In vizor

Consilierul judeţean Alin Popovici „n-a ştiut” că nu poate şi centra, stopa pe piept şi marca la boarta bugetului. Acum s-ar extrage din Consiliul judeţean Cluj, ca să-şi marcheze banul public în cont

Banii sunt mai presus de lege și de funcție pentru consilierul județean PNL, Alin Popovici, care se gândește să demisioneze din CJ Cluj, ca firma pe care o deține, Autotrust Corporation SRL (membră a brandului ALIS), să prindă contractul pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”. Problema este că acesta a ignorat condițiile de participare pentru licitația inițiată de Consiliul Județean Cluj, iar acum s-a trezit într-un veritabil conflict de interese. 

Consiliul Județean Cluj a publicat, la sfârșitul luni ferbruarie a acestui an, un anunț de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru „Delegarea serviciului de transport public județean de persoane la nivelul județului Cluj”. Serviciul cuprinde un număr de 147 de trasee structurate pe 63 grupe aferente celor 63 de loturi pentru care se dă o luptă crâncenă. Ceea ce ne-a atras atenția în mod special este faptul că printre operatorii economici înscriși la licitație, în cap de listă,  apare firma consilierului județean PNL, Alin Popovici – Autotrust Corporation SRL (membră a brandului ALIS). Potrivit declarației de participare, Popovici vrea să pună mâna pe 17 trasee importante din județ, structurate în 5 loturi.

Cel mai probabil, consilierul județean a uitat de funcția pe care o deține când s-a înscris la licitație, deoarece, potrivit condițiilor de participare, entitatea contractantă exclude din participarea la procedura de atribuire orice operator economic care se află într-o situaţie de conflict de interese, iar „persoanele ce dețin funcții de decizie și persoanele implicate în procedura din cadrul entității contractante sunt: Președinte Tișe Alin,Vicepreședinți: Mînzat Marius-Dorel, Vákár István-Valentin, Consilieri județeni: Abrudan Traian, Antal Géza, Arion Hadrian Virgil, Balla Francisc, Bălaj Marius, Chiorean Laura Elena, Chirteș Horea Dorin, Ciuta Cristian Ilie, Cordiș Lucian, Cordoș Alexandru, Cosma Ovidiu Călin, Cuibus Valentin- Claudiu, Dehenes Adela Corina, Drăghici Dumitru, Felezeu Calin-Valentin, Forna Maria, Florea Ionuț, Hodorogea Anca-Cristina, Iancu Gheorghe, Iepure Mihai Florin, Lőrinczi Zoltán-László, Marc Marinela, Marchiș Angela Felicia, Molhem Mohammad Bashar, Mureșan Violeta, Muscă Elena, Nistor Ovidiu Răzvan, Pintea Sorin Vasile, Popovici Alin, Reș Eva, Rusu Ionut , Sălătioan Vasile, Sămărtean Iuliu, Tuluc Călin-Marin, Secretar general Gaci Simona, Director general Șchiop Cristina, Directori executivi: Rațiu Mariana, Iliescu Ștefan-Eduard, Șefi Serviciu: Crețu Alexandru-Simion, Pop Vasile Dan, consilieri: Ilinca Aneta-Cristina, Tiuca Adina, Piciu Mirela, David Octavian.”

Așadar, firma patronată de Alin Popovici nu trebuia să se înscrie la licitație, neîndeplinind condițiile impuse de entitatea contractantă, în speță Consiliul Județean Cluj.

„Nu am știut că nu se poate”. Alo, domnu’ politician, necunoaşterea Legii, nu vă exonerează de consecinţele încălcării acesteia!

Popovici susține ca nu a cunoscut condițiile de participare și, prin urmare, a aflat ulterior de problemă. Acesta a declarat pentru reporterii Gazeta de Cluj că dacă va fi nevoie, va renunța la funcția de consilier județean pentru a evita conflictul de interese. Popovici a arătat că interesele personale sunt puse cu mult înaintea intereselor cetățenilor, fiind pregătit să se lepede în orice moment de Consiliul Județean pentru a nu pierde loturile pentru care se poartă o luptă crâncenă, fiind vorba de profituri considerabile.

„Eu am aflat ulterior de această problemă, întradevăr așa este. Vreau să mă consult cu avocații mei în această situație. Nu am știut că nu se poate, pentru că eu nu sunt administrator, doar acționar. Mai mult decât atât, dacă vorbim din punct de vedere financiar, călătorul este cel care plătește serviciul respectiv, nicidecum Consiliul Județean Cluj. O să mă interesez să văd despre ce este vorba, iar dacă va fi nevoie îmi voi da demisia din Consiliul Județean ca să pot fi compatibil. În cazul în care în această situație va fi vorba de incompatibilitate sau conflict de interese voi trimite, prin intermediul avocaților, punctul meu de vedere către Consiliul Județean Cluj, iar dânșii vor decide ce se va întâmpla pe viitor. Dacă mi se va cere și va trebui, nu voi avea de ales, voi fi pus în fața faptului împlinit. ”, a declarat Alin Popovici.

„Nu văd ceva în neregulă, nu este banul public în joc”

Soluția găsită de Popovici este una extrem de convenabilă, cu atât mai mult că prezența sa în forul administrației județene este aproape insesizabilă, însă fapta este deja făcută. Alin Popovici, din poziția de consilier județean, este direct implicat în procedură, iar o simplă demisie nu va duce la intrarea sa în legalitate.  Ne îndoim că acesta nu cunoștea condițiile de participare și (indirect) s-a înscris la licitație legat la ochi. Popovici susține că nu ar trebui să existe astfel de probleme deoarece nu va obține bani publici în urma licitației, însă contractul pe care și-l dorește cu atâta ardoare  îi va genera oricum venituri consistente.

„Nu știam de aceste prevederi pentru că eu m-am consultat într-o oarecare măsură cu avocații mei și mi-au spus că în momentul în care nu există un contract financiar cu CJ, atunci eu nu văd ceva în neregulă, incompatibilitate sau conflict de interese, pentru că nu este banul public în joc. În cazul în care CJ Cluj ar fi dat o subvenție sau o compensație, întradevăr, mă vedeam în incompatibilitate sau în conflict de interese, dar în situația de față nu cred că este cazul. În cazul în care totuși există o problemă, potrivit legislației în vigoare, va trebui să găsesc o soluție, în sensul că ori îmi voi da demisia din CJ Cluj, ori dacă este prea târziu, o altă cale legală.”, a adăugat consilierul județean.

Potrivit declarației de participare, Alin Popovici vrea să pună mâna pe următoarele loturi:

Lotul 11 (1 traseu):  CLUJ – NAPOCA – VÂLCELE (ramificație) – CÂMPIA TURZII

Lotul 12 (6 trasee): – CLUJ – NAPOCA – SĂVĂDISLA – IARA;   CLUJ – NAPOCA – SĂVĂDISLA – VALEA IERII;  CLUJ – NAPOCA – SĂVĂDISLA – FINIȘEL;  CLUJ – NAPOCA – SĂVĂDISLA – LITENI; CLUJ – NAPOCA – LUNA DE SUS – STOLNA; CLUJ – NAPOCA – SĂVĂDISLA -MUNTELE BĂIȘORII (Cabană).

Lotul 55 (4 trasee): TURDA – FELEACU – CLUJ – NAPOCA;  TURDA – CEANU MIC – AITON; TURDA – COPĂCENI; TURDA – TURENI – MICEȘTI.

Lotul 56 (1 traseu): TURDA – CÂMPIA TURZII

Lotul 59 (5 trasee): TURDA – MIHAI VITEAZU – CORNEȘTI; TURDA – MIHAI VITEAZU – CHEIA POD;  TURDA – BOGATA – CĂLĂRAȘI;  TURDA – MOLDOVENEȘTI – BĂDENI; TURDA – MOLDOVENEȘTI – PODENI.

Popovici, încă o dată pe muchia ilegalității

Alin Popovici nu se află la prima abatere de acest tip, acesta s-a aflat într-o situație similară în anul 2019, când Agenția Națională de Integritate confirma că Alin Popovici se află la limita stării de incompatibilitate, deoarece fiind consilier județean, deține firma de transport Autotrust Corporation SRL care primise la acea vreme traseul Cluj-Turda în urma unei licitații demarate de CJ Cluj.

„Deținerea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj simultan cu exercitarea calității de asociat și administrator în cadrul unei societăți ce derulează un contract de transport persoane pe raza județului Cluj, contract atribuit prin licitație publică și validat de către direcția de transport a Consiliului Județean Cluj, poate genera o situație de incompatibilitate, din perspectiva prevederilor art. 90 din Legea nr. 161/2003. Totodată, situația expusă poate genera un conflict de interese de natură administrativă dacă consilierul județean participă la procesul de votare al unei hotărâri de Consiliu, având un interes personal (în sensul legii) în cauza supusă votului, interes pe care nu-l anunță la începutul ședinței și vot la care îi era interzisă participarea.”, preciza ANI în 2019.

 

(sursa: Gazeta de Cluj)