Justitie

Conflict juridic pentru o casă de pe strada Bulgarilor. Cumpărătorul a plătit 50.000 de euro, iar proprietarii s-au răzgândit: au încheiat o altă tranzacție, pe la spatele acestuia

În urmă cu doi ani, Lucian Stoica s-a înțeles cu Kacso Iosif să cumpere de la acesta o casă situată pe strada Bulgarilor, din Cluj-Napoca. Prețul total al imobilului se ridica la 110.000 euro, asta în vreme ce pe casă era pusă ipotecă și lipseau alte documente pentru ca imobilul să fie vândut cu acte în regulă. Lucian Stoica a căzut de acord cu Kacso Iosif, soția și fiica acestuia, să plătească în mai multe tranșe sumele stipulate într-un antecontract, inclusiv ipoteca de pe imobil.  Imobilul urma să îi fie predat lui Stoica după ultima tranșă, însă lucrurile s-au schimbat pe parcurs. La jumătatea ratelor, vânzătorul s-a răzgândit și au început negocierile cu alte persoane. Deși avea drept de posesie pe o parte din imobil, în baza celor 50.000 de euro pe care i-a achitat, Stoica a fost evacuat din imobil pe motiv că s-a încheiat un alt contract cu familia Dimeny, care au cumpărat toată casa, știind că în CF apare antecontractul semnat între Kacso Iosif și Stoica Lucian.

„Mă simt înșelat. Cei cu care am încheiat un antecontract de vânzare cumpărare au decis să vândă casa la un alt preț, către un alt cumpărător. Am apucat să achit suma de 50.000 de euro, totalul de 110.000 de euro și mi-au cerut încă 10.000 de euro dobândă. Restul de bani trebuia să îi dau până în mai 2018. Ei, în 20 februarie, au vândut casa la un alt cumpărător, fără să știu. În 5 mai am primit acasă o hârtie de la Cadastru, prin care mi s-a adus la cunoștință că imobilul a fost vândut către domnul Dimeny I., printr-un contract încheiat la notarul Ileana Repede. Nu am mai avut ce să fac. În 30 martie am deschis un proces pentru intabulare în forma autentică. Încă aștept o soluție”, explică păgubitul Lucian Stoica.

 

Evacuat din propria casă

Lucian Stoica a ajuns prin decizia a două instanțe să fie evacuat din imobilul pe care îl achitase parțial, deși acesta a încheiat un contract cu vânzătorul prin care, pentru fiecare sumă de bani achitată, i se trecea în proprietate câte o încăpere din imobilul fragmentat. Însă, vânzătorul a încheiat un al contract cu o altă familie, iar aceștia au achita suma integrală pentru imobil, l-au dat în judecată pe Stoica, cerând evacuarea și, din cauza apărării slabe, lucrurile lui Stoica au fost scoase în drum.

„Am avut o apărare slabă. Avocata mea nu s-a prezentat la proces și mi-a spus mie că nu are rost sa merg pentru că se judecă pe CAMERĂ ÎNCHISĂ. Eu am încheiat un act cu Kacso Iosif și Kacso Maria. Am plătit niște sume de bani importante. Ei s-au răzgândit și nu au mai vrut să primească restul ratelor. Eu nu îmi vreau banii înapoi, ci doresc să achit tot imobilul și să intru în posesia acestuia, mai ales că am investit în lucrări de renovare a casei.

Pe 31 noiembrie 2017 i-am notificat să vină la notar să le dau restul banilor, iar ei au venit la notar fără n ici un act. Atunci  mi-am dat seama că ei vor să mă înșele și nu să finalizeze tranzacția. Mi-au spus că nu au avut timp să se ocupe de obținerea restului de documente pentru ca să îmi predea imobilul”, mai explică acesta.

 

  • În iunie 2017 se încheie un antecontract de vânzare cumpărare, pentru casa de pe strada Bulgarilor, între familia Kacso și familia Stoica. Stoica Lucian achită 5.000 de euro, pe loc, și încă o tranșă de 15.000 de euro.
  • În iulie 2017 se încheie primul act adițional. Stoica achită ulterior 18.000 de euro către familia Kacso și încă 12.000 de euro la finanțe pentru ipoteca pusă pe imobil.
  • În septembrie 2017 se încheie cel de-al doilea act adițional. Kacso și Stoica ajung la un acord: pentru fiecare tranșă achitată să intre în proprietatea cumpărătorului segmente din imobil. Pentru sumele achitate, Stoica a intrat în posesia a ½ din imobil, reprezentând Corpul 1 compus din: 1 cameră, baie și bucătărie. La acest moment, Stoica a achitat 50.000 de euro în total și urma să dea restul de 60.000 de euro, iar în cazul în care nu respectă termenul să achite penalități de 10.000 de euro.
  • În octombrie 2017, Stoica notifică familia Kacso să se prezinte la notar pentru a le achita restul de bani, însă cei din  urmă au refuzat să încheie contractul de vânzare cumpărare în formă autentică, pentru imobilul de pe strada Bulgarilor, pe motiv că nu dețin asupra lor actele de dobândire ale imobilului, certificatul energetic și certificatul de atestare fiscală. Sub aceste aspecte, familia Stoica a refuzat să achite diferența de preț.
  • Imobilul urma să fie achitat integral până în iunie 2018 și totodată Stoica să intre în posesia acestuia. În ianuarie 2018 , Stoica a început lucrările de renovare a părților asupra cărora avea posesie. În februarie 2018, familia Kacso încheie un contract cu familia Dymeni, fără a-i spune lui Stoica.
  • Astfel că, în luna iunie 2018, Dymeni a cerut în instanță evacuarea lui Stoica. Procesul a fost câștigat de Dimeny din cauză că avocata lui Stoica a depus tardiv întâmpinarea. În apel, comunicările către Stoica nu s-au făcut la adresa din buletin ci pe strada Bulgarilor, motiv pentru care a depășit termenul pentru a invoca ce au ratat la fond. (Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanţii pârâţi Stoica Lucian-Claudiu şi Stoica Nicoleta-Natalia împotriva Sentin?ei civile nr 6507/CC/2018 din 13.06.2018, pronunţată în dosarul nr. 11593/211/2018 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o menţine în totul)
  • Evacuați din imobil, soții Stoica i-au dat în judecată pe soții Kacso pentru anularea contractului de vânzare cumpărare încheiat cu Dimeni Iosif. Procesul este acum pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca.

În tot acest timp, soții Kacso i-au sugerat lui Stoica să îi primească înapoi tranșele de bani achitate și să renunțe la părțile din imobil pe care le are în posesie.

„S-au folosit de mine să intre în legalitate și să vândă casa la altcineva pe un alt preț. Cu toate că am încercat respectarea înțelegerii, familia Kacso a făcut o tranzacție pe la spatele nostru și au vândut casa altor persoane. Tot ce îmi doresc eu este să se respecte înțelegerea la care am convenit, să le dau restul de bani și să intru în posesia imobilului. Chiar dacă le-am achitat 50.000 de euro, daca i-aș primi înapoi ies în pierdere. Am avut o mulțime de cheltuieli și bătăi de cap pentru a dobândi acest imobil. Nu mi se pare corect că am fost evacuat dintr-o casă care în parte îmi aparținea. Am vrut să le fac plângere pentru înșelăciune dar nu pot pentru că risc să se suspende acest proces prin care cer anularea contractului dintre soții Kacso și Dimeny”, a mai precizat Lucian Stoica.

Contactat telefonic pentru a explica de ce a încheiat cel de-al doilea contract cu o altă persoană, Iosif Kacso a refuzat să vorbească despre subiect.

„Noi am vrut să îi dăm banii înapoi. Suntem în instanță. Ei nu au respectat termenele. El poate să spună ce vrea el. Eu m-am înțeles cu altcineva după mult timp. El înainte de asta nu a respectat termenele. Eu nu știu cu ce drept se ajunge la ziar înainte de instanță. Ce am de spus o să spun judecătorului”, a explicat Kacso Iosif.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *