Politica

Consiliul Europei remarcă ”progrese” în sistemul judiciar, dar ”în continuare există preocupări în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei”

Scris de 275

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) arată că România a făcut unele progrese în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice, dar rămân în continuare o serie de îngrijorări în privința funcționării presei.

 • Un raport din septembrie al instituției arăta că România are o problemă legată de banii cu care partidele politice plătesc mare parte a presei. Reamintim că PSD și PNL au cheltuit doar în acest an peste 20 de milioane de euro pentru presă, eușind să cumpere tăcerea marilor trusturi conduse de moguli pe subiecte cu potențial negativ pentru cele două partide și pentru președintele Klaus Iohannis.

Potrivit APCE, de la aderarea în UE, România a făcut progrese în privința respectării standardelor Consiliului Europei în domenii esențiale pentru funcționarea instituțiilor democratice, inclusiv în domeniul judiciar și în lupta împotriva corupției.

APCE remarcă reformele structurale în curs de desfășurare din sistemul judiciar – menite să abordeze o serie de preocupări formulate de Comisia de la Veneția și de GRECO – adoptarea unei strategii anticorupție pentru perioada 2021-2025 și angajamentul său de a proteja drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

APCE laudă România pentru reacția rapidă în contextul crizei refugiaților din Ucraina și pentru asistența pe care a acordat-o unui număr mare de persoane care au avut și mai au nevoie de protecție internațională.

 • Rezoluția adoptată joi de APCE, pe baza raportului elaborat de Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), subliniază o serie de preocupări, în special în ceea ce privește libertatea și pluralismul mass-mediei, incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome, precum și faptul că România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri neexecutate ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

APCE a formulat o serie de recomandări adresate autorităților române în domeniul judiciar, al luptei împotriva corupției, al executării hotărârilor Curții, al mass-media și al protecției persoanelor aparținând minorităților și grupurilor vulnerabile, pentru a-și îndeplini cât mai bine obligațiile asumate la aderarea la Organizație.

APCE a invitat Comitetul său de monitorizare ”să continue să urmărească evoluțiile din țară în cadrul unei viitoare revizuiri periodice și să raporteze Adunării dacă evoluțiile o justifică”.

”Comisia a formulat o serie de recomandări adresate autorităţilor române în domeniul justiţiei, al luptei împotriva corupţiei, al executării hotărârilor Curţii, al mass-media şi al protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor şi grupurilor vulnerabile, pentru a îndeplini cât mai bine obligaţiile asumate la aderarea la organizaţie. Sustenabilitatea şi eficacitatea reformelor vor trebui să fie confirmate prin punerea în aplicare corespunzătoare a legislaţiei”, se arată într-un comunicat oficial al APCE.

PNL, despre raportul APCE: ”O victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment”

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este unul favorabil, iar progresele făcute de România le-a făcut în domenii precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor ori gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate, anunţă reprezentanţii PNL. ”Documentul adoptat azi de plenul APCE este o victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment şi a reformelor pe care PNL le implementează”, susţin aceştia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL, joi, în cadrul celei de-a patra părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), plenul APCE a adoptat Raportul cu privire la respectarea de către România a obligaţiilor de membru al Consiliului Europei. Preşedintele delegaţiei României la APCE, deputatul PNL Ionuţ Stroe, a lucrat îndeaproape cu cele două co-raportoare, Krista Baumane (Letonia) şi Edite Estrela (Portugalia), pe tot parcursul acestui an, pentru a obţine un document care să reflecte corect situaţia din România.

”Astfel, raportul este unul favorabil, iar progresele pe care România le-a făcut în domenii cheie, precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor ori gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate. De asemenea, în cadrul Comisiei de monitorizare de azi, toate amendamentele delegaţilor români, susţinute de Ionuţ Stroe, au fost aprobate cu o largă majoritate, dar şi cu susţinerea raportoarelor, dovedind astfel pertinenţa şi corectitudinea lor. APCE felicită autorităţile române pentru că au arătat voinţă politică şi un angajament ferm în a-şi respecta obligaţia de a respecta standardele democratice. De asemenea, APCE felicită ţara noastră pentru proiectele noilor legi ale justiţiei, apreciind în mod special atenţia acordată recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, în procesul de redactare”, se arată în document.

Conform sursei citate, România este felciitată „şi pentru progresele făcute în sancţionarea corupţiei la nivel mediu şi înalt, iar activitatea DNA este şi ea descrisă în mod pozitiv”.

”Eforturile României de a combate discursul care instigă la ură, prin alinierea la standardele Consiliului Europei, dar şi prin modificarea regulilor de procedură din Parlament sunt, de asemenea, apreciate. Tot în domeniul apărării drepturilor omului, România este numită ,,exemplu de bune practici la nivel european”, când vine vorba de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Nu în ultimul rând, este recunoscută şi reacţia rapidă şi exemplară pe care ţara noastră a avut-o în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina. Documentul adoptat azi de plenul APCE este o victorie pentru ţara noastră, o recunoaştere la nivel european a drumului corect pe care România se află în acest moment şi a reformelor pe care PNL le implementează”, afirmă reprezentanţii partidului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 17 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 20 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE