In vizor

Consilierii judeteni dreg busuiocul dupa ce au respins in turma, "din neatentie", proiectul pentru salvarea spitalului din Mociu

Pe ordinea de zi a sedintei de joi a Cosniliului Judetean Cluj se afla din nou proiectul de asociere a 9 comune din judet pentru incercarea de a redeschide spitalul din comuna Mociu. Luptele dintre PNL si PSD din Consiliul Judetean au facut ca la sedinta precedenta proiectul privind asocierea dintre forul judetean si comunele respective sa cada la vot. Din neatentie. Cei care au de suferit sunt cele peste 22.000 de persoane care nu beneficieaza de mai bine de 4 ani de un serviciu medical decent si sunt nevoite sa bata drumul Clujului luna de luna. 

Proiectul de asociere dintre Consiliul Judetean Cluj si cele 9 comune clujene din Campia Transilvana in vederea reabilitarii cladirii in care a functionat spitalului din comuna Mociu se afla din nou pe oridinea de zi. La sedinta precedenta asocierea a cazut la vot cu 18 voturi ale consilierilor PNL impotriva. Pentru a nu se mai repeta acest lucru primarul din Mociu va incerca sa ii sensibilizeze pe consilierii judeteni.

“Ne-am gandit sa mergem pe sablonul subunitatii de pompieri si SMURD. Fiind asociate toate comunele din zona si Consiliul Judetean avem cel mai mare succes in reabilitarea si redeschiderea spitalului din Mociu. Populatia care ar beneficia de serviciile medicale se ridica la aproape 24.000 de locuitori. Parerea mea e ca orgoliile dintre cele doua tabere din CJ au facut sa nu fie definitivata asocierea. Cei 18 consileiri PNL au votat contra fata de cei 15 PSD-UDMR-PC care au sustinut proiectul. La sedinta de joi vreau sa particip sa sustin asocierea si sper ca vor vota in unanimitate”, a afirmat Horvath Marton, primarul comunei Mociu.

Singura solutie pentru revitalizarea sistemului medical din zona Mociu sunt, daca asocierea va fi votata joi de catre reprezentantii CJ, incercarea de atragere a finantarii din fondurile europene sau guvernamentale. Deoarece bugetele celor 9 comune care vor face parte din asociere sunt reduse, contributia acestora ar urma sa fie doar pentru realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic. 

“Nu se poate vorbi in prezent desre o cifra exacta, cat ar costa reabilitarea cladirii, dar posibilitatile noastre sunt fondurile europene. Banii nostri putini din bugetele locale sa ii folosim numai pentru studiul de fezabilitate, pentru proiectul tehnic, pentru atragere de fonduri europene sau chiar guvernamentale. Primul pas mare pentru redeschiderea spitalului este aceasta asociere. In bugetul pe anul acesta, in cateva comune, in functie de posibilitati, au fost  prevazuti deja banii pentru studiul de fezabilitate”, a mai afirmat Horvath Marton, primarul comunei Mociu.

Vicepresedintele cu atributii delegate de presedinte al CJ, Vakar Istvan, considera ca asocierea comunelor din zona Mociu ar fi benefica in primul rand pentru ca aceasta asociere ar avea o alta greutate in solicitarea fondurilor de la Guvern. Totodata Vakar Istvan crede ca in viitor se vor putea accesa chiar si fonduri europene pentru reabilitarea caldirii si redeschiderea spitalului Mociu. 

“Hotararea a cazut la ultima sedinta din neatentie. E corect sa incercam sa ajutam o comuna si de fapt nu doar o comuna ci cele 20.000 de persoane arondate. Nu avem un studiu de fezabilitate stabilit, insa trebuie macar sa incepem demersurile. Exact nu se stie ce se va deschide acolo, ce fel spital, insa aceasta asociere va avea o alta forta sa solicite eventualele investitii din partea Guvernului. Puterea financiara, fiind vorba de mai multe comune care acum sunt independente de judet si consiliile locale primind banii de la Guvern, mana de la mana putem sa deschidem acolo un centru medical. E pacat, se duce cladirea de rapa si se degradeaza de la an la an, iar de sanatate au nevoie si oamenii de acolo. Urmatorul pas, cine stie, pot  fi si eligibili pe fonduri europene”, a  declarat Vakar Istvan. 

In legatura cu cine va conduce noua asociere  pentru incercarea de a readuce la viata  Spitalul din comuna Mociu, Vakar Istvan crede ca zona, din punct de vedere administrativ, este una dintre cele mai active din judet si, fiind adeptul descentralizarii, cel mai oportun ar fi ca presedintia noii asocieri sa fie preluata de catre reprezentantii administratiei locale din zona respectiva. Cele 9 comune care ar putea beneficia de redeschiderea Spitalului din Mociu sunt Buza, Caianu, Camarasu, Catina, Frata, Geaca, Mociu, Palatca si Suatu.

“As lasa presedintia asocierii in subordinea primariei comunei Mociu pentru ca sunt adeptul descentralizarii. Ei stiu cel mai bine pana unde se pot intinde cu cheltuielile. In plus au avantajul ca in zona respectiva ei au deja un leadership. Sunt una dintre cele mai active grupuri de actiune sociala”, a afirmat Vakar Istvan.

In prezent in cladirea fostului Cetru de Sanatate Mociu functioneaza un centru de permanenta, doua cabinete de medici de familie, o stomatologie si un cabinet privat de ginecologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *