Din oras

Conștienți că Primăria nu vrea sau nu poate, clujenii au început să se organizeze pe Facebook pentru a face curățenie în cartiere

Clujul nu este un oraș murdar. Este un oraș deosebit de murdar. În afara de buricul centrului târgului, unde uneori e curat, prin cartiere, printre blocuri, printre case și printre blocurile dintre case mizeria colcăie – de la resturi menajere, până la pet-uri de toate felurile, saltele, paturi, chiloți, pantofi, ambalaje, vrute și nevrute, toate tronează în Clujul de 5 stele, pe principiul: grămada cere vârf, că nu are cine să le curețe!

Unii clujeni – tot mai mulți –  încep să se prindă de faptul că trăiesc într-un oraș neadministrat, că au parte de o municipalitate indolentă, mult prea preocupată să vopsească electoral gardul, fără a-i mai păsa că la firul ierbii, acolo unde de fapt clujenii viețuiesc, vor veni în curând șobolanii! Pentru că unii clujeni au realizat că dacă ei nu își fac curățenie în cartiere, nu are cine să o facă, aceștia s-au mobilizat pe Facebook, creând un eveniment prin care își cheamă concetățenii la „Curățenie în jurul blocului”

Astfel, sâmbătă, 18 martie, clujenii sunt chemați de către vecinii lor să facă ceea ce Primăria nu vrea sau nu poate (sau atâta poate!), să facă curat pe spațiul public. Până acum, aproape 200 de clujeni s-au arătat interesați și în jur de 100 vor participa. Bineînțeles că numărul nu este mare, cu miile sau zecile de mii fiind doar clujenii care aruncă pe spațiul public aceste gunoaie, dar este un început. Un început de normalitate într-un oraș în care mizeria a început să devină deja o banalitate.

Daniel Rusu, lector universitar și coach, organizatorul acestui eveniment, a explicat inițiativa sa pe pagina dedicată de Facebook:

„Mergând zi de zi prin Cluj ne lovim de aceeași imagine: zone verzi, garduri, alei și părculețe pline de sticle, pungi, ambalaje și peturi aruncate pe jos.

De fiecare dată când vedem această imagine ceva din interiorul nostru se revoltă și ne-am dori să putem face ceva în acestă privință. Dar ce? Doar faptul că noi nu aruncăm pe jos este prea puțin. Să mă apuc singur să curăț tot Clujul este prea mult.

Ce sunt sigur însă este faptul că nu doar eu gândesc așa. 

Îmi aduc aminte imagini din copilăria mea, când toți vecinii ieșeau primăvara în jurul blocului și făceau curățenie. Oare se poate să facem și noi acest lucru?

Astfel propun o mobilizare a tuturor celor care simt că pot și vor să schimbe aspectul zonei unde locuiesc.

În data de 18 martie, sâmbătă ai ocazia să faci acest lucru împreună cu toți cei care simt la fel și să îți aduci contribuția la curățenia în jurul blocului sau casei în care stai.

Ai nevoie de:

– bună dispoziție;
– 5 saci mari de gunoi, rezistenți;
– 1-2 perechi de mănuși de curățenie (din alea galbene 🙂
– cine are poate folosi clești sau bețe de adunat gunoiul;
– îmbrăcăminte lejeră.

Ce ai de câștigat:
– te vei simți bine pentru că faci ceva pentru tine dar și pentru cei din jurul tău;
– corpul tău îți va mulțumi pentru că esti afară la început de primăvară;
– îți vei cunoaște vecinii care simt și gândesc la fel ca tine;
– vei rămâne cu o amintiri plăcute legate de o zi oferită naturii.

Investiția ta: Produsele menționate mai sus (maxim 10 lei). Cine are mai multe poate pune și la dispoziția celorlalți.

Facilitator: propria ta persoană minunată.

Vă așteptăm astfel cu mic, cu mare, să ne punem în mișcare și să facem un protest civic împotriva mizeriei prin acțiune, cu iubire pentru valorile noastre.

Vă rog dați mai departe invitația, 50000 de oameni la protestele din Cluj din ultima lună pot schimba cu adevărat fața unui oraș dacă ne conștientizăm puterea creatoare.”

Poate că la eforturile cetățenilor nu ar strica să contribuie și municipalitatea cu firmele plătite din bani publici să mențină curățenia în Cluj-Napoca. Și, pentru ca munca de curățenie să nu fie în zadar, poate că și Poliția Locală ar trebui să-și aducă aportul printr-o amendare mai drastică a celor care aruncă gunoaie pe unde apucă. Dar poate că nu avem de la cine să cerem toate acestea. Poate că municipalitatea atâta poate! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *