Politica

Consilierii locali, fata in fata cu traseismul politic

Consilierii locali din Cluj-Napoca nu sunt de acord cu Ordonanta de Urgenta 55/2014, care permite alesilor locali ca, in termen de 45 de zile, sa schimbe partidul politic. Aceasta este concluzia unei mese rotunde organizate de Centrul Ratiu pentru Democratie. Marea absenta a evenimentului a fost Claudia Anastase, care ar fi trebuit sa reprezinte la dezbatere partidul care a propus ordonanta mult discutata.

Consilierii locali au despicat firu-n patru la masa rotunda despre efectele Ordonantei de Urgenta 55/2014 care permite alesilor locali ca, in termen de 45 de zile, sa schimbe partidul politic fara sa isi piarda mandatul obtinut in urma alegerilor locale. Evenimentul a fost organizat, ieri dupa-amiaza, de Centrul Ratiu pentru Democratie, la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul UBB Cluj. Chiar daca a fost invitata la dezbatere, Claudia Anastase a lipsit de la eveniment. Aceasta nu a anuntat organizatorii de neprezenta sa decat cu cateva ore inainte de inceperea eveimentului. In acest fel, discutiile purtate de ceilalti consilieri locali nu au putut fi echilibrate de catre un reprezentant al partidului politic care a propus aceasta ordonanta.

Viceprimarul Anna Horbath, din partea UDMR Cluj a punctat de la bun inceput necesitatea prezentei unui reprezentant de-al PSD la intalnirea respectiva. Cat despre efectele ordonantei, viceprimarul UDMR a aratat ca nu este de acord cu adoptarea acesteia.

“Desi suntem in Coalitie la guvernare, UDMR nu a votat in Camera Deputatilor aceasta ordonanta. La noi in judet, pierderile provocate de aceasta ordonanta sunt minime, deoarece pana acum niciun coleg nu si-a anuntat intentia de la trece la un alt partid. Nici macar in mediul rural nu am inregistrat plecari”, a spus viceprimarul Clujului.

La randul lui, consilierul local PDL Radu Moisin a declarat ca ordonanta provoaca un adevarat “haos politic”.

“Din cunostintele noastre, niciun consilier local sau judetean PDL nu si-a exprimat alta obtiune. Sigur, aceasta perioada se incheie peste aproximativ 15 zile, timp ar mai fi. Ar fi doar cativa consilieri locali si judeteni interesati – mai ales in mediul rural – sa plece la o alta formatiune. Oricum, sunt extreme de nehotarati, iar daca vor fi plecari, estimez ca vor fi sub zece persoane, la nivelul judetului.

De ce cred ca ar fi tentati sa plece? Pentru ca eu cred ca vor sa fie apropiati de guvernare. Sunt convins ca putini alesi locali vor migra de la putere inspre opozitie, directia va fi invers.

In comunitatile mici, unde ochii presei sunt departe, lucrurile se pun altfel si se rezolva extreme de simplu si punctual. Moralitatea politica intr-o comuna este si mai scazuta”, a punctat Moisin.

Consilierul PNL Ioan Bildea s-a referit la “adevaratul motiv” al impunerii unei astfel de masuri inainte de alegerile prezidentiale.

“Eu cred ca interesul acestei ordonante este obtinerea majoritatii in consiliile locale si judetene, pentru ca, daca PSD nu are aceasta majoritate, devine problematica abordarea administrativa. In teritoriu, nu prea vedem ce se intampla. Per total, eu cred ca este o batalie pentru majoritati. Pasul doi dupa obtinerea majoritatii este schimbarea viceprimarului sau al presedintilor. PSD stie foarte bine ca in orice alocare de fonduri, mai ales la nivelul consiliilor judetene, este foarte utila majoritatea.

Pozitia PNL a fost transanta cu privire la aceasta ordonanta. Totusi, am avut doua judete in tara unde PNL a preluat membri de la alte partide – consilieri judeteni si locali – lucru care nu cred ca a fost in asentimentul partidului. Nu am fost de acord cu acest lucru, a fost o incoerenta a liderilor din cele doua judete de a se pozitiona vizavi de acest subiect”.

La masa rotunda s-a adus in discutie si incoerenta din interiorul PDL Cluj, dupa ce Emil Boc si-a declarat, public, sustinerea pentru Elena Udrea. Consilierul Radu Moisin a raspuns provocarii unuia dintre participanti:

“PDL la Cluj il sustine la presedentie pe Klaus Johannis. Daca va referiti la primarul din Cluj-Napoca, care si-a exprimat optiunea personala pentru Elena Udrea, este real, evident, a aparut si in presa. Cred ca principiul este urmatorul: din mai multe parti este atacat principalul candidat al Stangii, Victor Ponta. Elena Udrea, Klaus Johannis si Monica Macovei sunt trei personaje incontestabile de Dreapta care il ataca pe Victor Ponta zilnic. Eu sunt convins ca in turul doi, cand va ramane unul dintre ei, toti sustinatorii Dreptei vor vota pentru acesta”, a explicat acesta.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *