatea Fetei, comuna Floresti, contract in valoare de 8 milioane de lei.

Energoinstal SA se ocupa de partea de instalatii a celor doua investitii. Dava Invest SRL, din Maramures, este controlata de omul de afaceri Claudiu Cupcea.

Reabilitarea Scolii Gimnaziale Ion Agarbiceanu ar fi trebuit finalizata in aprilie anul viitor, iar liceul Eminescu ar trebui sa fie gata in luna mai 2016. In ritmul in care avanseaza, insa, lucrarile, este foarte probabil ca intarzierile sa fie mult mai mari. Situatia este cu atat mai grava, cu cat mare parte din investitie este sustinuta din fonduri europene, care trebuie cheltuite pana la finalul anului 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *