In vizor

Conflictul lui Ungureanu

Scris de 123

Jurnalistul Stelian Negrea publică un text în Discoverprject.ro despre „Conflictul lui Ungureanu”. Dezvăluirile acestuia au legătură cu soția deputatului și războiul pe care acesta l-a purtat cu fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Prima decizie de înlocuire a conducerii unui spital făcută de noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a fost cea a a spitalului de urgență Cluj Napoca.

În primele zile ale lui ianuarie 2021, Petru Șușcă fostul director al spitalului împreună cu membrii Consiliului de Administrație era schimbat prin revocarea unui ordin de ministru.

Deputatul USR+, Emanuel Ungureanu, una din vocile critice ale sistemului public de sănătate, declara, însă, că decizia a venit ca urmare a unui raport al al Corpului de Control al Ministerului Sănătății făcut în urma sesizărilor sale.

Acum, Constantin Dina, șeful corpului de control este angajat cu jumătate de normă la cabinetul său parlamentar.

Soția sa, Loredana Ungureanu, un medic primar dermatolog, încearcă, de mai bine de opt ani, să se angajeze la stat, chiar la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație. A dat spitalul în judecată dar a pierdut în Justiție.

Emanuel Ungureanu a afirmat pentru DiscoverProject că nu și-a ajutat niciodată soția în cariera profesională.

Noua conducere a spitalului de urgență pare mai favorabilă găsirii unei soluții. A căutat activ, chiar la prima ședință, posturi noi la secția de dermatologie a spitalului.

Conflictul dintre soții Ungureanu și conducerea spitalului s-a purtat pe toate fronturile, cu toate armele și în toate formele. În Justiție, în mass-media, în parlament, în guvern la vedere și pe culoarele acestuia, pe plan personal și profesional. S-au folosit cuvinte grele și s-au adus acuze și mai grele croșetate în jurul incompetenței și a corupției.

Astfel de conflicte sunt emblematice pentru spitalele publice românești sugrumate de lipsa cronică de finanțare, de risipa banului public și de corupția endemică.

La stat vreau să lucrez

Loredana Ungureanu este șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Este cadru didactic la această universitate pentru care încasează jumătate din veniturile de parlamentar ale soțului, Emanuel Ungureanu, deputat USR+ la cel de-al doilea mandat.

Timp de trei ani, în perioada 2011-2014, a făcut gărzi la secția clinică Dermatovenerologie și la Spitalul Județean de Urgență Cluj Napoca.

Loredana Ungureanu, soția, dermatolog, încearcă de 8 ani să se angajeze la spitalul de urgență Cluj criticat vehement de soțul deputat, Emanuel Ungureanu.

În 2013, soția deputatului USR+ a solicitat integrarea clinică în spitalul public, adică să i se ofere un post cu normă întreagă, în baza unui Ordin de ministru care prevedea că personalul didactic medico-farmacist de la catedrele/disciplinele care funcționează în unitățile sanitare beneficiază de încadrare prin cumul de funcții cu jumătate de normă în respectiva unitate sanitară, în limita posturilor normate, vacante și bugetate existente în statele de funcții ale acestora.

Numai că spitalul de urgență susținea că nu avea posturi libere și bugetate, mai exact la secția de dermatovenerice unde pe circa 50 de paturi erau deja 14 medici.

Numeroasele cereri de integrare clinică înaintate de Loredana Ungureanu s-au lovit de refuzul Consiliului de Administrație al spitalului care susținea că nu are posturi libere pentru care să aibă și bani prinși în buget.

După un schimb de adrese între soția lui Ungureanu și conducerea spitalului de urgență Cluj Napoca a urmat în 2019 cu un proces în Justiție.

Medicul Ungureanu contesta și un act administrativ al Ministerului Sănătății din octombrie 2019 prin care suplimenta organigrama de personal a spitalului de urgență din Cluj Napoca cu doar jumătate de post de medic primar, specialitatea dermatovenerologie.

Soția deputatului Ungureanu a pierdut acest proces la mijlocul anului trecut.

Venituri modeste la privat

Loredana Ungureanu a devenit asociată, din acest an, în compania Oncoderm SRL cu familia Cosgarea: Marcel, fost șef al disciplinei Otorinolaringologie tot de la Univeristatea de Medicină din Cluj Napoca și fost șef al secției ORL a spitalului de urgență Cluj Napoca, Rodica, fosta șefă de la dermatovenerice de la același spital, și cele două fiice ale acestora.

Anterior, soția deputatului Ungureanu era și medic dermatolog și la Centrul medical Cosmedica, o afacere privată deținută de aceeași familie Cosgarea.

Legătura dintre cele două familii este puternică și de durată și arată o altă particularitate a sistemului public românesc: întrepătrundea dintre sistemul public și cel privat de sănătate și existența unor linii nevăzute între acestea.

Prima cerere de încadrare ca medic dermatolog la spitalul de urgență i-a fost întocmită, în 2013, Loredanei Ungureanu chiar de către Rodica Cosgarea, pe atunci șefa departamentului de dermatologie al spitalului de urgență.

Pentru a-și rotunji veniturile, soția deputatului oferă consultații dermatologice la o altă clinică privată din Cluj: Dermavision. Încasează însă venituri anuale extrem de modeste de doar 6000 lei pe an – 500 lei pe lună – conform declarației de avere a soțului.(https://www.dermavision.ro/medici/despre-loredana-ungureanu).

Soția lui Ungureanu, deține și un PFA care îi aducea venituri la fel de modeste.

Dermavision SRL este deținută de cunoștințe mai vechi ale lui Emanuel Ungureanu: Susan Mirela, soția unui un investitor imobiliar local, și Chișe Monica Mirela, un medic endocrinolog. 

Înainte de a devenit deputat USR+, Emanuela Ungureanu a fost angajat al firmei RDCons Invest SRL deținută de soțul lui Susan Mirela și de un alt investitor imobiliar, Kovacs Romică, asociat, la rândul său, o perioadă de timp în firma Dermavision SRL.

“Nu am nici o legătură cu cariera profesională a soției”

Emanuel Ungureanu, este vicepreședinte din partea USR+ al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților  fiind un apropiat al lui Vlad Voiculescu și al fostului șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Constantin Dina.

De când a intrat în politică, în 2016, se războiește cu conducerea spitalului județean de urgență Cluj Napoca cu care soția sa se afla în conflict deschis.

El a declarat pentru DiscoverProject că nu și-a ajutat niciodată soția în cariera profesională: “Nu am avut nici o legătură, niciodată, cu cariera profesională a soției mele“.

“Nici vorbă“, a fost răspunsul lui Ungureanu la întrebarea dacă, din cauza conflictului dintre el și Șușcă, soția sa nu a primit post în spital. “Cererea ei de integrare clinică e din 2013, eu am intrat în politică în 2016. În situația ei mai sunt și alți medici. Nu au fost locuri și bani. Doar în clinica ei de dermatologie unde este conferențiar mai sunt cinci cadre universitare fără integrare, susține Ungureanu.

Ungureanu l-a abordat direct pe Vlad Voiculescu chiar la audierile din Parlament pe nominalizarea sa ca ministru al sănătății cu privire la directorul Petru Șușcă, pe care l-a catalogat ca fiind cel mai toxic manager de spital, susținând că a depus trei sesizări la Corpul de Control al Ministerului Sănătății.

Ungureanu a susținut că pe baza sesizărilor sale, a fost făcut un raport în care ar fi stat la baza demiterii conducerii spitalului de urgență Cluj Napoca împreună cu membrii Consiliului de Administrație.

Din 2 februarie, Dina a ajuns consilier cu jumătate de normă la cabinetul parlamentar al lui Emanuel Ungureanu dar și la al fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru, Dina autosuspendându-se pe o perioadă de 12 luni de la Ministerul Sănătății.

“Mă ajută să lucrăm la o nouă lege a sănătății și să îmbunătățim inclusiv legislația pe control care este varză. După acest an Dina se întoarce pe postul de șef al Corpului de Control, post câștigat prin concurs. Nu are nici un conflict cu Vlad Voiculescu, acesta a insistat să rămână. Pur și simplu a vrut o pauză de la nebunia din Ministerul Sănătății și l-am rugat să ne ajute cu legislația”, afirmă Ungureanu.

Sursa: Discover ProjectULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 15 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 17 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 17 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 17 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 18 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 18 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE