In vizor

Consiliul Județean Cluj va organiza activitatea de supraveghere și control pe lacurile Tarnița și Fântânele: „Hotărârea de Guvern este obligatorie și trebuie pusă în aplicare imediat!”

Scris de 148

În ședința de Guvern din 31 august, Executivul a aprobat un act normativ care vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj:

„Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.

În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române”, a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Ziar de Cluj l-a contactat pe Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, pentru a afla care sunt următorii pași pe care intenționează să îi facă Consiliul Județean, după actul normativ aprobat ieri de către Guvernul României, pentru interzicerea ambarcațiunilor cu combustie internă pe lacurile Fântânele și Tarnița:

„Noi o să trebuiască să vedem care sunt și normele de aplicare ale acelei hotărâri de Guvern, fiindcă autoritatea cu drept de control pe tot ceea ce se întâmpla pe lacul Tarnița este autoritatea portuară. Noi va trebui să vedem care sunt normele de aplicare și, bineînțeles, vom pune în aplicare hotărârea de Guvern, bineînțeles, efectuând controale, dar acele controale probabil că le vom face împreună cu un personal specializat în astfel de controale.

Consiliul Județean nu dispune de un corp de control care să aibă pregătirea necesară pentru așa ceva! Deci, luăm hotărârea de Guvern, în momentul în care se publică și normele de aplicare vom vedea exact cum anume Guvernul României stabilește ca Consiliul Județean să facă controale și să pună în aplicare hotărârea de Guvern și vedem în ce măsură Căpitănia Dej este sau nu implicată în aceste controale.

Cu siguranță, vom pune în aplicare hotărârea de Guvern!”

Întrebat de Ziar de Cluj dacă va dura punerea în practică a hotărârii de Guvern, Valentin Jucan a precizat că, „din moment ce hotărârea de Guvern este publicată în Monitorul Oficial, ea este obligatorie și trebuie pusă în aplicare imediat”.

De ce nu a fost desemnată, de către Guvern, direct Căpitănia Dej ca autoritate de control?

„Să vedem normele de aplicare, poate că s-a dorit o autoritate tutelară care să pună la un loc mai multe elemente, fiindcă acolo este vorba și de Garda de Mediu, sunt mai multe elemente care la un loc trebuie să acționeze. Dar, cu certitudine, Consiliul Județean va respecta orice hotărâre de Guvern și o va pune în aplicare de îndată!”, a declarat Valentin Jucan.

Viorel Federiga, șeful Căpităniei Dej, a precizat pentru Ziar de Cluj că toată răspunderea și controlul se află în sarcina autorităților locale, pe care Căpitănia este dispusă să le sprijine:

„Persoanele care au ambarcațiuni pe Tarnița și Fântânele (Beliș) se vor orienta să își cumpere motoare electrice. Toată răspunderea și controlul se află în sarcina autorităților locale. Consiliul Județean Cluj va elibera o hotărâre pentru a reglementa decizia luată de Guvern. Într-adevăr, până acum majoritatea foloseau motoare cu combustie internă, lucru care nu o să mai fie permis. (…)

Din punctul nostru de vedere, dacă ni se solicită sprijin, îl acordăm, cu tot ce ține de formarea administrației pentru cele două lacuri și reglementările privind navigația.”ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emil Boc: “Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Băiete, încă o tură de randări pe calculator şi powerpointuri pentru presa de chitanţier! Boc vorbeşte despre stadiul investiţiei care OSĂ fie în Borhanci. Stadiul e că s-au mai făcut nişte randări şi slide-uri în powerpoint
 • Acum 4 hours Din oras
  Municipaliteatea mai “articulează” 30 de milioane de euro în 40 de autobuze electrice. Care OSĂ stea în depou cam ca şi celelate
 • Acum 5 hours Eveniment
  BEAT LA VOLAN a rănit trei persoane pe Calea Mănăştur. Cum vă ziceam, genul acesta de inconştienţă ar trebui încadrat la tentativă de omor
 • Acum 5 hours Din oras
  I-au trebuit 20 de ani să “reglementeze” Urbanismul de Cumetrie. Cum OSĂ îl scuze Emil pe Boc că s-a construit haotic în Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours General
  ROMÂNIA FURATĂ: Podul din Cluj care se termină într-un câmp cu porumb
 • Acum 7 hours Eveniment
  GHINION: Poliţiştii au reţinut 13 traficanţi de droguri din zona Turda – Cîmpia Turzii
 • Acum 8 hours Politica
  LUCIAN BODE A TRECUT LA AMENINȚĂRI: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”
 • Acum 9 hours Straineze
  Viktor Orbán, declarații din genunchi: “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”
 • Acum 1 day In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 1 day In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ NE INTOXICĂM “SĂNĂTOS”: Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: “Poate provoca afecțiuni grave”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE