Politica

CONFUZIUS PE CONFUCIUS: Un liberal vrea să taie finanțarea de la buget pentru UBB pe motiv că întreține relația cu China

Scris de 241

Deputatul Pavel Popescu, împreună cu mai mulți colegi din PNL, propun întreruperea finanțării de la buget pentru UBB și universitățile care întrețin relații cu Institutul Confucius din China. În proiectul de lege inițiat se afirmă că institutele Confucius ar reprezenta ”ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”.

”Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. în ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice”, afirmă deputatul PNL, potrivit profit.ro.

Liberalul mai arată că:

”Există suficiente dovezi care demonstrează faptul că aceste Institute sunt spaţii în care, având drept paravan o misiune aparent nobilă – de a îi educa pe studenţi şi elevi cu privire la limba şi civilizaţia chineză, pot fi organizate operaţiuni de spionaj în beneficiul guvernului comunist de la Beijing”.

În motivarea proiectului este dat ca exemplu cazul directorului Institutului Confucius al universităţii belgiene Vrije Universiteit Brussel (VUB), care a fost acuzat de întreprinderea unor astfel de operaţiuni.

Acest caz a condus la închiderea institutului, rectorul universității afirmând că nu pot exista parteneriate cu entităţi care nu respectă libertatea şi integritatea în cercetarea academică. Deputatul amintește că recent guvernul britanic a anunţat, prin vocea ministrului pentru Securitate, închiderea Institutelor Confucius din întreaga ţară.

De asemenea, este citat directorul CIA, care a vorbit despre necesitatea închiderii Institutelor Confucius, sponsorizate de către Guvernul comunist chinez. Inițiatorul proiectului citează și analiza ”Chinese influence in Romania”’, publicată în august 2022 de către Center for European Policy Analysis, care ar releva faptul că: ”cele patru institute finanţate de Partidul Comunist Chinez în ţara noastră sunt o pârghie importantă pentru consolidarea influenţei acestuia.

Institutele Confucius acţionează, astfel, în sensul consolidării unei elite familiare cu limba şi cultura, formată din universitari apolitici care nu manifestă o sensibiliate aparte pentru drepturile omului sau pentru democraţie în China. Din această poziţie, controlând această elită, în România ca în întreaga regiune centrală şi est- europeană, Partidul Comunist Chinez va continua să promoveze nevoia unei abordări mai relaxate în privinţa drepturilor omului la nivelul comunităţii internaţionale, respectiv o tăgăduire profundă a gravelor încălcări ale drepturilor omului în China – sub stindardul comunist de tristă amintire al pretinsului ”neamestec în politica internă” a unui stat.

Această abordare relaxată se va traduce prin continuarea abuzurilor faţă de minoritatea uygură, respectiv prin încurajarea Chinei să aibă o retorică din ce în ce mai ameninţătoare la adresa Taiwanului”. Prin urmare, proiectul inițiat de liberali prevede că: ”Prin excepţie de la prevederile art. 223, alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, instituţiile de învăţământ superior autorizate/acreditare care au parteneriate în derulare cu Institute Confucius sau alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez, prin Ministerul Educaţiei din Republica Populară Chineză, nu beneficiază de finanţarea cercetării ştiinţifice universitare de bugetul de stat sau de fonduri externe ne/rambursabile”.

Tot conform proiectului, instituţiile de învăţământ superior respective vor beneficia de fonduri pentru finanţarea cercetării ştiinţifice universitare numai în cazul suspendării/anulării parteneriatului cu Institutul Confucius sau alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez, începând cu prima zi anului universitar următor. Aceste prevederi s-ar aplica ”şi în cazul oricărei forme de colaborare cu Institutele Confucius sau cu alte entităţi finanţate de Partidul Comunist Chinez, indiferent de denumirea pe care o adoptă colaborarea/parteneriatul cu acestea”.

 • Institutul Confucius din cadrul Universiății Babeș-Bolyai susține pe pagina sa de prezentare că este o organizație nonprofit, susținută de guvernul chinez. Institutul de la Cluj s-a deschis în 2009 și este parte a unei rețele de 500 de asemenea institutute din toată lumea. În Romania mai există 3 institute, la Sibiu, Brașov și București.
 • Institutul Confucius al Universitatii Babes-Bolyai a fost inaugurat, in 2009, in cladirea Economica II al institutiei clujene de invatamant superior, in prezenta secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Natalia Intotero, a ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Liu Zengwen, si a presedintelui Zhejiang University of Science&Technology din China, prof. univ. Du Wei.
 • Rectorul de atunci al UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, a insistat, in discursul rostit cu acest prilej, asupra perspectivelor pe care le va avea in Transilvania activitatea Institutului Confucius al UBB.

  ”Chinezii sunt poporul cel mai vechi din istorie care si-au pastrat statul. Evreii sunt cei mai vechi, dar au avut o pauza de aproape 2.000 de ani. China nu este astazi nicidecum doar cea mai populata tara a lumii, nu este nici doar detinatoarea artei culinare cele mai rafinate. China nu este doar cel mai mare producator al lumii. China este, se stie, toate acestea la un loc, precum si tara unei culturi intelectuale impunatoare, o cultura care nu se lasa nicidecum inchisa in muzeu, o cultura capabila sa inspire si acum”, a evidentiat rectorul UBB, amintind ca in 2006 China a castigat Jocurile Olimpice datorita pregatirii extraordinare a sportivilor ei si a devenit, ulterior, „supraputerea sportiva a lumii”.

  Profesorul Andrei Marga a aratat, totodata, ca marea criza financiara si economica, inceputa in 2008, a gasit China in afara epicentrului crizei, cu perspectivele de a deveni primul producator, iar, recent, si primul exportator al lumii.

  ”Anvergura innoirilor politice, sociale-economice din China zilelor noastre este atat de neobisnuita incat cliseele ar trebui sa cada si in Romania. In mod evident, revenirea viguroasa a Chinei pe scena civilizatiilor de referinta ale timpului nostru infirma schemele aflate in circulatie cu privire la sensul istoriei. China are azi cel mai voluminos sistem de invatamant din lume, cu peste 2.300 de universitati, dintre care 600 sunt private, in ambele forme de invatamand superior pregatindu-se 28 de milioane de studenti. La admiterea din 2008, au fost admisi in sistemul de studii universitare 6 milioane de tineri. Anual, pleaca la studii in strainatate peste 180.000 de studenti, in timp ce 170.000 de tineri din intreaga lume merg spre universitatile chineze. China are acorduri de recunoastere mutuala a diplomelor universitare cu 34 de tari”, a spus rectorul MargaULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 13 hours In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 13 hours Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 14 hours General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
 • Acum 14 hours Din oras
  Emil Boc promite că Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” OSĂ ”rămână pe loc” în Mărăști
 • Acum 14 hours Politica
  Rafila, despre coplata în cazul în care pacientul doreşte să-şi aleagă medicul specialist care să-l trateze: E vorba despre o opţiune
 • Acum 16 hours Politica
  Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită
 • Acum 16 hours In vizor
  PARCĂ EMIL BOC PASASE CENTURA METROPOLITANĂ ÎN CURTEA MINISTERULUI. Ministerul a preluat pe piept şi a şutat-o înapoi în ograda municipiului
 • Acum 17 hours Politica
  E BINE DE URMĂRIT: Ce proiecte “dezbate” şi aprobă maşinăria de vot a primarului Emil Boc în şedinţa de azi a CL Cluj-Napoca
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  CU DEOSEBITĂ MÂNDRIE DE A FI CLUJENI, vă prezentăm, ÎN EXCLUSIVITATE, imagini de la noul Parking de la Oncologie căruia OSĂ îi taie Emil Boc panglica
 • Acum 22 hours General
  PSD Cluj s-a asociat cu penalul Horia Șulea. L-au făcut șef la PSD Florești
 • Acum 22 hours General
  Clujenii de la Deltamed au intrat în lumea bună a Serviciilor
 • Acum 23 hours Din oras
  MITĂ CU TERMOFICAREA: Clujenii scot din buzunare 1 milion euro pentru subvențiile firmei de termoficare a administrației locale
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE