Analiza

Consilierii locali după un an de mandat: Alexandra Oană (USR – PLUS) – propuneri mărunte, hipsterești, care ating probleme de suprafață

Consilierii locali USR – PLUS Cluj-Napoca și-au publicat rapoartele de activitate după primul an de mandat. Pentru acest demers merită o bulină albă, dar rămâne discutabilă calitatea și cantitatea muncii lor. Vorbim mai degrabă despre proiecte de suprafață, care ating probleme mărunte. Lipsa de experiență politică și administrativă se vede în inițiativele lor. 

ALEXANDRA OANĂ a scris un raport de activitate pe 16 pagini, dar cu lejeritate s-ar fi putut rezuma la 5-6 pagini. Aflăm că a participat la toate ședințele de Consiliu Local, a luat cuvântul de 13 ori în plen și a inițiat 5 proiecte de hotărâre. Un singur proiect din cele 5 a fost amânat până la reluarea ședințelor în format fizic – acordarea titlului de cetățean de onoare Doamnei Doina Cornea.

„În contextul în care Primăria Cluj-Napoca a achiziționat casa memorială a Doinei Cornea am propus și acordarea titlului de cetățean de onoare doamnei Cornea”, a notat Alexandra Oană în proiectul de hotărâre.

O inițiativă frumoasă, dar care nu atinge problemele actuale serioase ale orașului: traficul sufocant, urbanismul haotic, acordarea de autorizații de contrucție pe repede înainte pentru anumiți investitori, lipsa de inserție socială pentru categoriile defavorizate, deficitul de locuri în creșe și grădinițe, existența în continuare a rampei temporare de la Pata Rât etc.

Celelalte patru proiecte propuse de Alexandra Oană au fost aprobate, astfel:

  • a fost inițiată o licitație pentru identificarea unui teren pentru crearea unui hub educațional în Bună Ziua;
  • s-a aprobat creșterea valorii burselor școlare;
  • s-a aprobat ca amendament realizarea unei rețele de senzori pentru monitorizarea calității aerului în curtea școlii;
  • s-a aprobat realizarea unui studiu care să fundamenteze o strategie de aplasament a parkingurilor.

Pe scurt, în afară de hub-ul educațional din Bună Ziua, amendamentele Alexandrei Oană sunt mici hipsterisme, bune de pus în raport și de arătat la conducerea partidului. De exemplu, cu ce îi ajută pe părinți și pe copii o rețea de senzori de monitorizare a calității aerului în curtea școlii? Există oricum astfel de aplicații pe telefon, există deja dispozitive montate în oraș și se cunoaște deja calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm zi de zi.

Este salutabilă și propunerea de creștere a valorii burselor. În anul următor de mandat, așteptăm din partea doamnei Alexandra Oană un proiect mare și greu pentru construirea de creșe și grădinițe.

Alexandra Oană a avut câteva vizite pe teren și întâlniri cu cetățenii (în general tema întâlnirilor a fost legată de starea proastă a străzilor) și a avut peste 20 de interpelări.

Amendamentele au vizat idei banale, demne de un cetățean oarecare și nicidecum de nivelul unui consilier local. De exemplu, la capitolul „Infrastructură” a propus realizarea unui acces pietonal în baza sportivă Gheorgheni – amendament adoptat, elaborarea unui studiu de amplasament parkinguri bugetat integral în anul 2021 și extinderea liniilor de troleibuz pe străzile Liviu Rebreanu, Calea Florești, Calea Turzii.

Nu putea să lipsească din raportul de activitate nici capitolul „Mediu”, atât de apreciat de USR-iști. Alexandra Oană a propus realizarea unui studiu științific care să fundamenteze creșterea protecției pentru arealul Hoia.

Apreciem deschiderea pe care o are Alexandra Oană către cetățeni, dar așteptăm proiecte grele care să scuture Primăria lui Emil Boc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *