In vizor

Consiliul Judeţean dă un tun de 3,5 milioane de euro la buget. Stadionul trece în proprietatea municipalităţii, iar angajaţii Cluj Arena rămân pe drumuri

Consilierii locali sunt chemaţi pentru a doua oară, mâine, să voteze preluarea stadionului în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca. După eşecul de la precedenta şedinţă, când i-au lipsit două voturi, Emil Boc, fără o dezbatere publică, a reintrodus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care, dacă şi consilierii judeţeni vor fi de acord în şedinţa de miercuri , stadionul Mircea Luca va fi administrat de către primărie. Datoriile societăţii  Cluj Arena vor rămâne în aer, cel puţin o vreme, până când se va declanşa, cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, procedura de insolvenţă, iar angajaţii societăţii îşi vor pierde serviciul.

Datoriile societăţii Cluj Arena faţă de bugetul local vor face ca, în câteva zile,  prin votul consilierilor locali şi al celor judeţeni (mâine şedinţa CL şi miercuri şedinţă CJ) să trasfere stadionul în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca. Societatea Cluj Arena are acţionar 100% Consiliul judeţean, proprietarul clădirii. Cluj Arena înregistrează datorii pentru nepalata impozitului pe pe clădire de aproximativ 16 milioane de lei. Trecerea stadionului în curtea lui Emil Boc va trimite automat în insolvenţă Cluj Arena, angajaţii societăţii urând să fie concediaţi cel mai probabil (daca nu vor fi angajaţi la primărie), iar după valorificarea activelor restul datoriei va rămâne neplătită. Mai exact, din valoarea totală a creanţelor pe care le are Cluj Arena, primăria nu va putea  să îşi recupereze mai mult de 10-15%.   

 “Vom avea pe ordinea de zi stadionul, respectiv trecerea lui în domeniul public. Primăria în paralel are şedinţă săptămâna aceasta şi va discuta încă o dată cererea de preluare. Noi vom trece în domeniul public stadionul şi vom decide pe ce cale vom merge. Sun două căi aici. O primă cale este aceea în care primăria votează şi acceptă să preia stadionul, iar ulterior CJ votează şi acceptă să îl predea. Atunci  stadionul va trece în domeniul public al municipiului, dacă acest lucru se va întâmpla cu votul CL respectiv CJ.Aceasta este prima cale.  Dacă fie la primărie, fie la CJ, undeva se împotmoleşte procedura şi nu se votează transferul, în momentul respectiv stadionul va intra în administrarea direcţiei noastre de administrare, respectiv Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat unde, printr-un serviciu special, vom prelua practic toate contractele pe care le are societatea Cluj Arena cu operatorii, daca sunt contracte care sunt pe termene.Îl vom administra din bugetul judeţului prin angajaţi ai CJ, personal contractual. Ei vor putea fi cei care lucrează actualmente la societatea Cluj Arena sau vor fi alţii, pentru că va trebui să facem pentru o parte din angajaţi concurs. Dacă devin angajaţi ai Consiliului, nu se poate să îi preluăm în altă formă. Societatea Cluj Arena va urma calea legală. În momentul în care rămâne fără obiectul de activitate ea, practic, nu mai există şi aici va trebui, într-o formulă juridică, să vedem ce se întâmplă cu ea. Dar ea este fără obiect. Odata ce stadionul intră ca şi clădire în domeniul public, atunci încetează şi contractul de asociere dintre CJ şi societatea Cluj Arena. Acuma există un contract de asociere între judeţul Cluj şi  societatea Cluj Arena. În momentul în care obiectul asocierii, adică clădirea, bunul nu mai există ci îl preluăm în momentul acela nu mai există contractul de asociere şi societatea nu mai are domeniul de activitate. Daca e vorba de datorii, cei care le pretind să ni le ceară. Să le ceară societăţii. Dacă va avea bani, le va plăti. Dacă scocietatea nu va avea… aşa zice legea. În momentul în care obiectul în sine dispare din contractul de ascoceire societatea nu mai are obligativitate, pentru că noi îl preluăm. Primăria, mă tem, nu se va putea întoarce împotriva CJ”, a afirmat Alin Tişe preşedintele CJ. 

Stadionul a fost inaugurat în noiembrie 2011. După trei ani, Curtea de Conturi a decis, în urma unui control, că societatea Cluj Arena a cărei acţionar unic este Consiliul Judeţean, are de platit impozit pe clădire. După alţi doi ani de procese, în care primăria a contestat raportul Curţii de conturi, apoi Cluj Arena la rândul său impunerea primăriei, societatea a rămas cu conturile blocate, generând un adevărat haos în administrarea ei. După un an şi o lună se pare că  treburile vor intra pe un făgaş normal prin preluarea imobilului de către primărie. 

Trebuie reamintit faptul că TVA-ul recuperat de Consiliul Judeţean pe vremea preşedintelul Horea Uioreanu, prin intermediul RAADPP, acţionar la acea vreme cu 10% în Cluj Arena, au  fost utilizaţi la repararea drumurilor din judeţ. La acea vreme nu se ştia de faptul că societatea Cluj Arena ar datora impozit pe clădire însă, dacă nu ar fi dat banii instituţiei judeţene, nu se ajungea în situaţia în care să îi fie blocate conturile ca urmare a faptului că TVA-ul recuperat putea fi utilizat la plata impozitului impus în urma raportului Curţii de Conturi.

Argumentele aduse în faţa celor care mâine, respectiv miercuri vor decide soarta Cluj Arena sunt că trecerea stadionului în domeniul public al municipiului ar crea un complex (Sala Polivalentă-Stadion) administrat de  o singură societate. Acesta ar putea fi exploatat mult mai eficient prin faptul că eventualele cheltuieli cu întreţinerea ambelor  cladiri ar putea fi acoperite în mare parte de veniturile realizate în cazul în care ar fi închiriate la comun pentru diferite evenimente.

Dacă stadionul ar fi adminsitrat printr-o direcţie a Consiliului Judeţean, instituţia riscă pe viitor să tot finanţeze, fără şanse să ajungă pe zero. Dacă stadionul va trece în administrarea unei societăţi alături de Sala Polivalentă, societatea respectivă nu va fi scutită pe viitor de plata impozitului pe clădire. Evenimentele sportive la nivel judeţean sunt mult mai puţine decât cele din patronajul primăriei, motiv pentru care valorificarea în forma actuală a stadionului este ineficientă.

Indiferent daca stadionul rămâne la CJ sau va fi transferat la primărie, societatea Cluj Arena va intra în insolvenţă, iar administratorul judiciar va vedea ce mai poate recupera pentru a plăti creditorilor. Cu alte cuvinte,  firmele care au de recuperat bani de la Cluj Arena nu vor mai putea să îşi primescă sumele de bani deoarece Statul, adică primăria prin impozitele pe care le are de plătit Cluj Arena, are prioritate la masa credală. 

După ce vor fi valorificate activele Cluj Arena şi, în cazul în care nu se descoperă o fraudă în dauna administratorilor societăţii, restul datoriei de aproximativ 12 milioane de lei rămâne neachitată. Cu alte cuvinte, nimeni nu răspunde, singurul câştigător fiind, de fapt, primăria care, pentru o datorie de 12 milioane de lei, primeşte gratuit un stadion în valoare de 36,6  de milioane de euro.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *