Politica

Consilierii locali, fata in fata cu traseismul politic

Scris de 348

Consilierii locali din Cluj-Napoca nu sunt de acord cu Ordonanta de Urgenta 55/2014, care permite alesilor locali ca, in termen de 45 de zile, sa schimbe partidul politic. Aceasta este concluzia unei mese rotunde organizate de Centrul Ratiu pentru Democratie. Marea absenta a evenimentului a fost Claudia Anastase, care ar fi trebuit sa reprezinte la dezbatere partidul care a propus ordonanta mult discutata.

Consilierii locali au despicat firu-n patru la masa rotunda despre efectele Ordonantei de Urgenta 55/2014 care permite alesilor locali ca, in termen de 45 de zile, sa schimbe partidul politic fara sa isi piarda mandatul obtinut in urma alegerilor locale. Evenimentul a fost organizat, ieri dupa-amiaza, de Centrul Ratiu pentru Democratie, la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul UBB Cluj. Chiar daca a fost invitata la dezbatere, Claudia Anastase a lipsit de la eveniment. Aceasta nu a anuntat organizatorii de neprezenta sa decat cu cateva ore inainte de inceperea eveimentului. In acest fel, discutiile purtate de ceilalti consilieri locali nu au putut fi echilibrate de catre un reprezentant al partidului politic care a propus aceasta ordonanta.

Viceprimarul Anna Horbath, din partea UDMR Cluj a punctat de la bun inceput necesitatea prezentei unui reprezentant de-al PSD la intalnirea respectiva. Cat despre efectele ordonantei, viceprimarul UDMR a aratat ca nu este de acord cu adoptarea acesteia.

“Desi suntem in Coalitie la guvernare, UDMR nu a votat in Camera Deputatilor aceasta ordonanta. La noi in judet, pierderile provocate de aceasta ordonanta sunt minime, deoarece pana acum niciun coleg nu si-a anuntat intentia de la trece la un alt partid. Nici macar in mediul rural nu am inregistrat plecari”, a spus viceprimarul Clujului.

La randul lui, consilierul local PDL Radu Moisin a declarat ca ordonanta provoaca un adevarat “haos politic”.

“Din cunostintele noastre, niciun consilier local sau judetean PDL nu si-a exprimat alta obtiune. Sigur, aceasta perioada se incheie peste aproximativ 15 zile, timp ar mai fi. Ar fi doar cativa consilieri locali si judeteni interesati – mai ales in mediul rural – sa plece la o alta formatiune. Oricum, sunt extreme de nehotarati, iar daca vor fi plecari, estimez ca vor fi sub zece persoane, la nivelul judetului.

De ce cred ca ar fi tentati sa plece? Pentru ca eu cred ca vor sa fie apropiati de guvernare. Sunt convins ca putini alesi locali vor migra de la putere inspre opozitie, directia va fi invers.

In comunitatile mici, unde ochii presei sunt departe, lucrurile se pun altfel si se rezolva extreme de simplu si punctual. Moralitatea politica intr-o comuna este si mai scazuta”, a punctat Moisin.

Consilierul PNL Ioan Bildea s-a referit la “adevaratul motiv” al impunerii unei astfel de masuri inainte de alegerile prezidentiale.

“Eu cred ca interesul acestei ordonante este obtinerea majoritatii in consiliile locale si judetene, pentru ca, daca PSD nu are aceasta majoritate, devine problematica abordarea administrativa. In teritoriu, nu prea vedem ce se intampla. Per total, eu cred ca este o batalie pentru majoritati. Pasul doi dupa obtinerea majoritatii este schimbarea viceprimarului sau al presedintilor. PSD stie foarte bine ca in orice alocare de fonduri, mai ales la nivelul consiliilor judetene, este foarte utila majoritatea.

Pozitia PNL a fost transanta cu privire la aceasta ordonanta. Totusi, am avut doua judete in tara unde PNL a preluat membri de la alte partide – consilieri judeteni si locali – lucru care nu cred ca a fost in asentimentul partidului. Nu am fost de acord cu acest lucru, a fost o incoerenta a liderilor din cele doua judete de a se pozitiona vizavi de acest subiect”.

La masa rotunda s-a adus in discutie si incoerenta din interiorul PDL Cluj, dupa ce Emil Boc si-a declarat, public, sustinerea pentru Elena Udrea. Consilierul Radu Moisin a raspuns provocarii unuia dintre participanti:

“PDL la Cluj il sustine la presedentie pe Klaus Johannis. Daca va referiti la primarul din Cluj-Napoca, care si-a exprimat optiunea personala pentru Elena Udrea, este real, evident, a aparut si in presa. Cred ca principiul este urmatorul: din mai multe parti este atacat principalul candidat al Stangii, Victor Ponta. Elena Udrea, Klaus Johannis si Monica Macovei sunt trei personaje incontestabile de Dreapta care il ataca pe Victor Ponta zilnic. Eu sunt convins ca in turul doi, cand va ramane unul dintre ei, toti sustinatorii Dreptei vor vota pentru acesta”, a explicat acesta.

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 1 day In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE