Din oras

Conștienți că Primăria nu vrea sau nu poate, clujenii au început să se organizeze pe Facebook pentru a face curățenie în cartiere

Scris de 437

Clujul nu este un oraș murdar. Este un oraș deosebit de murdar. În afara de buricul centrului târgului, unde uneori e curat, prin cartiere, printre blocuri, printre case și printre blocurile dintre case mizeria colcăie – de la resturi menajere, până la pet-uri de toate felurile, saltele, paturi, chiloți, pantofi, ambalaje, vrute și nevrute, toate tronează în Clujul de 5 stele, pe principiul: grămada cere vârf, că nu are cine să le curețe!

Unii clujeni – tot mai mulți –  încep să se prindă de faptul că trăiesc într-un oraș neadministrat, că au parte de o municipalitate indolentă, mult prea preocupată să vopsească electoral gardul, fără a-i mai păsa că la firul ierbii, acolo unde de fapt clujenii viețuiesc, vor veni în curând șobolanii! Pentru că unii clujeni au realizat că dacă ei nu își fac curățenie în cartiere, nu are cine să o facă, aceștia s-au mobilizat pe Facebook, creând un eveniment prin care își cheamă concetățenii la „Curățenie în jurul blocului”

Astfel, sâmbătă, 18 martie, clujenii sunt chemați de către vecinii lor să facă ceea ce Primăria nu vrea sau nu poate (sau atâta poate!), să facă curat pe spațiul public. Până acum, aproape 200 de clujeni s-au arătat interesați și în jur de 100 vor participa. Bineînțeles că numărul nu este mare, cu miile sau zecile de mii fiind doar clujenii care aruncă pe spațiul public aceste gunoaie, dar este un început. Un început de normalitate într-un oraș în care mizeria a început să devină deja o banalitate.

Daniel Rusu, lector universitar și coach, organizatorul acestui eveniment, a explicat inițiativa sa pe pagina dedicată de Facebook:

„Mergând zi de zi prin Cluj ne lovim de aceeași imagine: zone verzi, garduri, alei și părculețe pline de sticle, pungi, ambalaje și peturi aruncate pe jos.

De fiecare dată când vedem această imagine ceva din interiorul nostru se revoltă și ne-am dori să putem face ceva în acestă privință. Dar ce? Doar faptul că noi nu aruncăm pe jos este prea puțin. Să mă apuc singur să curăț tot Clujul este prea mult.

Ce sunt sigur însă este faptul că nu doar eu gândesc așa. 

Îmi aduc aminte imagini din copilăria mea, când toți vecinii ieșeau primăvara în jurul blocului și făceau curățenie. Oare se poate să facem și noi acest lucru?

Astfel propun o mobilizare a tuturor celor care simt că pot și vor să schimbe aspectul zonei unde locuiesc.

În data de 18 martie, sâmbătă ai ocazia să faci acest lucru împreună cu toți cei care simt la fel și să îți aduci contribuția la curățenia în jurul blocului sau casei în care stai.

Ai nevoie de:

– bună dispoziție;
– 5 saci mari de gunoi, rezistenți;
– 1-2 perechi de mănuși de curățenie (din alea galbene 🙂
– cine are poate folosi clești sau bețe de adunat gunoiul;
– îmbrăcăminte lejeră.

Ce ai de câștigat:
– te vei simți bine pentru că faci ceva pentru tine dar și pentru cei din jurul tău;
– corpul tău îți va mulțumi pentru că esti afară la început de primăvară;
– îți vei cunoaște vecinii care simt și gândesc la fel ca tine;
– vei rămâne cu o amintiri plăcute legate de o zi oferită naturii.

Investiția ta: Produsele menționate mai sus (maxim 10 lei). Cine are mai multe poate pune și la dispoziția celorlalți.

Facilitator: propria ta persoană minunată.

Vă așteptăm astfel cu mic, cu mare, să ne punem în mișcare și să facem un protest civic împotriva mizeriei prin acțiune, cu iubire pentru valorile noastre.

Vă rog dați mai departe invitația, 50000 de oameni la protestele din Cluj din ultima lună pot schimba cu adevărat fața unui oraș dacă ne conștientizăm puterea creatoare.”

Poate că la eforturile cetățenilor nu ar strica să contribuie și municipalitatea cu firmele plătite din bani publici să mențină curățenia în Cluj-Napoca. Și, pentru ca munca de curățenie să nu fie în zadar, poate că și Poliția Locală ar trebui să-și aducă aportul printr-o amendare mai drastică a celor care aruncă gunoaie pe unde apucă. Dar poate că nu avem de la cine să cerem toate acestea. Poate că municipalitatea atâta poate! ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 10 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 13 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 17 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 19 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 20 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE