Politica

Consiliul Europei remarcă ”progrese” în sistemul judiciar, dar ”în continuare există preocupări în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei”

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) arată că România a făcut unele progrese în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, dar rămân în continuare o serie de îngrijorări în privința funcționării presei.

  • Un raport din septembrie al instituției arăta că România are o problemă legată de banii cu care partidele politice plătesc mare parte a presei. Reamintim că PSD și PNL au cheltuit doar în acest an peste 20 de milioane de euro pentru presă, eușind să cumpere tăcerea marilor trusturi conduse de moguli pe subiecte cu potențial negativ pentru cele două partide și pentru președintele Klaus Iohannis.

Potrivit APCE, de la aderarea în UE, România a făcut progrese în privința respectării standardelor Consiliului Europei în domenii esențiale pentru funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv în domeniul judiciar și în lupta împotriva corupției.

APCE remarcă reformele structurale în curs de desfășurare din sistemul judiciar – menite să abordeze o serie de preocupări formulate de Comisia de la Veneția și de GRECO – adoptarea unei strategii anticorupție pentru perioada 2021-2025 și angajamentul său de a proteja drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

APCE laudă România pentru reacția rapidă în contextul crizei refugiaților din Ucraina și pentru asistența pe care a acordat-o unui număr mare de persoane care au avut și mai au nevoie de protecție internațională.

  • Rezoluția adoptată joi de APCE, pe baza raportului elaborat de Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), subliniază o serie de preocupări, în special în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei, incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome, precum și faptul că România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri neexecutate ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

APCE a formulat o serie de recomandări adresate autorităților române în domeniul judiciar, al luptei împotriva corupției, al executării hotărârilor Curții, al mass-media și al protecției persoanelor aparținând minorităților și grupurilor vulnerabile, pentru a-și îndeplini cât mai bine obligațiile asumate la aderarea la Organizație.

APCE a invitat Comitetul său de monitorizare ”să continue să urmărească evoluțiile din țară în cadrul unei viitoare revizuiri periodice și să raporteze Adunării dacă evoluțiile o justifică”.

”Comisia a formulat o serie de recomandări adresate autorităţilor române în domeniul justiţiei, al luptei împotriva corupţiei, al executării hotărârilor Curţii, al mass-media şi al protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor şi grupurilor vulnerabile, pentru a îndeplini cât mai bine obligaţiile asumate la aderarea la organizaţie. Sustenabilitatea şi eficacitatea reformelor vor trebui să fie confirmate prin punerea în aplicare corespunzătoare a legislaţiei”, se arată într-un comunicat oficial al APCE.

PNL, despre raportul APCE: ”O victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment”

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este unul favorabil, iar progresele făcute de România le-a făcut în domenii precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor ori gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate, anunţă reprezentanţii PNL. ”Documentul adoptat azi de plenul APCE este o victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment şi a reformelor pe care PNL le implementează”, susţin aceştia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL, joi, în cadrul celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), plenul APCE a adoptat Raportul cu privire la respectarea de către România a obligaţiilor de membru al Consiliului Europei. Preşedintele delegaţiei României la APCE, deputatul PNL Ionuţ Stroe, a lucrat îndeaproape cu cele două co-raportoare, Krista Baumane (Letonia) şi Edite Estrela (Portugalia), pe tot parcursul acestui an, pentru a obţine un document care să reflecte corect situaţia din România.

”Astfel, raportul este unul favorabil, iar progresele pe care România le-a făcut în domenii cheie, precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor ori gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate. De asemenea, în cadrul Comisiei de monitorizare de azi, toate amendamentele delegaţilor români, susţinute de Ionuţ Stroe, au fost aprobate cu o largă majoritate, dar şi cu susţinerea raportoarelor, dovedind astfel pertinenţa şi corectitudinea lor. APCE felicită autorităţile române pentru că au arătat voinţă politică şi un angajament ferm în a-şi respecta obligaţia de a respecta standardele democratice. De asemenea, APCE felicită ţara noastră pentru proiectele noilor legi ale justiţiei, apreciind în mod special atenţia acordată recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, în procesul de redactare”, se arată în document.

Conform sursei citate, România este felciitată „şi pentru progresele făcute în sancţionarea corupţiei la nivel mediu şi înalt, iar activitatea DNA este şi ea descrisă în mod pozitiv”.

”Eforturile României de a combate discursul care instigă la ură, prin alinierea la standardele Consiliului Europei, dar şi prin modificarea regulilor de procedură din Parlament sunt, de asemenea, apreciate. Tot în domeniul apărării drepturilor omului, România este numită ,,exemplu de bune practici la nivel european”, când vine vorba de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Nu în ultimul rând, este recunoscută şi reacţia rapidă şi exemplară pe care ţara noastră a avut-o în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina. Documentul adoptat azi de plenul APCE este o victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment şi a reformelor pe care PNL le implementează”, afirmă reprezentanţii partidului.