Anchete

Consiliul Județean a trimis DSVSA și DSP în control, să le ia mâncarea de la gură bătrânilor amărâți din două centre DGASPC!

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a comandat o amplă acțiune de control în toate stabilimentele și centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, de pe raza județului Cluj. Direcția de Sănătate Publică, împreună cu Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la solicitarea Consiliului Județean, în acțiunile lor de control de până acum, au confiscat mâncarea bătrânilor de la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Gherla și de la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Nicolae” din Mociu, nu pentru că hrana ar fi fost alterată sau expirată, ci prin alte chichițe legale, pentru că alimentele erau, după cum afirmă reprezentanții celor două centre, chiar de foarte bună calitate (și le aparțineau beneficiarilor centrelor sau hrana era produsă, în mod ecologic, în gospodăriile anexe). 

La căminul de bătrâni de la Mociu, condus de preotul Câmpean, în cadrul centrului există o grădină de zarzavaturi și o mică fermă cu porci și găini, iar cele două instituții ale statului au confiscat produsele din ograda proprie a centrului, în valoare de 30 000 de lei, produse muncite de către vârstnicii din acest centru. Au fost confiscate ouăle de casă, salata din grădină, pe motiv că nu sunt etichetate. La centrul de persoane vârstnice de la Gherla, DSP, împreună cu DSVSA, au confiscat hrana din frigiderul în care erau depozitate alimentele primite de către bătrâni din partea copiilor lor: slănină, cârnați, ouă ș.a.m.d. Mâncarea primită de vârstnici de la rude a fost confiscată și incinerată, spre disperarea bătrânilor. 

Directorul DSVSA Cluj afirmă că acțiunea de control și de confiscare a însemnat pur și simplu aplicarea legii, dar în cazul acesta se ridică întrebarea de ce inspectorii DSP și DSVSA nu au sesizat până acum faptul că în anumite centre ale DGASPC Cluj există gospodării care funcționează de ani de zile, nu de ieri, de azi, gospodării anexe de unde, în mod firesc, beneficiarii au mâncat și până acum mâncarea pe care au produs-o. A fost tolerată până acum nerespectarea legislației sau se face acum un abuz în aplicarea literei legii, în acțiunile de control și de confiscare și incinerare a hranei unor bătrâni amărâți?

Ce spun șefii de centre?

La Centrul pentru Persoane Vârstnice Gherla, din cadrul DGASPC Cluj, în urma acţiunii de control la solicitarea Consiliului Judetean Cluj nr. 11947/28.04.2017, DSVSA şi DSP au dispus neutralizarea cantităţii de 31.58 kg produse alimentare (slănină, smântână, lapte, dulceaţă, iaurturi, ulei, ouă cumparate din piaţă, caş, fructe etc.), printr-o firmă de specialitate.  Alimentele le aparţineau beneficiarilor şi erau depozitate în frigiderul din sala de mese, iar  vârstnicii sunt supăraţi şi ameninţă că vor reclama la forurile superioare, conform notei de informare trimise către DGASPC Cluj de către șefa centrului, Lucia Turean.

În data de 5 mai, în urma unei inspecții din partea DSP și DSVSA, la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Nicolae” din Mociu, la verificare au fost confiscate toate produsele provenite din gospodăria anexă, în cantitate de 267 kg (77 kg brânză, 133 kilograme piese porc tranșat, 20 kg spanac și vinete, 37 kg untură), pe motiv că nu au fost etichetate, conform  reprezentanților centrului, care afirmă că toate aceste alimente au fost produse ecologice, provenite din gospodăria anexă, produse care au fost păstrate corect și care au fost de foarte bună calitate. Reprezentanții CIA Sf. Nicolae mai menționează și faptul că fiecare pungă din produsele confiscate a fost etichetată de către personalul centrului. 

Produsele au fost confiscate și preluate de SC Stericycle România SRL-PL Cluj-Napoca pentru incinerare, iar DGASPC Cluj a fost amendată cu suma de 2000 de lei. Într-o informare trimisă către DGASPC Cluj, semnată de șeful centrului de la Mociu, Pr. Iustin Câmpean, și de administratorul Achiș Giorgel, aceștia declară că „alimentele confiscate au fost de foarte bună calitate  sau poate de mai bună calitate decât cele achiziționate oficial și care sunt etichetate”. 

Directorul DSP se face că plouă atunci când e întrebat de ouă 

Ziar de Cluj i-a pe contactat directorii celor două instituții de control (Direcția de Sănătate Publică Cluj și Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj), pentru a afla de la aceștia de ce a fost necesară confiscarea alimentelor din centrele din Mociu și Gherla, ținând cont de faptul că beneficiarii afirmă că produsele din centrul de la Gherla le aparțineau și erau depozitate corespunzător, în frigidere, iar la Mociu produsele provenite din gospodăria anexă erau, de asemenea, de bună calitate și păstrate corect. Le-am cerut, de asemenea, reprezentanților celor două instituții să ne informeze în ce a constat solicitarea Consiliului Județean Cluj nr. 11947/28.04.201.

Mihai Moisescu-Goia, directorul DSP, a răspuns apelului nostru telefonic printr-un sms: „Trimiteți-mi un mesaj text”, iar la mesajul text trimis, a revenit cu rugămintea de a îi trimite un email: „Bună ziua. Vă rog mesaj la adresa dspj.cluj@dspcluj.ro. Mulțumesc și aștept mailul dumneavoastră.” Dacă așa înțelege șeful acestei instituții să comunice cu presa și, implicit, cu cetățenii, vă vom reda punctul de vedere al DSP după ce îl vom primi prin email. Sperăm ca acest răspuns, pe care domnul Moisescu ni-l va trimite prin email, să nu conțină următorul text: „Trimiteți-mi mesaj pe WhatsApp”.

Directorul DSVSA Cluj: „Asta este legislația, noi trebuie să o respectăm! Restul rămâne poezie!”

Directorul DSVSA Cluj, medicul Bogdan Nicolae Pivariu, spre deosebire de colegul său din instituția bugetară – DSP, a avut amabilitatea de a ne explica în ce a constat acțiunea de control desfășurată de către DSVSA:

„Aceste stabilimente au clar modul de aprovizionare. Se aprovizionează din unități autorizate sanitar-veterinar, cu alimente certificate, salubre. Dacă, din gospodăria proprie, au băgat alimente acolo, este o chestie care a fost pe lângă lege. Eu ce să fac? Eu am înțeles că poate că ar fi fost bine, dar modul lor de aprovizionare nu este corect. Eu nu risc, inspectorul care a fost acolo nu poate risca, noi trebuie să implementăm legislația. 

Toate stabilimentele, grădinițe, școli, cantine, restaurante ș.a.m.d. trebuie să se aprovizioneze de pe piața autorizată și nicidecum de pe piața liberă, gospodărească. Un animal tăiat în curte, un animal tranșat de nu știu cine poate să aibă TBC sau nu știu ce boală, Salmonella. Noi nu putem să creștem așa ceva. Stabilimentul nu trebuie să se aprovizioneze din altă parte decât din locații autorizate. Punct. Așa, ei pot să cumpere un porc, să îl taie, iarăși îl bagă așa! Asta trebuie să știe: pune pe masă produse, materie primă, provenite din unități autorizate! Asta este legea pentru că altfel nu putem să garantăm siguranța alimentelor, dacă noi ne aprovizionăm din surse neautorizate. Etichetare, proveniență, certificare ș.a.m.d. Ei au spus ce au crezut ei. Dacă ți-ai tăiat porcul în curte nu poți să-l pui în consum, că a făcut un doctor trichineloscopia! Sunt condițiile de igienă și momentele de contaminare și sunt o groază de problematici! Vizitele medicale ale personalului care a lucrat cu porcul pentru sacrificare, tranșare, depozitare… Asta este legislația, noi trebuie să o respectăm! Restul rămâne poezie! 

Nu e voie să țin produsele mele de acasă în frigiderul firmei sau al instituției. Ușor se poate produce o confuzie, luăm carnea, salamul și îl dăm din greșeală! Trebuie făcută clar diferență de proveniență, unitatea ce are, ce poate depozita, ce poate comercializa, ce poate găti, ce poate cumpăra, deci nu ne trezim că ducem oala cu ciorbă în frigiderul unității! Ce e pe centru funcționează centrul, nu ducem noi acolo ca să păstrăm de acasă sau, mai au unii chestia asta, că aia e pentru personal! Chestiile astea nu merg. Dacă noi admitem chestiile acestea, atunci o toxiinfecție alimentară are un istoric și așa se produce: și-a adus de acasă să-l păstreze nu știu cum! Carnea a uitat-o și a ieșit din termenul de valabilitate! Din greșeală, a mâncat nu știu cine și a ajuns la spital! Chestiile acestea noi vrem să le tăiam din fașă! 

Consiliul Județean a solicitat să facem verificări în toate stabilimentele și centrele care sunt pe raza județului Cluj și acțiunea continuă”, a precizat directorul DSVSA.

Posibilele interese din spatele unei acțiuni de control cu cântec

Care ar putea fi interesele Consiliului Județean Cluj pentru a comanda tocmai acum aceste ample acțiuni de control? Pe de o parte, este arhicunoscut războiul de uzură dintre Alin Tișe și Daniel Tămaș, directorul eliberat din funcție al DGASPC. Prin controalele care sesizează „neregulile” din frigiderele vârstnicilor, Alin Tișe ar putea încerca să demonstreze modul deficitar în care centrele ar fi fost administrate până acum. Pe de altă parte, Tișe și-a anunțat intenția de a „privatiza” azilele de bătrâni și centrele de plasament pentru copii, prin externalizarea lor din cadrul DGASPC, iar acțiunile de control prin care se caută nereguli cu lumânarea prin frigidere ar putea reprezenta doar preliminariile unui plan mai elaborat, având ca finalitate dorita externalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *